Arkiv

Ge bort dig själv i julklapp!

Ja, du kan faktiskt slå in dig själv om du känner för det. Men det är inte det som är vår tanke.

Tanken är i stället att du ska ge bort en matupplevelse tillsammans med dig till en vän. Det kan vara ett restaurang- eller kafébesök, eller varför inte laga till en riktigt god middag att bjuda på hemma. Det finns många goda och enkla recept att hitta på internet, eller så kan man låna en inspirerande kokbok på biblioteket. Det finns forskningsstudier som visar att något av det vi människor värdesätter mest i livet är tid tillsammans med vänner!

Och även om det finns väldigt mycket vi kan göra tillsammans, så är ett av de bästa sätten att umgås med sina vänner att dela en måltid tillsammans.

goteborg.com/vegetariskt hittar du alla restauranger i i Göteborg som serverar vegetariskt.

Vill du hellre stå för matlagningen själv hittar du massar av massor av recept på goda och enkla vegetariska rätter på bland annat de här ställena:
vegokoll.se/vegolistan
ica.se/recept
coop.se/recept

Och vill du veta vilket klimatavtryck ditt valda recept har kan det vara läge att testa foodprint.nu, som KliMATsmarta Anna tipsade om häromdagen.

Dela:

Ge bort en start på det nya odlingsåret i julklapp!

Taggar: , , ,

Ge bort en fönsterbrädeodling. Några frön och en fin kruka tillsammans med en instruktion hur din julklapp ska tas om hand blir en hållbar julklapp.

Tips på frön som är enkla att odla får du här:

Basilika är särskilt lämplig för odling på fönsterbrädan. Om man sår tidigt på året behövs tillskottsljus från en lampa (gärna LED), annars kan man vänta med att så fröna till slutet av februari. Så basilikafrön utan att täcka med jord. Fröna gror ganska långsamt men ge inte upp – du ska se att basilikan brukar lyckas bra. Påsen med frön går att spara i flera år om du bara förvarar dem torrt. Skörda genom att nypa av de översta skotten så grenar basilikaplantan sig fint.

Krasse sår man direkt på en tunn bädd av jord eller ett tjockt lager av hushållspapper. Redan efter ett par dagar är det dags att skörda. Också här gäller det att inte så frön under den mörkaste årstiden.

Groddar är räddningen i mörkret. När frön gror blir svårsmält protein lättare att ta upp, innehållet av mineraler och vitaminer ökar. Ju mindre frön desto längre groddar. Av 1 dl frön blir det ½-1 liter groddar.  Med alfaalfagroddar räcker det med 3 msk. Rensa bort skadade frön och eventuella små stenar. Skölj fröna. Lägg i en glasburk, häll på vatten och låt dem ligga i blöt under natten. Sila bort allt vatten och ställ burken mörkt.  Skölj fröna morgon och kväll i 3-4 dagar. Var noga med att hälla bort allt vatten. Skulle fröna börja mögla måste fröna slängas. Låt groddarna stå ljust i ett dygn så bildas små gröna rosetter fulla av karotin. Färdiga groddar förvaras i kylskåp.

Tips på frön att grodda: Alfaalfafrön, Bockhornsklöver, Mungbönor, Solrosfrön, Senapsfrön

 

Dela:

Ge bort en god, egengjord julklapp!

Det lackar mot jul och här kommer några recept på godsaker som passar lika bra att stoppa i ett paket som att stoppa i munnen.

Diska rent en glasburk, exempelvis från sylt eller inlagda grönsaker. Lägg i några smarriga kardemummatryfflar, raw chili choko sweet bollar, knäckebröd eller kakor. Garanterat goda julklappar som du har gett din tid och kärlek. De goda recepten hittar du här:

Kardemummatryffel

Kardemumman ger den vita chokladen precis den spännande smaksättning den så väl behöver.

Ingredienser:

1 dl Vispgrädde
200 g vit choklad
2 msk smör
1 tsk kardemumma
1 dl kokos

Instruktioner:

Koka upp grädden och dra sedan kastrullen av värmen. Bryt ned chokladen och rör ut den i grädden tillsammans med smör och kardemumma. Häll upp på en djup tallrik och ställ kallt. Forma små tryfflar av smeten och rulla i kokos. Förvara svalt.

Chokladpraliner med jordnötsmör

12 st

Ingredienser:

50 gram jordnötssmör
35 gram mörk choklad

Instruktioner:

Smält chokladen och rör därefter ner rumsvarmt jordnötssmör. Blanda noga. Klicka ut röran i knäckformar och låt stelna i kylskåp

Raw chili choko sweet

Ca 20 bollar

Ingredienser:

1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
4 msk kakao raw
1 nypa havssalt
1 liten torkad chili
1 tsk vaniljpulver
2 msk krossade linfrön
4 msk kokosflingor
20 urkärnade dadlar
1 – 2 msk vatten
2 msk gojibär
1 dl mandel
1 nypa flingsalt

Instruktioner:

Lägg frön och kärnor i en mixer och kör tills de blir mjöl. Häll i kakao, salt, chili, vanilj, linfrön och kokosflingor och kör igen tills allt blandats.

Lägg i dadlar och kör tills det blivit en massa. Tillsätt vatten och kör lite till för att få smeten att gå ihop. Lägg i goijibär och mandlar, pulsa med kniven ett par gånger tills allt blandats.

Rulla till ca 20 bollar, strö över lite flingsalt eller kokos, ställ in i frysen. Ta ut efter ½ timma. Förvara i kyl eller frys.

Chiaknäcke

1 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 dl skalade sesam frön
1 dl solrosfrön
0,5 dl chiafrön
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokhett vatten

Instruktioner:

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan på rapsolja och vatten, blanda till en jämn smet.

Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, lägg sedan ett till bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten jämnt över plåten. Ta bort det övre bakplåtspappret och skär i rutor, strö sedan flingsalt över hela kakan.

Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter tills brödet fått färg och blivit hårt. Låt svalna på galler

Ullas Salta Chokladkakor

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
2 1/3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
30 gram hackade valnötter
30 gram hackad mörk choklad av bra kvalitet (72 % kakao)
1 tsk havssalt

Instruktioner:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker riktigt mjukt. Tillsätt sirap, vaniljsocker, ingefära och mjölet blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en deg.

Tillsätt de hackade valnötterna, chokladen och havssaltet. Blanda väl och tänk på att för stora bitar av valnötter och choklad gör det svårt att rulla degen sedan.

Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 – 10 minuter. Skär dem sedan i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Lycka till!

Foto: Colourbox

Dela:

Ge bort en julklapp som värmer flera gånger

Varför inte ge bort en julklapp med djupare mening, en julklapp som blir till stöd och  som verkligen gör skillnad för människor.

Dessa gåvor finns i alla prisklasser och varför inte börja med något som har etisk märkning:  exempelvis Fair Trade, då du gör skillnad för människorna bakom produkterna. Bland annat genom rättvisa löner, bra arbetsvillkor och en säker arbetsmiljö bidrar du till en rättvisare värld.

Här finns ett par ställen där du kan hitta gåvor som värmer flera gånger:

SOS barnbyar
Individuell Människohjälp
Vi-skogen
Musikhjälpen
Plan Sverige
Räddningsmissionens ekologiska butik Lime
Stadsmissionen i Göteborg
Unicef

Dela:

Ett tips från Den köpfria trion: Inventera din garderob

Känner du att det inte finns något i garderoben som du vill ha på dig? Lägger du mycket tid och frustration på att välja kläder på morgonen? Ju bättre koll du har på din garderob desto färre impulsköp och känsla av att inget passar ihop.

Ta det som en utmaning och lägg tid på en garderobsinventering och försök se på dina kläder med nya ögon. Vad har du för basplagg och ”accentplagg”? Fundera på hur du brukar klä dig och prova nya kombinationer.

Hur många gånger kan du matcha en cardigan med resten av din garderob?

Dela:
MENY