Utväxt!

Jag måste (inte) färga min utväxt

Igår var det surströmmingspremiär här på miljöförvaltningen. Premiär för mig med. Vi satt ute på gården i den härliga sommarvärmen och åt denna fantastiska fisk (inte!)

Det är många som är intresserade av min utmaning och jag får ofta frågor om hur det går. Under kvällen i går fick jag frågan om jag hade färgat håret. Och det har jag men det var innan jag gick in i Kemikaliefria Karin. En annan kollega berättade för mig att han tidigare varit obekant med uttrycket ”utväxt” och funnit det mycket förbryllande när det en dotter i släkten sagt – Men mamma du måste färga din utväxt! Haha, det låter ju verkligen konstigt om man inte är inne i hårfärgningsträsket  – färga sin utväxt. Vadå för utväxt?

I slutet av maj var jag hos frissan och gjorde en hårfärgning, från råtta till blond.  Nu några månader senare börjar den där råttfärgen göra sin påmind igen och det blir en ganska tydlig nyansskillnad mellan färgat och ofärgat hår – en utväxt helt enkelt!

Permanenta hårfärger innehåller en mängd kemiska ämnen varav några är starkt allergiframkallande, exempelvis ämnet p-phenylenediamine (PPD) och ämnet toluene-2,5-diamine (TDA). Många allergiframkallande ämnena i hårfärg har också miljöfarliga egenskaper. Hårfärg klassas idag inte för miljöegenskaper som kemiska produkter gör, till exempel målarfärg. Om en målarfärg innehåller miljöfarliga ämnen över vissa halter märks den med ”döda fisken symbolen” men när miljöfarliga ämnen finns i kosmetiska produkter så behövs inga döda fiskar på förpackningen. Kan man misstänka lite lobbying från kosmetikabranschen här? Många kosmetiska produkter sköljs ju faktiskt av och ut i avloppet. Och en och annan konsument hade kanske tyckt att det skulle kännas lite olustigt.

Alternativen är nu att 1) Låta håret växa och acceptera sitt inre jag/sin naturliga hårfärg eller 2) Inte acceptera sin hårfärg och hitta något slags ”naturligt” hårfärgningsmedel.

Jag går till min närmsta ekoaffär och hittar en hårfärg som sägs var ”a perfect blend of rare hair treatment herbs without any chemicals”. Det här är lite problematiskt tycker jag – att det står ”without any chemicals”. KTF, kemtekniska leverantörsförbundet, som kan ha lite svårt att erkänna att vissa kemiska ämnen i kosmetika har tveksamma egenskaper, har ju onekligen en poäng i det som står att läsa om detta på deras hemsida;

”I motsats till vad man kan tro innehåller kosmetiska produkter baserade på växtextrakt generellt sett snarare fler kemiska ämnen än färre. Helt enkelt därför att växtextrakt naturligt innehåller diverse kemiska ämnen som växten dels kan ha tagit upp via vattnet, dels kan ha syntetiserat i vävnaden. Den mänskliga kroppen (immunsystemet etc) vet inte att diskriminera kemiska ämnen – kommer ämnet från naturen eller har det tagits fram på konstgjord väg?”

Men jag tycker att känns okej att testa denna perfekta örtblandning. Eller?

/Kemikaliefria Karin

Dela:
MENY