Sow-along med Emma: Så… ååådana superlånga solrosor!

Solrosor är iögonfallande fascinerande och inspirerar många, konstnärer som barn! De är inte bara vackra och se på utan är också väldigt nyttiga och har odlats som nyttoväxt i flera tusen år på den amerikanska kontinenten för att få olja, mat från fröerna, läkemedel och textilfärgning. De lockar även till sig en hel del pollinerande insekter till din trädgård!

Helianthus annus, som solrosen heter på latin, fick sitt namn av Linné. Helianthus kommer från grekiskan och betyder solblomma, då den är en vägvisare när den alltid vänder sig mot solen. Solrosor odlas här oftast som annueller, det vill säga ettåriga växter, men det finns även fleråriga solorosor som till exempel Helianthus X laetiflorus, som kallas präriesolros eller höstsolros. Denna solros är ett resultat av en korsning mellan jordärtskocka och solros. Jordärtskocka är alltså släkt med solros och det kan man se när den går i blom på sensommaren, då den påminner mycket om en solros.

facebook.com/greenhackgbg hittar du också en film där Emma går igenom hur du sår och odlar din solros, hon följer också upp hur du tar hand om din tomatillo och chili.

Solrosor har varit så viktiga och av stort intresse för många att en stor variation av olika former och färger har förädlats fram. Korta, långa, gula, röda, vita, små och stora blommor, breda och smala blad med mera. Solrosen är enkel att odla och kan tolerera ganska stor variation av olika förhållanden och klimat, tack vare att det finns så otroligt många olika sorter. Det går till och med att köpa en pollenfri mix av solrosor för allergiker! När du läser på ett fröpaket skall du alltid leta efter det namn som omges av enkla citattecken, till exempel ’Teddy Bear’. Det är av det sortnamnet som säger hur fröna i just detta paket kommer se ut som blommande växt. ’Teddy Bear’ är en solros som har en fylld blomma och den är bara 40-60 cm hög, medan jättesolrosen kan bli över 2,5 meter hög med en halv meter brett blomhuvud! Jättesolrosen vill helst stå i soligt och skyddat läge i väldränerad och djup jord.

På sensommar eller höstkanten kan du skörda blommor för att sätta i en vas eller torka för att pryda ditt hem hela vintern. Du kan skörda mogna fröer för att använda i matlagning eller bakning, eller till att grodda. Alternativt kan du låta stå till fåglarna eller samla in fröer för att så till våren.

Glöm inte att ta en ordentlig titt nära mitten av solrosen när den blommar och observera hur de otaliga egentliga små blommorna sitter i förhållande till varandra. De sitter på ett alldeles särskilt sätt i förhållande till varandra som är matematiskt, i spiraler som återfinns i Fibonaccis talföljd. Dessa matematiska förhållanden i naturen har genom evolutionen utvecklats och förfinat för att nyttja tillgängliga resurser maximalt.

Till sist bjuder jag på ett recept som inspiration i odlandet!

Smarriga Solrossnittar, 8 bitar

Ingredienser:
175g havregryn
3 msk solrosfrön
100 g solrosmagarin
125 g socker,

Blanda havregryn och solrosfrön
Rör solrosmargarin och socker
Blanda ner blandning av havre och solrosfröna
Häll ut smeten på en välsmord långpanna eller ungfastform och grädda på 180 grader i 25 minuter tills ytan blivit gyllenbrun.
Skär kakbitar av smeten när den är varm.
Låt kakbitarna svalna.

/Emma Naqvi, pedagogiska odlingar

MENY