Augustiutmaningen: Kemikalier

Kemikalier finns i allt och allt är kemikalier. Men de kemikalier vi pratar om är de som är skadliga för oss, och de måste vi minska vår användning av. Med Västerhavsveckan i färskt minne tittar vi den här månaden på hur vår användning av kemikalier påverkar havet. Välkommen till GreenhackGBG:s andra kemikaliemånad!

Kemikalier finns i det mesta vi kommer i kontakt med dagligen: elektronik, hygienprodukter, rengöringsmedel, kläder och mat. Det används över 100 000 kemiska ämnen i världen och en del av dessa är farliga för människor och miljön. Genom att vi utsätts för så många olika ämnen samtidigt kan även kemikalier som var och en inte är farliga ge skadliga effekter, den så kallade cocktaileffekten. Därför är det viktigt att tänka efter och så långt det är möjligt använda färre kemiska ämnen. Ofta är det också bättre att köpa second hand än nya produkter eftersom vissa kemiska ämnen då har försvunnit ur produkten.

Flera av de kemikalier som finns i rengöringsmedel och hygienprodukter hamnar också till sist i havet och därefter i den fisk vi äter. En del produkter innehåller även små plastpartiklar som fungerar som slipmedel, exempelvis i rengöringsmedel, kropps skrubb och tandkräm. Även fleecekläder släpper små plastfibrer vid tvätt och tillsammans med annan plast som nötts ner i mindre bitar bildar de stora sjok av mikroplaster i våra hav. Vill du veta mer? Se Havsmiljöinstitutets film Strömmar av plast, eller läs mer på naturskyddsforeningen.se.

Vad menar vi då med kemikalier? Jo, som Kemikaliepappan kommenterar i det här Instagraminlägget: ”Jag förenklar gärna genom att använda termen kemikalier istället för kemikalier resp kemiska ämnen. Men det primära är att, oavsett om en kemikalie är syntetiskt framtagen i ett laboratorium eller om ämnet är naturligt förekommande, så är det viktiga att lära oss vilka ämnen som kan vara skadliga. Och dessa ämnen bör samhället verka för att begränsa vår exponering för.”

Som vanligt har vi i augusti ett fullmatat schema på Instagram.com/greenhackgbg. Ni som följer oss där regelbundet har kunnat ta del av Hanna och Elin på kemikaliesmart.se. De har ägnat en vecka åt hormonstörande ämnen, bland annat bisfenoler, ftalater och perfluorerande ämnen, tittat på lagstiftningen kring dessa och tipsat om hur du kan undvika dem. Har du missat deras vecka hittar du första inlägget här. Resten av månaden ser uppställningen ut så här:

10–14 augusti: Twisted Feet har i september premiär för sin nya show 5 Degrees på Stora Teatern i Göteborg. Här berättar de varför de gör en föreställning om klimatet och vad de hoppas uppnå med den. De delar också veckan med oss inom GreenhackGBG, som kommer finnas på Kulturkalaset vissa dagar för att uppmana er att anta våra Hållbarhetslöften. Håll utkik i bloggen så du vet var och när vi dyker upp!

17–21 augusti: Admira Begovic jobbar på en förskola i Göteborg och är involverad i projektet Giftfri förskola. Vad innebär det? Hur jobbar de? Det berättar hon om den här veckan.

24–28 augusti: Gryaab tar hand om vårt vatten. Här delar de med sig av hur de gör.

Nu har du chansen att tänka igenom och minska din kemikalieanvändning. Genom att använda mindre mängder kemikaler kan du förbättra din egen hälsa både på kort och lång sikt, och samtidigt spara pengar. Ta en titt på våra löften här nere, alla kan göra något och kom ihåg att alla steg räknas, små som stora!

/ Victoria, projektledare för Göteborgs Stads kemikalieplan

Välj ett löfte du gillar, klicka upp det, läs mer – och dela det sedan med dina vänner. Utmana dig själv och andra att testa en ny vana i augusti!

9

Vad lovar du?

Dela:
MENY