Novemberutmaningen: hållbar konsumtion

På tio år har konsumtionen i Sverige ökat med 24 procent. Det sliter på jordklotet. Denna månad startar vi därför med att lära oss mer om konsumtionens baksida. Därefter lyfter vi fram möjliga lösningar och positiva trender för framtidens konsumtion. Vi kommer belysa exempel som visar att förändrade konsumtionsmönster kan påverka inte bara miljön i positiv riktning, utan har även möjlighet att påverka välbefinnande och ekonomi. Häng med, och utmana dig själv att konsumera smartare och mer medvetet!

Vi köper fler möbler, hushållsartiklar, kläder, datorer och telefoner än någonsin, och för att upprätthålla vår livsstil krävs 3,7 jordklot. Det talar sitt tydliga språk, det är inte hållbart på sikt. Vår konsumtion kräver mängder av råvara, olja, transporter, kemikalier och utsläpp av koldioxid. Konsumtionssamhället skapar konsumenter med omättliga behov av billiga konsumtionsvaror som inte bara påverkar miljön utan även de människor som tillverkar produkterna.

Just nu talar många om hur viktigt hållbar utveckling är – Sveriges regering har just beslutat att skjuta till pengar till en strategi för hållbar konsumtion, USA:s president Barack Obama talar om hållbarhet och FN:s nya hållbarhetsmål har fokus på hållbar konsumtion och produktion. Även påven i Vatikanstaten har satt hållbarhet på agendan. Så vilka val kan vi då göra för att vår konsumtion ska bli mer hållbar?

November månad är här och det är dags för konsumtions- och avfallsutmaningen med fokus på hållbar konsumtion. Denna månad kommer vi att ta upp arbetssituationen för textilarbetare i länder med utbredd fattigdom och vi kommer att tala om hur vi, genom att välja bra kvalitets- och miljömärkningar på textiler och produkter, kan hjälpa i länder med fattigdom. Under månaden kommer vi också prata om återanvändning och utmaningen att få fler att handla secondhand. Detta genom att få följa en av välgörenhetsorganisationerna i Göteborg. Vi kommer också att få veta mer om det smarta sättet att konsumera kollaborativt, det vill säga hyra, dela, byta, låna och ge. Månaden avrundas med ämnet minimalism, som fokuserar på ökat välbefinnandet genom mindre prylar, och en upptakt inför december då det internationella klimatmötet i Paris sker.

Vi startar månaden med en frukostföreläsning som fokuserar på konsumtionens baksida. Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom har rest runt i Asien i jakt på svaren kring hur vårt mode kan vara så billigt. De berättar om erfarenheterna från reportageresan och lär oss mer om hur vi kan lära oss se igenom företagens greenwash.

På bloggen kan du följa Den köpfria trion, som har testat ett köpfritt år. Där kan du ta del av deras reflektioner och erfarenheter.

instagram kommer vi att kunna ta del av följande under månaden:

2–6 november är det Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom som visar oss mer från deras reportageresa i Asien på jakten efter ett svar på varför vårt mode i dag är så billigt.
9–13 november tar Myrorna över och berättar om återanvändning: varför, hur och en tur bakom kulisserna.
16–20 november är det Emma Öhrwall, drivande i föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, som berättar om kollaborativ konsumtion. Emma vill underlätta och främja den kollaborativa ekonomin lokalt och kommer att berätta om hur du kan bli mer kollaborativ genom att hyra, dela, byta, låna och ge.
23–27 november tar Ingemar Tigerberg från Camino Magasin över och pratar minimalism. Ingemar är journalist med ett extra öga på beröringspunkterna mellan tid, ekonomi och miljö.

/Annika Källvik, Johanna Montell och Stina Moberg, ansvariga för novemberutmaningen

Välj ett löfte du gillar, klicka upp det, läs mer – och dela det sedan med dina vänner. Utmana dig själv och andra att testa en ny vana i november!

9

Vad lovar du?

Dela:
MENY