Juniutmaningen: Kemikalier

Sommaren närmar sig, du längtar efter solen och vill helst bara få ta det lugnt och vila dig. Så kommer vi här och pratar kemikalier. Vad ska det vara bra för? Jo, det är faktiskt ett jättebra tillfälle att prata just kemikalier. Visste du till exempel att solkräm kan vara en riktig miljöbov? Därför handlar juni månads utmaningar om kemikalier.

Kemikalier finns i det mesta vi kommer i kontakt med dagligen: elektronik, hygienprodukter, rengöringsmedel, kläder och mat. Det används över 100 000 kemiska ämnen i världen och en del av dessa kan vara farliga för människor och miljön. Genom att vi utsätts för så många olika ämnen samtidigt kan även kemikalier som var och en inte är farliga ge skadliga effekter, den så kallade cocktaileffekten. Därför är det viktigt att tänka efter och så långt det är möjligt använda färre kemiska ämnen. Ofta är det också bättre att köpa second hand än nya produkter eftersom vissa kemiska ämnen då har försvunnit ur produkten.

Barn är särskilt känsliga för kemiska ämnen och små barn utsätts oftare genom att de stoppar saker i munnen och befinner sig på golv där kemiska ämnen samlas i damm. Om du vill veta mer om kemiska ämnen så finns det mycket bra information på Kemikalieinspektionens och Naturskyddsföreningens webbplatser.

Vi bjuder under månaden på konkreta tips på vad du själv kan göra för att minska din kemikalieanvändning, liksom inspiration från de som gått före och vi har en uppställning på vårt instagramkonto som är riktigt spännande:

1–5 juni: Helena Norin. Har varit engagerad i kemikaliefrågan i över 20 år, bland annat som ordförande och nu styrelseledamot i Internationella Kemikaliesekretariatet och ordförande i Naturskyddsföreningen i Göteborg. Är i dag miljökonsult på Enviroplanning. Hon kommer ägna veckan åt att introducera oss för kemikaliefrågan. Vad är farligt? Varför? Vad händer i frågan i dag? Hon kommer säkert med ett och annat konkret tips också!

8–12 juni: Kemikaliefria Karin. Med 15 år som miljöinspektör med fokus på kemikalier är Karin Kruse ingen duvunge när det gäller gifter. Men nu ska hon börja leva som hon lär och kemikaliesanera sitt hem. Följ henne på instagram under en vecka, och på vår blogg under juni och augusti.

15–19 juni: Kemikaliepappan. Magnus Kähler intresserade sig för kemikaliefrågan när han blev pappa för första gången för ett par år sedan. Sedan dess har han sanerat hemma, opinionsbildat och debatterat. Under en vecka kommer han att berätta för er om sin resa, om vad han har lärt sig och tipsa om hur ni kan göra för att minska andelen kemikalier hemma.

22–26 juni: Anna Ljungström. 20-årig göteborgska som är en av Supermiljöbloggens skribenter. Den här veckan kommer hon ägna åt gifter i mat, både eko vs. icke-eko och vad vi förpackar och lagar maten med.

Häng med under månaden och ta chansen att tänka igenom och minska din kemikalieanvändning. Genom att använda mindre mängder kemikaler kan du förbättra din egen hälsa både på kort och lång sikt, och samtidigt spara pengar. Ta en titt på våra löften här nere, alla kan göra något och kom ihåg att alla steg räknas, små som stora!

/ Victoria, projektledare för Göteborgs Stads kemikalieplan

Foto: Colourbox

Välj ett löfte du gillar, klicka upp det, läs mer – och dela det sedan med dina vänner. Utmana dig själv och andra att testa en ny vana i juni!

1

0

 

Vad lovar du?

Dela:
MENY