Ta hand om en strand

Nedskräpningen av våra hav är ett stort miljöproblem. Plastföremål skadar fåglar, fiskar och däggdjur genom att de trasslar in sig, eller äter upp plast och går en långsam död till mötes. Gör en insats genom att städa en strand med GreenhackGBG!

Börja med att se filmen ”MIDWAY”. Tänk sedan på att plast som hamnar i vår miljö delas också i mindre och mindre bitar och blir till sist så små att till och med plankton kan äta det. Ofta sitter även olika kemikalier fast på plastpartiklarna och följer med upp i näringskedjan för att till sist hamna i den fisk vi själva äter. Vilken påverkan de har på djurens hälsa och hur det i förlängningen kan påverka vår egen hälsa är inte helt klarlagt.

Även kläder, särskilt av fleece släpper fibrer varje gång de tvättas som följer med till avloppsreningsverket och därefter ut i havet. Det gäller även för de små plastpartiklar som en del hygienprodukter som tandkräm och raklödder kan innehålla, så kallade mikroplaster.

Visst är detta något vi behöver göra något åt? Det tycker vi.

Ett sätt är att läsa och följa Naturskyddsföreningens tio tips på hur du kan göra för att undvika mikroplaster.

Ett annat att hänga med GreenhackGBG och städa en strand. Vi börjar med visning av filmen ”Strömmar av plast” medan vi laddar upp med en matig macka innan vi åker ut och städar en strand. Häng med!

När? Mellan 16.45-17 bjuder vi på en matig macka. 17.00-17.30, visning av filmen ”Strömmar av plast”. Därefter tar vi oss på egen hand till en närliggande strand där vi gemensamt plockar skräp. Vi tillhandahåller handskar och soppåsar.
Var? Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23, lokal Bryggeriet.
Anmälan: Mötet är gratis. Anmäl dig här senast 18 augusti.
Kontakta Ingrid Bohlin för mer information: ingrid.bohlin@miljo.goteborg.se, 031-368 38 42

Vill du veta mer om marin nedskräpning kan du läsa mer på Håll Sverige Rents sajt.

Är du sugen på att ordna en egen strandstädaraktivitet kan du anmäla dig på goteborg.se för att få sopsäckar och handskar samt hjälp att transportera bort avfallet.

Dela:
MENY