Utmaningen: Den avfallssnålaste matkassen!

Det var två butiker som vågade anta vår utmaning om den mest avfallssnåla matkassen. Kooperativ Handel Fram och Ica Nära Nya Varvet antog utmaningen genom att packa ingredienser för en trerätters middag till tre personer – med målet att vara så snåla som möjligt med förpackningar.

a13a

I bilderna ovan ser vi Ica Nära Nya Varvets trerättersmeny (klicka här för recept). Den bestod av bruschetta till förrätt, morot- och sötpotatissoppa till varmrätt och till efterrätt serverades en tropisk gino. Icas meny var väl genomtänkt, framförallt då de använt samma ingredienser till de olika rätterna – exempelvis återkom basilikan och brödet både i förrätt och varmrätt. Smart! Ett sådant tänk när man handlar och lagar mat minskar svinnet.

I bilderna nedan ser vi sedan Fram ekolivs trerättersmeny (klicka här för recept). Den bestod av jordärtskockssoppa till förrätt, raggmunkar och fyllda champinjoner till varmrätt och en fruktsallad med mandelmjölk smaksatt med vaniljstång till efterrätt. Här hade man också tänkt till och föreslagit att av den mixade mandeln som blev kvar efter att mjölken silats kan man torka och göra mandelmjöl av. Så att inget går till spillo i onödan.

a17

Hur mycket avfall blev det till slut då? Utan överdrift kan vi säga att vi bakom utmaningen blev väldigt imponerade utav båda butikernas avfallssnåla kassar och smarta tänk. I bilden nedan har vi lagt ihop allt förpackningsavfall från de båda respektive matkassarna:

a18

Ica Nära Nya Varvet (bilden till vänster)
50 g plast, 10 g papper, 1 st flergångskasse 110 g (totalt 170 g förpackningsavfall)

Fram (bilden till höger)
15 g plast, 44 g papper, 1 st återanvänd plastkasse 56 g, 148 g glas,  (totalt 263 g förpackningsavfall)

Utifrån den totala avfallsvikten har vi en vinnare! Ica Nära Nya Varvet vinner över Fram med 93 g! Det var alltså den tunga glasburken som fällde Fram.

Men: vi vill också poängtera att klimatfrågan egentligen inte är så svart och vit som reglerna i denna tävling. Det är naturligtvis också mycket annat som spelar in. Exempelvis har Fram packat samtliga ingredienser i återanvända pappers- och plastpåsar. Fram har också ett system för detta, då de samlar in och erbjuder små, mellan och stora återanvända påsar att packa varorna i, vilket är ett nytänkt och ett klimatmedvetet val i framkant.  Fram hade också 11 st fler ingredienser än vad Ica hade, vilket statistiskt sett gör det till en större utmaning att packa med mindre förpackningar. Ica hade även de tänkt på återanvändning, då de packade sina varor i en flergångskasse i textil.

Mycket bra jobbat av båda butikerna alltså!

Vill du läsa mer om livsmedelsförpackningar och dess klimatpåverkan och energianvändning? Läs livsmedelsverkets rapport här!

MENY