Arkiv

Lär dig något nytt i höst

Ser du också fram emot en spännande höst med nya möjligheter, att träffa nya människor och samtidigt lära dig något nytt? Här har du tips och inspiration!

Är du exempelvis nyfiken på hur du kan leva mer klimatsmart? Studiefrämjandets kurs Klimatsteget är helt kostnadsfri.

Vill du lära dig att plocka svamp eller kanske ta hand om mat genom fermentering så har Folkuniversitetet kurser i detta. De arrangerar även en gratis föreläsning 4 oktober om hur man blir en hållbar klädkonsument, mer om det och mycket annat hittar du i kursprogrammet.

Kanske har du länge drömt om att kunna skörda din egen honung? Studieförbundet vuxenskolan har en grundkurs i biodling i höst.

Eller varför inte i god tid ta tag i julförberedelserna genom Medborgarskolans kurs Grönt julbord!

Du vet väl om att du själv kan starta en studiecirkel hos Studiefrämjandet om du vill utveckla ett intresse tillsammans med andra.

Nu är ju vi på GreenhackGBG lite extra inne på hållbarhet, men du vet väl att de flesta aktiviteter som gör en människa glad, till exempel dans och körsång oftast är helt utsläppsfria!

Vill du hellre ta del av andras kunskap på egen hand, kanske i mysfåtöljen med en tekopp framför dig? Då finns det flera poddar att lyssna på, här kommer några tips:

Vetenskapsradions miljöprogram Klotet har många intressanta och bra program som tillsammans med forskare tar upp allt mellan matsvinn och kemikaliefrågor, såväl på internationell som lokal nivå.

Klimatpodden bjuder in och diskuterar klimatfrågor ur olika aspekter med sina gäster. Bland annat deltar Chalmersforskaren Fredrik Hedenus och ger tips på en klimatsmart diet och Isabella Lövin som är Sveriges klimat och biståndsminister berättar vad som fick henne att engagera sig i klimatfrågan.

Också i Miljöpodden diskuteras olika ämnen, bland annat hur det är att leva utan att ge upphov till något avfall samt frågan om biokol, hur fungerar det egentligen?

Och missade du Johan Kuylenstiernas sommarprat 21 juli (utsedd till Sveriges miljömäktigaste) så finns chansen kvar ett tag till.

/Ingrid Bohlin, miljöutredare miljöförvaltningen Göteborgs Stad

Dela:

5 tips för hållbart hav och vatten 3

Det finns få saker som vi är mer beroende av än vatten. Tänk efter, hur många timmar skulle du själv överleva utan rent vatten? Trots att det är en livsnödvändig resurs slösar vi ofta med den och använder våra vattentillgångar som soptipp för diverse skräp och kemikalier. Här får du fem tips på hur du kan bidra till hållbart hav och vatten!

#1 Dosera rätt i tvätt- och diskmaskin

I Göteborgs har vi mjukt vatten med låg halt av kalciumjoner. Det innebär att du ska använda cirka 40 procent mindre tvättmedel för att tvätten ska bli ren jämfört med de som har hårt vatten. Om för mycket medel används riskerar du att tvättmedelsrester blir kvar i kläderna efter tvätt vilket kan leda till hudirritationer. Även diskmedel fungerar bäst med lagom dosering. Förutom bättre tvätt- och diskresultat sparar du på både pengar och vår miljö genom att dosera rätt. Så ta dig tid att läsa på paketet, skaffa ett bra mått och dosera rätt!

#2 Ta hand om regnet

En effekt av klimatförändringarna är ökad nederbörd i områden där det redan regnar relativt mycket. Fler och mer intensiva skyfall kan också förväntas i dessa områden. Här på SMHI:s hemsida kan du se olika klimatscenarier för bland annat nederbörd och temperatur.

Vid hög nederbörd på kort tid blir det svårt för vårt avloppssystem att ta hand om allt vatten. Det ökar risken för bräddning, det vill säga att orenat vatten kommer ut i våra vattendrag och hav. Genom att fånga upp och fördröja nederbörden kan vi hjälpa till att minska skadorna för människa och miljö. Ett sätt är att plantera växter som (åtminstone under växtsäsongen) tar upp vatten. En vattentunna som fångar in en del av vattnet är också bra, att spara tills växterna behöver vattnas igen. Att minska de hårdgjorda ytorna till förmån för exempelvis äng, gräs, grus, sedumtak eller en damm gör också stor nytta vid kraftig nederbörd och minskar risken för översvämningar.

#3 Minska tillförseln av mikroplast till havet

Mikroplast (små bitar av plast) kommer från flera olika källor som däck- och vägslitage, konstgräs, industri, tvätt av syntetkläder, båtbottenfärg, nedskräpning, och hygienprodukter som tandkräm och peeling med plastkorn i. När mikroplasterna så småningom kommer ut i vattendrag och hav kan de påverka fiskar och andra organismer negativt. Det saknas data för många utsläppskällor, en nyligen utkommen rapport pekar dock på att den största källan av mikroplast från Sverige kommer från däck- och vägslitage. Genom att dra ner på bilkörningen samt använda ecodriving med mjuk körstil minskar utsläppen av mikroplast till havet, samtidigt minskar bränsleförbrukningen och utsläppen av luftföroreningar. Hela rapporten om mikroplast hittar du här.

#4 Städa utan att smutsa ner

Börjar det bli fullt i städskåpet? Egentligen klarar du den mesta rengöringen med en trasa, grönsåpa och någonting från skafferiet. På så sätt kan du minska belastningen av kemikalier vilket är bra både för vår hälsa och miljöns skull. Visste du till exempel att bikarbonat och salt är en effektiv propplösare? På Gryaab hittar du fler smarta städtips.

Tyvärr är en nackdel med så kallade mirakeltrasor att de, liksom andra textilier av syntet, kan släppa ifrån sig mikroplast som därefter förs vidare ut i havet genom avloppsreningsverket. Men nya innovationer kan förhoppningsvis hjälpa till att minska problemet, här är några exempel på det.

#5 Var sparsam med vattnet

På många håll i Sverige råder det brist på vatten. Även om vi i Göteborg är förskonade så finns det ändå många goda skäl till att spara på vattnet. Extra viktigt är det att spara på varmvatten eftersom det går åt mycket energi att värma upp, men även till vårt kallvatten går det åt energi vid pumpning och i reningsprocessen. Genom att byta packning på läckande kranar och göra dem snålspolande genom att sätta in en liten tillsats i kranen kan mycket vatten sparas. Tänk också på att inte låta kranen stå och spola i onödan, exempelvis när du borstar tänderna och under tiden du schamponerar håret.

Källor:
52 tips för biologisk mångfald
Naturvårdsverket
Svenskt vatten

Dela:
Brevlådor med klistermärken för utlåning

Så här börjar du dela – 4 tips!

Tycker du att det verkar spännande med delningsekonomi men har aldrig provat? Att börja dela, låna, byta, hyra, ge och få är en omställning från att äga själv. Som med all förändring är det lättast att börja med små steg. Här kommer 4 tips till dig som vill börja dela!

#1 Börja låna av vänner

Det kan vara en lägre tröskel att låna en borrmaskin av en vän än av en främling. Skulle någonting gå snett kan det vara enklare att ta det med en kompis. När du börjar känna dig trygg med att låna av och låna ut till vänner kan du börja dela med människor som du ännu inte känner.

#2 Låna ut det du känner dig bekväm med

Det kan hända saker när man lånar ut sina prylar, så börja inte med att låna ut din käraste ägodel. Många av oss har prylar hemma som vi nästan aldrig använder, eller ens märker om de försvinner. Ett enkelt sätt att börja dela är att sätta upp utlåningsmärken på brevlådan. Välj ut några saker du känner dig bekväm med att låna ut och skriv upp det på din brevlåda eller dörr. Då blir det lättare för grannen att våga fråga om de kan få låna något av dig. Utlåningsmärken finns att ladda ner på kollekogbg.se

#3 Läs recensioner

För att delningsekonomi ska fungera krävs tillit mellan alla inblandade. Många digitala delningsplattformar låter medlemmarna skriva recensioner om hur de upplevde att det var att låna av en viss aktör. Genom att läsa recensioner eller kanske kontakta de som använt tjänsten innan kan du bli mer trygg med att börja dela.

#4 Prova tillsammans med en vän

Det mesta blir roligare av att göra det ihop med andra. Första gången du provar att samåka med en samåkningstjänst eller går hem till någon okänd som bjuder på middag kan det kännas tryggare och roligare att göra det ihop med en kompis.

Att dela istället för äga är ofta billigare, mer socialt, mer varierande och mer miljövänligt. På smartakartan.se hittar du alla delningsaktiviteter som pågår i Göteborg på en och samma sida.

Nu kan du sätta igång med att börja dela mera!

Foto: Emma Öhrwall

Dela:

Avfallsfria Adas 10 bästa tips för att minska matsvinnet

Vi slänger 15 000 ton mat i Göteborg varje år. Det är 28 kilo per person. Då har vi bara räknat matsvinn, det vill säga mat man hade kunnat äta.

Det kan handla om mat som möglat eller surnat på grund av dålig planering och glömska, mat som blivit över och man inte orkar äta upp och mat som man tror är dålig på grund av att bäst-före-datum passerat.

Matsvinn är ett av de mest miljöpåverkande avfallen som finns. Mat står för en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan och att framställa den har krävt stora mängder vatten, olja och kemikalier. Mycket av vår mat produceras utomlands och måste transporteras till oss med båt, flyg och lastbil.

Att kasta ätbar mat är alltså slöseri med resurser, såväl ekonomiskt som ekologiskt. För även om vi kan göra biogas och gödsel av matavfallet är det tio gånger bättre – ur miljösynpunkt – att äta upp maten. Bananskal och kaffesump blir bra biogas, men bananen och kaffet ska ätas och drickas för att ge största möjliga utdelning.

Här är mina tips för att minska matsvinnet:

* Ät upp maten i tid

* Se regelbundet efter vad du har i kylen, även det som står längst in. Frys in det som börjar bli gammalt, om det inte kan ätas upp direkt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, skinka och matrester, går bra att frysa.

* Förvara maten rätt
Sätt in kylvaror, som kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.

* Titta, lukta och smaka på maten. Släng inte mat bara för att den passerat bäst-före-datum, ofta håller den mycket längre. Våga lita på dina sinnen.

* Planera dina inköp och köp bara så mycket som du äter. Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.

* Köp inte mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.

* Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

* Gå regelbundet igenom vad som finns i frysen och planera för att äta upp maten i tid. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den.

* När du lagar mat – tänk efter hur mycket du ska äta den aktuella måltiden, om du vill ha rester till ett senare tillfälle och anpassa mängden utifrån det. Eller gör stor-kok och frys in, gärna i portionsförpackningar.

* Ta hand om rester – se dem som en bonus! Mycket av den mat som slängs är just rester. Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt. Det finns ingen magisk gräns för hur länge rester håller – om de har stått i kylskåp går de bra att äta så länge de luktar och smakar bra och inte har möglat. Det finns tusen sätt att använda rester. På nätet och i kokböcker finns många restrecept.

Testa ditt matsvinn

livsmedelsverket.se kan du testa hur stor potential du själv har att minska ditt matsvinn.

Mer information om matsvinn och tips på vad du kan göra för att slänga mindre mat hittar du på envarldutansopor.nu.

sverigesradio.se finns dels ett reportage om matsvinn i Klotet från november 2015, men också gott om nyare inslag.

Och till sist kan jag inte förbise Mattias Källs instagrammande i januari i år. I de inläggen hittar du mängder med tips, tankar och diskussioner om hur vi kan minska vårt matsvinn. Här är några av dem:

Hej hopp!

/Avfallsfria Ada

Dela:

5 tips för en hållbar ekonomi

Budget- och skuldrådgivarna i Göteborgs Stad har pratat hållbar ekonomi med oss på vår insta. Här är deras 5 bästa tips:

Tänk på din privatekonomi regelbundet

Enligt undersökningar så tänker vi varje dag mindre på vår privatekonomi än vi borstar våra tänder. Det vill säga mindre än 4 min per dag.
En bra början är att åtminstone tänka på sin ekonomi samtidigt som man borstar tänderna! Ett annat tips är att du går igenom dina kontohändelser i din internetbank 10 minuter varje söndag. Du får då kontroll på vad du handlat under veckan och hur mycket pengar du har kvar på kontot.

Gör matlådor

Du sparar 15 840 kronor genom att ta med egen matlåda. Vi har varit ute och tittat på priser på dagens lunch på 50 stycken matställen i city. Genomsnittspriset landar på 91 kronor per lunch. Äter man ute 5 dagar i veckan blir det 455 kronor per vecka, vilket blir 21 840 kronor per år om man räknar med att man arbetar 48 veckor. Tar du med egen matlåda kan du räkna med att det kostar cirka 25 kronor att laga. Med egen matlåda kan du alltså spara 15 840 kronor!

Det kanske inte alltid är så roligt att laga mat till dagen efter när du kommer hem, men ta din lediga tid på helgen och laga veckans lunchlådor. Du kan göra det enkelt för dig genom att laga två större rätter som du har under veckan. Fördelen med egen matlåda är att du vet vad det är i maten och att du kan undvika tillsatser och transfetter, samt att du sparar pengar.

Kollaborativ ekonomi, dela prylar i stället för att köpa

Att ha bråttom med att köpa nytt kan göra att du tar ett lån eller köper på kredit fast det finns andra, bättre alternativ. Om det gäller sådant som du inte behöver använda vid så många tillfällen kan du lösa det hela genom att hyra, låna eller dela ägande i stället för att köpa nytt själv, till exempel dyra verktyg , symaskin, trädgårdsredskap och släpkärra. Om du inte äger behöver du inte lägga tid och pengar på underhåll och försäkring. Du behöver heller inte ha utrymme för förvaring.

Annars kan du själv ta första steget till exempelvis ett delat ägande tillsammans med någon eller några som du har förtroende för. Kan ni köpa något tillsammans och dela på användning, underhåll och inköpskostnad? Glöm inte att det kan vara bra att dokumentera hur ni löser inköp och delägande samt de spelregler som ni kommer överens om i ett avtal. Samägande regleras även i Samäganderättslagen.

Delandetjänster som finns i Göteborg hittar du på smartakartan.se. Här finns bland annat cykelkök, bytesgrupper, gratisbutiker, samåkningsgrupper och digitala plattformar. Smarta Kartan vill underlätta för göteborgare och besökare att leva hållbart, genom att uppmuntra till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande. Detta genom att synliggöra nuvarande verksamheter och nätverk som finns i staden och som är på gång.

Lev på 90 procent

För att bli en framgångsrik sparare så behöver du sätta undan pengar kontinuerligt. Det är där uttrycket 90 procent kommer in. För om du lär dig leva på 90 procent av din inkomst och sparar resten så kommer du snart ha sparat en rejäl slant. På 10 månader har du en månadslön på sparkontot!

Gör så här:
1.När du får in din lön så för du över 10 procent till ett sparkonto direkt. Jätteviktigt!
2. Kontot du sätter in pengarna på ska gärna ha en ränta. Jämför sparkonton.
3. Kontot ska omfattas av insättningsgarantin.
4. Om du vet att det blir svårt att hålla tassarna borta från sparkontot i slutet av månaden så öppna sparkontot i en annan bank. På så sätt blir det mycket svårare och tar längre tid att flytta pengarna.

Om du vill jämföra fonder ur ett hållbarhetsperspektiv kan du ta en titt på sparahallbart.se. På fairfinanceguide.se granskas vilken hänsyn banker tar till miljön, mänskliga rättigheter och andra hållbarhetsfrågor.

Låna aldrig till konsumtion

Om du kan spara ett tag i stället för att köpa på kredit eller med lånade pengar så är det klart det bästa alternativet. Att till exempel köpa en resa på kredit och betala ett antal månader därefter kanske inte är så roligt, särskilt inte om resan inte blev som du hade tänkt dig. Ett lån kan du behöva leva med länge. Att låna medför alltid en risk om något oförutsett händer som gör att du inte kan betala tillbaka som du har tänkt dig och det blir alltid dyrare än att köpa kontant.

Om du vill testa hur du kan klara låneinbetalningarna kan du pröva att spara den summa som lånet kostar dig varje månad. Om du inte har råd att spara det beloppet har du egentligen inte heller råd att låna.

/Bibi Mossberg, Carl Fält och Gunnita Arvidsson Löfving, budget- och skuldrådgivare Göteborgs Stad

Dela:
MENY