Septemberutmaningen: resor

September är här och på GreenhackGBG är det synonymt med hållbart resande. Månaden går under parollen gör vad du kan när du kan. Vi tittar närmare på hur staden arbetar med hållbart resande, vad vi som individer kan göra för att minska koldioxidutsläppen samt vad som triggar grön beteendeförändring. Och träffar Rattlöse Rydberg som blev så inspirerad av Bilfria Bilén att han sålde sin bil!

Att vara eller icke vara – med bil? Det är frågan. Men ofta är det inte svart eller vitt och där ligger just tjusningen med bilpool. Bildelning ökar och bilpoolssajterna blir allt fler. Det är en bra lösning för den som är i behov av bil ibland. I en bilpool delar du bil med andra. De kortaste bilresorna kostar mest. Inte bara för plånboken då de drar mycket bränsle, de släpper också ut upp till 60 gånger mer koldioxid per kilometer och ger ifrån sig besvärande luftföroreningar. Mer information om luften i Göteborg hittar du på goteborg.se. Vi kommer under månaden titta på olika alternativ till att äga en bil.

Göteborgs Stad arbetar aktivt med att förändra våra beteenden och vanor när det gäller hållbart resande. En förändrad syn på resande innebär en förändrad syn på stadsplanering och infrastruktur. Under september kommer du bland annat kunna läsa mer om hur kommunen jobbar med hållbar mobilitet, elfordon och laddinfrastruktur.

Nej, man behöver inte slå knut på sig själv i syfte att leva ett miljövänligare liv. Genom att aktivt göra medvetna val, till exempel i sitt anskaffande av fordon eller drivmedel, kommer man långt. Se exempelvis våra uträkningar på hur mycket växthusgaser som sparas när man väljer kollektivt i stället för bensin respektive diesel. I dag finns flera olika alternativ till fossila drivmedel: flytande, gasformiga och el, detta kommer vi under månaden titta närmare på. Gör vad du kan när du kan, helt enkelt!

I år slås Trafikantveckan ihop med den europeiska kampanjen Do the right mix. Den handlar just om att uppmuntra människor att kombinera olika transportmedel på ett så smart och hållbart sätt som möjligt. Missa inte Trafikantveckan 16-22 september. Vill du hitta ytterligare motivation så lyssna på programserien ”Cykla i P1” som bland annat tar upp cyklingens fördelar gällande ekonomi och hälsa.

Ni som följde Bilfria Biléns experiment i april vet att detta resulterade i ett bilpoolsupprop i Grimmered och Ekebäck. Det visade sig dock att de boende där ännu inte är redo att dela bil. Ja, omställning tar tid och kan vara knepigt för oss människor men initiativet gav faktiskt ringar på vattnet. Peter Rydberg Krahl blev så inspirerad att han sålde sin bil. Rattlöse Rydberg ska dela med sig av sina nya erfarenheter. Hur annorlunda livet blev kan du läsa mer om på bloggen under månaden!

På vår instagram har vi under september fler spännande gäster som gärna vill dela med sig av vad de gör för att bidra till en omställning mot hållbar utveckling:

31 augusti-4 september: En person som kör sitt eget race är velonauten och civilingenjören Eric Zinn. Eric inleder reseinstagrammandet med att berätta om sina erfarenheter med velomobilen.
– De är snabbare än cyklar, billigare än bilar, bekvämare än kollektivtrafiken och det roligaste som finns att köra på vägen, säger han.

7-11 september: Med 400 000 resenärer varje dag är Västtrafik Sveriges näst största kollektivtrafikföretag. Den här veckan kommer dess vd Lars Backström dela med sig av sin vardag i kollektivtrafiken.

14-18 september: Göteborgs Hamn arbetar aktivt och långsiktigt för att minimera sjöfartens miljöpåverkan och för att bidra till hållbara transporter. Daniela Fjellman, miljöcontroller vid Göteborgs hamn kommer under en vecka ge oss en inblick i hamnens hållbarhetsarbete.

21-25 september: Caroline Petersson på Camino har specialiserat sig på vad som triggar gröna beteendeförändringar hos individen och i samhället i stort. Den här veckan kommer hon att tipsa dig om hur du kan nudga dig själv i din vardag!

/Jenny och Selma, utvecklingsledare miljö och ansvariga för septemberutmaningen

Välj ett löfte du gillar, klicka upp det, läs mer – och dela det sedan med dina vänner. Utmana dig själv och andra att testa en ny vana i september!

1

1

Vad lovar du?

Dela:
MENY