Juliutmaningen: Hållbar mat

Nu när sommaren är här på allvar och det växer så det knakar vill vi visa på matens möjligheter. Vi visar vilka alternativ som är bättre för både oss själva och vår miljö, som exempelvis mer grönt på tallriken. Därför presenterar vi nu juli månads utmaning: mat.

Den hållbara maten är den goda maten. Utmaningen handlar om att ta till sig och omfamna den hållbara maten – och definiera vad hållbar mat är för dig. Den hållbara maten är nyttig, näringsriktig, god, miljö – och rättvisemärkt, den produceras inte på bekostnad av andra vare sig djur eller människor. Den hållbara maten produceras i harmoni med dess omgivning och bidrar till och använder ekosystemstjänster.

Livsmedelsverket kom i april ut med nya grönare skönare rekommendationer allt för att du ska må bra. Här hittar du information om de nya kostråden, liksom i pdf:en Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig.

Utmana dig själv genom att äta mer vegetariskt och välja varor som är ekologiska och rättvisemärkta.

Inspiration på Instagram

Liksom tidigare är vårt Instagramkonto en väldigt intressant kanal att följa om du vill veta mer om månadens tema och bli inspirerad att anta utmaningarna. Månadens uppställning är inte helt spikad än, men det vi vet är det här:

29 juni-3 juli

Månadens tema må vara mat, men under de första dagarna tar vi oss till Almedalen för en inblick i vad som händer där i hållbarhetsfrågan. Därifrån delar Katharina Brunat, grön entreprenör, hållbarhetsexpert och grundare av Brunat PR, Eco Bride, A Win Win World och Nudging Sweden, med sig av sin vecka.

6-10 juli

Emma Naqvi. Projektsamordnare Pedagogiska odlingsträdgårdar på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad. Kommer bland annat att prata om arbetet med de pedagogiska odlingsträdgårdarna, biologisk mångfald och social hållbarhet. Bjuder under veckan också in till en Salladsvandring i staden, den 8 juli. Mer info om det kommer!

20-24 juli

Jonas Dahlin. Kock med lång erfarenhet från stjärnkrogar både i Göteborg och utomlands, jobbar nu med skol- och förskolemat i SDF Majorna-Linné i Göteborgs Stad. Brinner för vegetarisk mat som är bra för både kropp och omvärld och kommer under veckan bjuda på både enkla tips och hela middagsrecept.

/Ulla, processledare miljömåltider, Göteborgs Stad

Foto: Colourbox

Välj ett löfte du gillar, klicka upp det, läs mer – och dela det sedan med dina vänner. Utmana dig själv och andra att testa en ny vana i juli!

9

Vad lovar du?

Dela:
MENY