Januariutmaningen: fritid – nu är GreenhackGBG i gång!

Efter en lång och bitvis hektisk höst som avslutas med jul kommer januari, som för mig alltid är årets lugnaste månad. Familj och vänner har träffats under julen och fritidsaktiviteterna har inte riktigt kommit igång än. Det finns lite tid över för att fundera på vad jag vill under året. Det tänkte vi på GreehackGBG att ni också ska få göra: Januari månads utmaningar handlar om fritiden och ger dig möjlighet att fundera på hur du vill ha din fritid för att skapa ett hållbart liv på sikt.

För mig är fritiden min möjlighet att öka min livskvalité. Även om jobbet är givande, utmanande och intressant är det på min lediga tid jag kan välja vem jag vill vara. Teaterapa, sportnörd eller vill jag lägga all min lediga tid på cosplay? Just nu prioriterar jag min familj främst och försöker hitta tid att ta mig till en klättervägg ibland och orka läsa en bok innan jag somnar. Och då och då ta mig till en teater, biosalong eller konsert.

Men det är lätt att tappa fokus på vad jag vill göra, och fastna i vardagens rutiner. Trots att jag vet att det ger mig ny energi både på kort och lång sikt blir teaterbesöket av alltför sällan. Och det finns annat att välja på också:

* Att anmäla sig till en kurs eller förening kan ge nya perspektiv på tillvaron och nya vänner för livet.
* Genom att röra sig, även om det bara blir små stunder, kan man minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och depression.
* Under vinterhalvåret är det extra viktigt att ta tillvara på dagsljuset så prova gärna att ta en lunchpromenad eller ta dig fram med cykel eller till fots om det är möjligt.
* Forskning har visat att vistelse i naturen ger återhämtning för hjärnan och minskar stress symtom, här fungerar även stadens parker och grönytor.
* Även konst och musik har i studier visat betydelse för människans hälsa och välbefinnande.
* Göteborg erbjuder också många möjligheter till semester på hemmaplan med både skärgård och stadens nöjen, som museer och restauranger i världsklass. På så vis gynnas också Göteborgs arbetstillfällen.
* Staden bjuder också på evenemang som Vetenskapsfestivalen och Kulturkalaset där du gratis får tillgång till många nya upplevelser.

Apropå upplevelser är det bra att tänka på att en flygresa tur och retur till Thailand ger lika stora koldioxidutsläpp som varje person kan släppa ut årligen, om vi ska hålla oss inom ramen för en rättvis utsläppsnivå där alla människor på jorden har samma rätt. Och väljer du att konsumera upplevelser eller tjänster i stället för prylar minskar du ditt klimatavtryck.

Vad gör du på din fritid? Och vad skulle du vilja göra? Diskutera på vår Facebooksida och lägg upp bilder på din bästa fritidsaktivitet på Instagram och tagga #greenhackgbg. I utmaningarna nedan finns tips och idéer, välj din nivå och kör i gång: i och med den första utmaningen har GreenhackGBG startat!

/Peter, projektledare
Foto: Is på Heden

Januariutmaningen

Välj en utmaning som du vill göra men som du inte redan gör i dag. För att underlätta och visa på alternativ har vi delat upp dem i olika nivåer. Vilken nivå du väljer har ingen betydelse ­– alla steg i rätt riktning räknas. När du har gjort en utmaning hoppas vi att du har upptäckt att det gav dig något och att du vill utmana dig själv ännu mer. Dela gärna med dig av din utmaning med oss och andra Greenhackare via till exempel Facebook eller Instagram. Tipsa gärna även om andra saker du kommer på kring vår fritidsutmaning.

Nivå 1
*
Gå en promenad
* Besök biblioteket
* Besök en simhall
* Lyssna på musik
* Ring och prata med en vän

Nivå 2
*
Besök ett idrottsevenemang
* Bjud med någon på film, hemma eller på bio
* Besök ett museum
* Ta reda på namnet på en fågel som du har sett, till exempel under årets fågelräkning
* Ät en måltid utomhus: grilla, fika, matsäck osv

Nivå 3
* Prova att åka skridskor
* Besök ett gym/motionscenter
* Besök ett utflyktsmål/naturområde
* Gå på teater
* Besök en sevärdhet

Nivå 4
* Lär dig något nytt! Gå med i en förening, kurs, kör, föreläsning
* Anmäl dig till frivilligarbete – tex läxhjälp eller sällskap åt äldre mm
* Bjud in någon/några till en träff; ekofika, diskussion, föredrag
* Spring ett lopp
* Gå på en konsert/dansföreställning

Nivå 5
*
Skapa något nytt av dina gamla saker
* Lär dig spela ett instrument, skriv texter, blogga eller att måla
* Starta en studiecirkel
* Skapa en egen guidad rundtur och bjud in andra
* Testa en ny sport, kanske klättring, skidåkning, crawling, dressyr eller curling

Dela:
MENY