Oktoberutmaningen: Energi

En strålande krispig morgon, luften du andas ut bildar ett moln. Det är inte särskilt varmt, men solen ger hopp om att värmen kommer stiga under dagen. Himlen är otroligt blå, löven börjar skifta i allt starkare färger. Nästa dag regnar det på tvären och molnen ligger tunga. Tydliga tecken på att hösten är i antågande, och med den gör sig vårt behov av uppvärmning påmint. Även om vi är ständigt beroende av att ha energi tillgängligt, blir det alldeles särskilt tydligt den här tiden på året då temperaturen sjunker.

Innan vintern och den riktiga kylan drar in är det dags att stanna upp, tänka genom sin energianvändning, om möjligt se över sitt uppvärmningssystem – och blicka framåt. Vad är det egentligen som gör att vi använder energi på det sätt vi gör? Hur kommer energianvändningen att se ut i framtiden? Vår energianvändning är en stor orsak till vår klimatpåverkan och energi är ett område vi alla berörs av och är beroende av. Hur ser du på din energianvändning i vardagen, kan du minska din klimatpåverkan? Tillsammans har vi möjlighet att skapa en hållbar framtid för energifrågorna och du kan vara en del av den utvecklingen!

Under oktober följer vi Energieffektive Eriksson på bloggen som berättar om huset han nyss flyttat in i och de energiutmaningar som han ställs inför, hur han energieffektiviserar och hur han planerar energianvändningen i framtiden. Håll utkik på bloggen!

12 oktober kommer Tomas Kåberger, professor på Chalmers tekniska högskola inom energi och miljö att ge en frukostföreläsning på temat Förnyelsebar energi – ny världsbild? ”Snabb industriell utveckling har ändrat förutsättningarna för världens energiförsörjning. Med billig el från sol och vind kan världen undgå många globala miljö- och resursproblem. Många energibolag och länder som levt gott på ohållbar energi kommer att drabbas, och helt nya före­tag och länder kan i stället göra sig till vinnare.”
Missa inte detta, anmäl dig på den här länken, sista anmälningsdag är 5 oktober!

Framtidsveckan i Göteborg går av stapeln 5-11 oktober och under veckan pågår en mängd spännande föredrag och workshops – liksom givetvis GreenhackGBG:s evenemang Sluta snacka – börja greenhacka! Kom till Frilagret 10 oktober kl. 11-15, det blir en dag fylld av action och inspiration för hållbara livsstilar, där energitemat självklart finns representerat.

På vår instagram har vi under oktober ett gäng gäster som vill dela med sig av vad de gör för att bidra till en mer hållbar utveckling:

28 september-2 oktober: Göteborgs Stads energi- och klimatrådgivare berättar om sin vardag. Veckan bjuder bland annat på klimatdialog med unga, företagsbesök och den årliga regionala energi- och klimatrådgivarkonferensen. De delar även med sig av sina bästa energitips!

5 oktober-9 oktober: SGS studentbostäder jobbar hårt med energieffektivisering och olika sätt att spara energi. Den här veckan kommer SGS miljöansvariga, Neshat Alizadeh, bland annat berätta om varför de är med i #skåneinitiativet, vad en energijägare är och varför de isolerar husens gamla sopnedkast, som inte längre används. Bor du själv i hyres- eller bostadsrätt kommer du få mängder med tips på  energibesparande åtgärder att skicka vidare till din hyresvärd eller bostadsrättsförening!

12-16 oktober: Malin och Anders Göthensten har ett riktigt energitänk! De har installerat solceller på sin villa, en luftsolfångare sitter på garaget och en elhybridbil gör snart sitt intåg i familjen. Bergvärmen står för uppvärmningen av huset. Följ deras tankar kring sin energianvändning och hur de blev producenter av el. Vad var enkelt, fanns det några hinder på vägen?

19-23 oktober: Lars Andrén kan det här med solenergi, han har en unik kunskap vad gäller solenergi och uppvärmning baserad på förnybara energikällor. Som välkänd föreläsare och författare kommer han med driv och glädje att berätta om möjligheterna med solens gratis energi och ge en inblick i vad som kan anas på det här området i framtiden!

/Elina, planeringsledare hållbar konsumtion och ansvarig för oktoberutmaningen

Välj ett löfte du gillar, klicka upp det, läs mer – och dela det sedan med dina vänner. Utmana dig själv och andra att testa en ny vana i oktober!

9

Vad lovar du?

Dela:
MENY