Sow-along med Emma: Tomatillo!

Denna vecka skall jag så tomatillo! Visste ni att denna ätbara frukt har gett tomat dess namn?

Tomatillo (physalis ixocarpa) kommer ursprungligen från Anderna i Sydamerika. Den kom till Europa på 1500-talet och blev en succé i italien som förädlat fram den tomat vi känner till i dag. Tomatillo kan växa som ogräs i sina ursprungsländer, då den lätt anpassar sig till olika förhållanden, därför är den relativt lätt att odla trots att den kan upplevas som är rätt exotisk.

I dagens film på facebook.com/greenhackgbg får du se hur omskolningen av Tomatillon går till, det vill säga plantera den till individuella plantor. Undrar du hur du sår Tomatillon kan du ta en titt på filmen om chilisådden – det går till på samma sätt. På samma sätt kan du se dagens film för att lära dig hur du skolar om chilin.

Tomatillo är besläktad med både potatis, tomat, chili, aubergine och ett antal giftiga växer/medicinalväxter som alla ingår i potatisväxtfamiljen (Solanaceae), och innehåller det giftiga ämnet solanian som finns i alla växtdelar hos dessa växter. Lyckligtvis dock inte i de mogna frukterna! Solaninet har som funktion att förhindra svamp och bakterieangrepp, och finns därför inte i de mogna frukterna eftersom växten vill att de skall ätas så att deras fröer (gener) sprids. Fiffigt va? Tomatillio är dock närmast besläktad med gyllenbär (physalis) och japansk lykta.

Tomatillo kan i stort sett odlas som busktomat, förutom att du behöver odla minst två tomatillo plantor då de behöver korspollineras för att det ska bli någon frukt! Tomat är däremot självfertil. Annars så behöver du inte ”tjuva” tomatillo plantan, eller binda upp den, likt en busktomat. Du kan behöva stöttas upp och beskärna den buskliknande växten då den verkligen kan breda ut sig både på bredden och höjden om den trivs. Den kan bli ungefär 130 centimeter hög och lika bred och trivs bäst i ett soligt och skyddat läge ute. Bok tips: Tomater av Åke Truedsson ,2001, Natur och Kultur/LTs förlag.

Tomatillofrukten omslutes av ett hölje precis som gyllenbär och kan skifta i färg från grön, gul och lila. Smaken påminner om tomat men är oftast sötare. Den kan ätas såväl rå som kokad när den är mogen – det vill säga när höljet börjar bli brunt och spricka upp. Om du vill använda frukterna till att pickla eller salsa, vänta då inte för länge med att skörda de mogna frukterna – då riskerar du att tappa den uppfriskande och fräscha citrusliknande smaken. Tomatillon blir dessutom aningen sötare när den sedan kokas. Tomatillo är känd som ingrediens i salsa verde, gazpacho och guacamole. Här följer ett salsarecept som kan prövas fram i slutet av juli när det är dags för skörd. Om du vill testa detta recept redan nu, kan du testa en variant på salsa genom att byta ut tomatillo mot physalis och tomat.

Recept på tomatillosalsa

10 st tomalillos
½ gul lök eller 2st silverlök
2 medelstora vitlökklyftor
3 jalapenos eller annan chili med önskad styrka
½ tsk malen spiskummin
½ tsk torkad oregano
2 msk hackad färsk koriander (kan hopppas över)
Salt efter tycke

Gör så här:

Ta bort höljet på tomatillos och skölj. Lägg dem i kokande vatten och låt dem koka i cirka 5–7 min. Ta upp och lått rinna av och klyfta dem och skär av den förhårdnande biten i mitt och fäste men skala ej. Finhacka löken, skär koriander och chili i mindre bitar samt pressa vitlöken. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en skål och använd stavmix för att uppnå en lagom konstistens. Smaka av och salta lite till vid behov.

So (w-a-) long,
Emma Naqvi, pedagogiska odlingar

MENY