Arkiv

Lär dig något nytt i höst

Ser du också fram emot en spännande höst med nya möjligheter, att träffa nya människor och samtidigt lära dig något nytt? Här har du tips och inspiration!

Är du exempelvis nyfiken på hur du kan leva mer klimatsmart? Studiefrämjandets kurs Klimatsteget är helt kostnadsfri.

Vill du lära dig att plocka svamp eller kanske ta hand om mat genom fermentering så har Folkuniversitetet kurser i detta. De arrangerar även en gratis föreläsning 4 oktober om hur man blir en hållbar klädkonsument, mer om det och mycket annat hittar du i kursprogrammet.

Kanske har du länge drömt om att kunna skörda din egen honung? Studieförbundet vuxenskolan har en grundkurs i biodling i höst.

Eller varför inte i god tid ta tag i julförberedelserna genom Medborgarskolans kurs Grönt julbord!

Du vet väl om att du själv kan starta en studiecirkel hos Studiefrämjandet om du vill utveckla ett intresse tillsammans med andra.

Nu är ju vi på GreenhackGBG lite extra inne på hållbarhet, men du vet väl att de flesta aktiviteter som gör en människa glad, till exempel dans och körsång oftast är helt utsläppsfria!

Vill du hellre ta del av andras kunskap på egen hand, kanske i mysfåtöljen med en tekopp framför dig? Då finns det flera poddar att lyssna på, här kommer några tips:

Vetenskapsradions miljöprogram Klotet har många intressanta och bra program som tillsammans med forskare tar upp allt mellan matsvinn och kemikaliefrågor, såväl på internationell som lokal nivå.

Klimatpodden bjuder in och diskuterar klimatfrågor ur olika aspekter med sina gäster. Bland annat deltar Chalmersforskaren Fredrik Hedenus och ger tips på en klimatsmart diet och Isabella Lövin som är Sveriges klimat och biståndsminister berättar vad som fick henne att engagera sig i klimatfrågan.

Också i Miljöpodden diskuteras olika ämnen, bland annat hur det är att leva utan att ge upphov till något avfall samt frågan om biokol, hur fungerar det egentligen?

Och missade du Johan Kuylenstiernas sommarprat 21 juli (utsedd till Sveriges miljömäktigaste) så finns chansen kvar ett tag till.

/Ingrid Bohlin, miljöutredare miljöförvaltningen Göteborgs Stad

Dela:

Restaurangchefen: Ställ krav på oss!

Många av oss köper msc- eller asc-märkt fisk i affär. Men hur gör vi när vi går på restaurang? vRÅ är medlem i Hållbara restauranger och vi frågade deras Head chef hur hon tycker att vi som restauranggäster ska göra. Hennes svar: Ställ frågor och krav!

Det är viktigare än någonsin att jag som kock och kökschef tar ställning för en hållbar utveckling av fiske, vattenbruk och fångstmetoder. Det är en utveckling som vi i allra högsta grad kan påverka och min vision är att kunskapen kring ursprung, levnadsförhållanden och fångstmetoder vad gäller fisk och skaldjur inom 1–2 år skall vara på samma nivå som köttindustrin och frukt och grönt är idag.

Vi gör redan väldigt mycket på vRÅ, Clarion och Nordic Choice , bland annat är vi msc-certifierade och vi på vRÅ har en tanke bakom varje fisk och skaldjur vi serverar. Men vi har en lång väg kvar vad gäller kunskap och att kunna förmedla det vi gör och varför till våra gäster. Jag vill att gästerna skall ställa frågor och våga föra ett samtal kring detta!

Jag är övertygad om att vi kommer att uppnå visionen tillsammans, branschen, gäster, konsumenter, forskare och jag är stolt över att arbeta i en kedja som tar ställning för en miljömässigt hållbar framtid.

/Sofia Bodovic Olsson, Head chef vRÅ, Clarion Hotell Post

Läs mer om Hållbara restauranger och hitta fler medlemsrestauranger på hallbararestauranger.se och följ arbetet på instagram.com/sustrestaurants och facebook.com/hallbararestauranger.

Bild från WWF:s fiskguide.

Dela:

5 tips för hållbart hav och vatten 2

Göteborgs Stads miljömål ”Hav i balans” och ”Levande sjöar och vattendrag” är svåra att nå eftersom vi fortfarande har problem med bland annat övergödning, överfiske, miljögifter, nedskräpning och klimatförändringar. Du kan läsa mer om stadens miljömål på goteborg.se – här har du fem tips på hur du kan bidra till hållbart hav och vatten.

#1 Tvätta bilen i en tvätthall

Om du tvättar bilen på gatan eller gården så släpper du ut kemikalierester från rengöringsmedel samt metaller och oljerester från bilen som är skadliga för människa och miljö. Genom att tvätta bilen i en biltvättanläggning ser du till att smutsvattnet renas innan det släpps ut i vattendrag och hav i din närmiljö. Vill du veta mer, kolla Svensk Vattens kortfilm Biltvätt myt #4 – OK med miljömärkta produkter.

#2 Undvik läkemedel i havet

Syftet med läkemedel är att påverka våra kroppar, problemet är att de även har förmåga att påverka biologiska system i andra organismer. De är även byggda av stabila ämnen vilket gör att en stor del passerar genom våra kroppar, vidare genom avloppsreningsverket och ut i havet. Ett försök med ozonrening pågår i Linköping för att komma tillrätta med problemet.

Att minska vid källan är dock alltid att föredra. Genom att arbeta förebyggande, exempelvis genom att röra sig mer i vardagen kan många läkemedel helt undvikas. Flera av Göteborgs Stads gym- och motionsanläggningar erbjuder hälsorådgivning i form av olika friskvårdstjänster, om du behöver hjälp att komma igång.

#3 Låt båten värna havet

Har du båt finns det mycket att göra för minskad miljöpåverkan. Bara genom att byta till alkylatbensin kan du minska skadliga utsläpp av kolväten med 80-90 procent, det ger stora vinster för både hälsa och miljö. Visste du förresten att en tvåtaktsmotor släpper ut nästan en tredjedel av bensinen utan att förbrännas, direkt till luft och vatten? Byt till en modern motor om du fortfarande kör med en sådan. Genom att hålla några knop under toppfart kan man också minska bränsleförbrukningen rejält, ecodrivning funkar inte bara för bilmotorer. Viktigt också att ta med sig allt avfall, både hushålls- och toalettavfall till närmaste hamn för omhändertagande. Att hitta alternativ till giftig båtbottenfärg är också en viktig del i att värna livet i havet, här finns bra tips inför kommande säsong:

Naturskyddsföreningen: 6 sätt att slippa bottenmåla
Transportstyrelsen: Båtlivets miljöfrågor
Göteborgs Stad: Miljöregler och tips för ett hållbart båtliv
batmiljo.se

#4 Köp bra el

Nästan hälften av Sveriges elproduktion kommer från vattenkraft. En stor del av vattenkraftverken har ännu inte anpassats till modern miljölagstiftning, vilket gör att den stora artrikedom som strömmande vatten har potentialen att rymma uteblir. Ett exempel är laxen, som behöver en passage förbi vattenkraftverket för att kunna fortplanta sig. Genom att köpa el märkt med Bra miljöval förhindrar du torrläggning av vattendrag samt bidrar genom en miljöfond till att fler vatten passager byggs för fisk och andra arter.

#5 Besök Västerhavsveckan

5–13 augusti är det dags för den årliga Västerhavsveckan. Dagarna är späckade med aktiviteter som sätter fokus på vår havsmiljö. Har du aldrig besökt Vinga fyr eller varit inne i en blåvals gap så ta chansen nu, eller besök Långgrundets utställning vid Askimsbadet och lär dig mer om olika havsmiljöproblem. Programmet till alla aktiviteter hittar du på vasterhavsveckan.se.

Källor:
52 tips för biologisk mångfald
Naturskyddsföreningen
Håll Sverige rent
Gryaab
Naturvårdsverket
Göteborgs Stad
Energimyndigheten

Foto: Klas Eriksson

Dela:

30 idéer för inomhusodling

Örter, chili och krasse kan odlas året om inomhus. Att ha tillgång till egenodlade grönsaker känns bra och det är nästan gratis. Du kan plantera i nästan vad som helst; i gamla konservburkar, PET-flaskor, kaffemuggar upphängda i örat – eller häng kryddan uppochner över matbordet!

Här är 30 idéer för inomhusodling, sammanställda av architectureartdesigns.com och en skön inspiration till alla er som är sugna på att anta löftet Jag lovar att odla något ätbart eller hänga med på Emma Naqvis sow-along.

Bilden är en skärmdump från architectureartdesigns.com, som i sin tur hänvisar till curbly.com för instruktioner.

Dela:

DIY: Få en boost genom att grodda

Behöver du en boost i februarimörkret? Då ska du prova att odla groddar!

Att grodda är enkelt och groddarna innehåller såväl vitaminer som mineraler som kroppen behöver. Nu när dagsljuset börjar återvända är det dags att sätta igång. De flesta frön och linser går att grodda, exempelvis mungbönor är särskilt enkla att börja med.

Gör så här: Ta en mellanstor glasburk, till exempel från sylt, och lägg i ett tunt bottenlager med frön/linser. Trä över en gles och tunn tygduk, till exempel en gasbinda, och fäst med ett gummiband över öppningen. Fyll på med ljummet vatten och låt stå ca ett dygn.

Skölj igenom ett par gånger med ljummet vatten morgon och kväll. Låt burken stå upp och ner på sned i en skål eller djupt fat däremellan så att det sista vattnet kan rinna av.

Låt burken stå mörkt de första dagarna. När det börjar bli stora groddar ställer man fram burken i ljuset ett par dagar för att bli gröna. När man är nöjd med resultatet sköljer man igenom groddarna med kallt vatten ett par gånger och förvarar dem sedan i kylskåpet. Ät och njut, gärna på smörgås eller i en sallad.

Dela:
MENY