Majutmaningen: hållbar fritid

Vad gör du på din fritid? Och hur ofta har du ställt dig frågan hur det påverkar hållbarheten i Göteborg? Inte? Då har du chansen nu. Maj månads utmaningar handlar om fritid. Och vi kommer fokusera både på fritidens ekologiska och sociala hållbarhet.

Genom att röra sig, även om det bara blir små stunder, kan man minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och depression. Och forskning har visat att vistelse i naturen, till exempel stadens parker och grönytor, ger återhämtning för hjärnan och minskar stressymptom. Även kultur som konst och musik har i studier visat betydelse för människans hälsa och välbefinnande.

Här i Göteborg finns ett stort utbud att ta del av om du vill välja en hållbar fritid. Men det finns ett perspektiv till: Hur påverkar det du väljer att göra på din fritid dig själv, din omgivning och, i vidare mening, Göteborg som stad?

Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och känd från bland annat moraltestet i P3-programmet ”Christer”, menar att vi många gånger skulle må bra om vi höjer vår blick något och inte bara svarar på frågan vad vi själva skulle må bra av utan även vad skulle andra må bra av.

– Jag säger att man inte är fullt moralisk om man inte tittar bortom sin närmaste omgivning. 1,4 miljarder människor lever i dag på 1,25 dollar eller mindre. Vill vi veta det? Vi kan inte göra allt, men vi kan göra mer. Och vi kan göra det nu. Ur moralisk synvinkel kan vi inte vänta på att det ska kännas rätt. Börjar vi hjälpa fler, med både hjärna och hjärta, blir våra liv mer meningsfulla, och sannolikt lyckligare också, säger han i en intervju i Svenska Dagbladet.

Det tar vi fasta på i maj, och pratar därför inte bara ekologisk hållbarhet i GreenhackGBG, utan även social. Frågan att svara på är: Vad gör vi göteborgare för att göra Göteborg till en bättre stad?

Några som har engagerat sig för att göra Göteborg bättre är eldsjälarna i Göthenburgo, en förening vars främsta drivkraft är att få människor från olika delar av samhället att se varandra. Deras arbete och syn på stadens utmaningar kommer vi att få följa på instagram.com/greenhackgbg under nästa vecka.

Men först, månadens utmaningar.

/Peter, projektledare

Foto: Colourbox

Välj ett löfte du gillar, klicka upp det, läs mer – och dela det sedan med dina vänner. Utmana dig själv och andra att testa en ny vana i maj!

1

0

Vad lovar du?

Dela:
MENY