Arkiv

Lär dig något nytt i höst

Ser du också fram emot en spännande höst med nya möjligheter, att träffa nya människor och samtidigt lära dig något nytt? Här har du tips och inspiration!

Är du exempelvis nyfiken på hur du kan leva mer klimatsmart? Studiefrämjandets kurs Klimatsteget är helt kostnadsfri.

Vill du lära dig att plocka svamp eller kanske ta hand om mat genom fermentering så har Folkuniversitetet kurser i detta. De arrangerar även en gratis föreläsning 4 oktober om hur man blir en hållbar klädkonsument, mer om det och mycket annat hittar du i kursprogrammet.

Kanske har du länge drömt om att kunna skörda din egen honung? Studieförbundet vuxenskolan har en grundkurs i biodling i höst.

Eller varför inte i god tid ta tag i julförberedelserna genom Medborgarskolans kurs Grönt julbord!

Du vet väl om att du själv kan starta en studiecirkel hos Studiefrämjandet om du vill utveckla ett intresse tillsammans med andra.

Nu är ju vi på GreenhackGBG lite extra inne på hållbarhet, men du vet väl att de flesta aktiviteter som gör en människa glad, till exempel dans och körsång oftast är helt utsläppsfria!

Vill du hellre ta del av andras kunskap på egen hand, kanske i mysfåtöljen med en tekopp framför dig? Då finns det flera poddar att lyssna på, här kommer några tips:

Vetenskapsradions miljöprogram Klotet har många intressanta och bra program som tillsammans med forskare tar upp allt mellan matsvinn och kemikaliefrågor, såväl på internationell som lokal nivå.

Klimatpodden bjuder in och diskuterar klimatfrågor ur olika aspekter med sina gäster. Bland annat deltar Chalmersforskaren Fredrik Hedenus och ger tips på en klimatsmart diet och Isabella Lövin som är Sveriges klimat och biståndsminister berättar vad som fick henne att engagera sig i klimatfrågan.

Också i Miljöpodden diskuteras olika ämnen, bland annat hur det är att leva utan att ge upphov till något avfall samt frågan om biokol, hur fungerar det egentligen?

Och missade du Johan Kuylenstiernas sommarprat 21 juli (utsedd till Sveriges miljömäktigaste) så finns chansen kvar ett tag till.

/Ingrid Bohlin, miljöutredare miljöförvaltningen Göteborgs Stad

Dela:

5 tips för hållbart hav och vatten 1

Har du någon gång reflekterat över vad våra hav, floder och vattendrag bjuder oss på varje dag: dricksvatten, bevattning och rengöring. Dessutom är hundratals miljoner människor på jorden beroende av fisk och skaldjur för sitt livsuppehälle. Havet bidrar även till att sänka koldioxidhalterna i atmosfären och är viktig både för rekreation och som transportled. Här har du 5 tips för hur du kan lära dig mer om vårt vatten och göra hållbara val.

#1 Lär dig mer om jordens vattenresurser

Se filmen ”Where is water?”, som bilden ovan är från. Genom att få en förståelse för hur knappa de globala resurserna av sötvatten är kan du göra mer medvetna val.

#2 Köp second hand kläder

Visste du att det går åt cirka 8 000 liter vatten för att producera ett par vanliga jeans? Ett stort problem är att kläderna produceras i länder där det redan är brist på vatten för människors dagliga behov. Genom att välja second hand istället för nyproducerade kläder spar du på vattenresurserna. På waterprint.org kan du läsa mer om hur mycket vatten som går åt för att producera andra vanliga produkter vi köper.

#3 Minska utsläpp av växthusgaser

Klimatförändringarna påverkar bland annat vattnets kretslopp. I stora drag kommer områden som idag har problem med torka att bli ännu torrare medan andra platser kommer att drabbas av ökade nederbördsmängder. Även översvämningar på grund av havsnivåhöjning kommer att drabba kustområden. Genom att exempelvis välja vegetarisk mat oftare och inte flyga kan du bidra till minskad klimatförändring. Fler tips får du i naturvårdsverkets podd ”prat om klimat”.

#4 Köp miljömärkt fisk och skaldjur

Med dagens fiskemetoder håller många artbestånd på att försvinna. Med hjälp av trålar fångas stora mängder fisk från samma bestånd, även djuphavsfiskar som reproducerar sig först i hög ålder fångas i allt större grad genom bottentrålning. Odling av fisk och räkor kan också bidra till stor negativ miljöpåverkan om det inte görs på rätt sätt. Genom att välja miljömärkt fisk och skaldjur istället för omärkt så kan du hjälpa flera arter att överleva. På wwf.se kan du läsa mer om märkningarna och ladda ner appen fiskguiden som underlättar hållbara val.

#5 Plocka upp skräpet

Plast i havet är ett växande problem, förutom att djur dör av att äta plasten så tas den även upp av fiskar och andra organismer i havet. Västkusten är hårt drabbad av skräp som transporterats med strömmar från andra länder, men en del bidrar vi själva med genom att det skräp vi slänger följer med vattendragen ut i havet. Genom att låta bli att slänga skräp på marken och att plocka upp efter andra hjälper du arter att överleva. Vill du ha lite motivation för att komma igång, se filmen ”Strömmar av plast”.

Källor:
Naturskyddsföreningen
WWF
Naturvårdsverket
Håll Sverige rent

Dela:
Brevlådor med klistermärken för utlåning

Så här börjar du dela – 4 tips!

Tycker du att det verkar spännande med delningsekonomi men har aldrig provat? Att börja dela, låna, byta, hyra, ge och få är en omställning från att äga själv. Som med all förändring är det lättast att börja med små steg. Här kommer 4 tips till dig som vill börja dela!

#1 Börja låna av vänner

Det kan vara en lägre tröskel att låna en borrmaskin av en vän än av en främling. Skulle någonting gå snett kan det vara enklare att ta det med en kompis. När du börjar känna dig trygg med att låna av och låna ut till vänner kan du börja dela med människor som du ännu inte känner.

#2 Låna ut det du känner dig bekväm med

Det kan hända saker när man lånar ut sina prylar, så börja inte med att låna ut din käraste ägodel. Många av oss har prylar hemma som vi nästan aldrig använder, eller ens märker om de försvinner. Ett enkelt sätt att börja dela är att sätta upp utlåningsmärken på brevlådan. Välj ut några saker du känner dig bekväm med att låna ut och skriv upp det på din brevlåda eller dörr. Då blir det lättare för grannen att våga fråga om de kan få låna något av dig. Utlåningsmärken finns att ladda ner på kollekogbg.se

#3 Läs recensioner

För att delningsekonomi ska fungera krävs tillit mellan alla inblandade. Många digitala delningsplattformar låter medlemmarna skriva recensioner om hur de upplevde att det var att låna av en viss aktör. Genom att läsa recensioner eller kanske kontakta de som använt tjänsten innan kan du bli mer trygg med att börja dela.

#4 Prova tillsammans med en vän

Det mesta blir roligare av att göra det ihop med andra. Första gången du provar att samåka med en samåkningstjänst eller går hem till någon okänd som bjuder på middag kan det kännas tryggare och roligare att göra det ihop med en kompis.

Att dela istället för äga är ofta billigare, mer socialt, mer varierande och mer miljövänligt. På smartakartan.se hittar du alla delningsaktiviteter som pågår i Göteborg på en och samma sida.

Nu kan du sätta igång med att börja dela mera!

Foto: Emma Öhrwall

Dela:

5 tips: Så främjar du biologisk mångfald 3

Även små fragment av miljöer som gynnar biologisk mångfald kan vara avgörande för att fler arter ska överleva. Ju fler små öar av exempelvis blommande växter för pollinerande insekter att hitta mat samt ostädade platser med olika sorters material att övervintra i, desto större är chansen att vi vänder den negativa trenden med minskad biologisk mångfald.

#1 Ostäda!

Enklare än så här kan det inte bli, sätt dig och njut av trädgården istället för att kratta löv och plocka bort pinnar. Hela trädgården behöver givetvis inte vara en enda lövhög men skapa många ytor som lämnas åt naturen själv att sköta. Det ger en variation i miljön som underlättar för många arter att leva i. Nässlor brukar exempelvis dyka upp och hjälper nässelfjärilens larver att överleva, och lite kan man själv skörda och använda till en underbar soppa eller som gödselvatten för dina grödor.

#2 Sätt upp holkar!

För att underlätta för fåglar och bin kan du sätta upp holkar. De går givetvis att köpa färdiga men varför inte snickra ihop en själv? Det är dock viktigt att kolla upp hur holken ska se ut för att passa djurens behov och inte släppa in rovdjur. Beskrivningar för fågelholkar finns bland annat här och beskrivningar för biholkar finns bland annat här. Inspiration finns det gott om, bland annat SM i fågelholk som Naturskyddsföreningen arrangerar.

#3 Odla ekologiskt!

Har du tillgång till en odlingslott eller balkong så tänk på att inte använda bekämpningsmedel i din odling. På så vis gynnas den biologiska mångfalden. Många pollinerande insekter har det tufft så tänk lite extra på att välja sorter som gynnar dem och växter som blommar under olika perioder. Kryddväxter är generellt bra för såväl insekter som människor och blommar ofta vackert under en längre period. Det finns också en mängd andra blommande ätliga växter, exempelvis gurkört och ringblomma, som man kan så tillsammans med större grönsaker eller i rabatter.

#4 Bidra till forskning!

Hur står det till i din närmiljö? En viktig del i att skydda arter från utrotning är att ha uppdaterad kunskap om arters antal och geografiska utbredning. Genom att observera och rapportera in till artdatabanken kan alla vara med och bidra till ökat kunskapsläge. Därigenom kan förändringar i naturen upptäckas snabbare och åtgärder sättas in där de bäst behövs. Bland annat så använder miljöförvaltningen och andra förvaltningar i staden uppgifter från Artportalen dagligen i arbetet med detaljplaner, bygglov och miljöövervakning. För att kunna veta vilka arter du ser och lära dig mer om dem finns Artfakta till din hjälp. Appen LärKvitter som jordbruksverket har tagit fram gör det enklare att lära sig några fågelarter för att rapportera in fåglarna du ser och hör. Är du mer inne på fjärilar så kan du även bidra med rapportering till fjärilsövervakningen
En app för skogsrapportering
vann årets tävling Hack for Sweden Award – vi hoppas på snar lansering.

#5 Anlägg ett grönt tak!

Börjar det bli dags att lägga om taket så passa på att lägga ett sedumtak istället för takpannor. Sedumtakets växtlighet består huvudsakligen av lågt växande fetknopps- och fetbladsväxter som är tåliga mot uttorkning. En blandning av dessa växter säkerställer en lång blomningsperiod som kan förse insekter med mat under lång tid. Ett sedumtak har även andra fördelar; det fångar upp nederbörd, isolerar mot kyla och värme, har lång hållbarhet och kräver inget underhåll. Dessutom är det vackert!

Källor:
52 tips för biologisk mångfald
Naturskyddsföreningen

Bilder från Naturskyddsföreningens tävling SM i fågelholk 2017.

Dela:

5 tips: Så främjar du biologisk mångfald 1

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt mänskligt liv på jorden. Naturen bidrar med ekosystemtjänster som vattenrening och pollinering av grödor men spelar också en stor roll för rekreation och vårt välbefinnande. Ju större variation av växter, djur och natur, desto större blir möjligheterna att klara av störningar i miljön. FN: s sammanställning av tillståndet i jordens ekosystem visar att mer än hälften av ekosystemen är hotade till följd av mänsklig aktivitet.

#1 Köp bara bomullsprodukter som är ekologiska

Tjugofem procent av alla bekämpningsmedel som används i världen används i bomullsodling. Bekämpningsmedel dödar inte bara de insekter som är avsikten, utan skadar även andra organismer som utsätts för kemikalierna. Genom att välja produkter med ekologisk bomull kan du hjälpa flera arter att överleva.

#2 Välj bort produkter som innehåller palmolja

Palmolja finns i många olika produkter som kakor, färdigmat, tvål. Den utvinns från oljepalmen som odlas på stora plantager i exempelvis Indonesien och Malaysia. Ett stort problem med palmoljan är att stora ytor regnskog med hög biologisk mångfald skövlas för att ge utrymme för plantagerna. Vid odlingen används också bekämpningsmedel som är giftiga för människor och miljö. Genom att exempelvis välja produkter med ekologisk rapsolja istället kan du hjälpa flera arter att överleva. Mer info hittar du vårt tips Så här undviker du palmoljan.

#3 Minska utsläpp av växthusgaser

Klimatförändringarna har stor negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Klimatet har alltid förändrats, med dagens hastighet har dock arter svårt att hinna anpassa sig vilket leder till utrotning av arter. Ett exempel är korallreven med hög artrikedom men som nu håller på att försvinna på grund av temperaturhöjning och allt surare hav till följd av klimatförändringarna. Genom att exempelvis välja vegetarisk mat oftare och inte flyga kan du bidra till minskad klimatförändring. På svalna.se kan du skapa ett konto för att se din egen klimatpåverkan – och få fler tips på hur du kan minska den.

#4 Köp bara träprodukter från certifierade skogar

Att köpa begagnat är förstås bäst men ska du köpa nya möbler till hemmet eller trädgården så är det viktigt att välja med certifiering, som FSC. Då har det ställts krav på ansvarsfullt brukande av världens skogar. Förutom att en stor del av jordens arter är beroende av skogen bidrar den även genom att binda kol, hålla kvar marken vid häftiga regn och är en viktig del i vattnets kretslopp.

#5 Använd produkter utan skadliga kemikalier

I kläder och andra produkter med vattenavstötande egenskaper som regnkläder och bakplåtspapper kan det finnas högfluorerade ämnen (PFAS). De är extremt svårnedbrytbara och har till och med påträffats i isbjörnar, vilket bland annat riskerar att rubba deras möjlighet till fortplantning. Välj produkter med miljömärkning så kan du hjälpa flera arter att överleva.

Källor: 52 tips för biologisk mångfald
Naturskyddsföreningen
WWF

Dela:
MENY