Sow-along med Emma: Djungelgurkan!

Djungelgurkan är faktiskt en sorts mini melon, men mycket mer enklare att odla och tar mindre plats trots att skörden är riklig. Kan odlas både inomhus och utomhus – det är inte konstigt att den är mångas favorit.

Alla som ingår i gurk-, melon- samt pumpa och squashfamiljen kräver ofta mer näring, utrymme, och mycket vatten och värme för att ge en god skörd. Dessutom behöver meloner även att du knipsar av rankor på ett visst sätt, pollinerar, binder upp och skapar ”hängmattor” när melonerna blir för tunga.

Trots melonens utmaningar för såväl trädgårdsmästare som hobbyodlare har de odlats i Sverige sedan 1500-talet. Den som lyckas med att odla välskapta meloner, har ofta ansetts vara just en trädgårdsmästare!

Men det behöver inte vara så krångligt – för du kan ju välja att odla djungelgurka! Den kräver inte så mycket pyssel och drabbas inte av skadeangrepp så lätt. Sås i april eller maj inomhus vid 20 grader, och tas ut när frostrisken är över. Jag rekommenderar att så den i en kruka (15 cm i diameter) redan från början. Djungelgurkan blir ungefär 3 meter hög men toppas med fördel vid 1,5–2 meter. Den blommar rikligt med både han- och honblommor och behöver inte handpollineras då pollinerare lätt hittar till blommor av båda kön. Låt inte jorden torka ut alltför länge och placera spaljé eller annat för plantan att klänga på. Går även utmärkt att odla i ampel, men tänk då på att plantan torkar ut fortare. Inte nödvändigt, men för maximal fruktproduktion, klipp av sidskott en bit utanför stammen. Gödsla med fördel och häll utspädbar grönsaksnäring i vattenkannan varannan vecka.

I juli kan du nog börja skörda när melonerna är som stora vindruvor, ju mer du skördar ju större blir skörden – långt in i oktober kan du plocka djungelgurkor om du har tur!

När du har skördat dem kan du slänga dem i salladen eller pickla dem. Picklar du dem så glöm inte att dela dem på hälften, då blir de mer krispiga och färdiga fortare. Blanda dem sedan med rikligt med salt i en skål och låt dra i cirka 20 min. Skölj bort saltet och torka lätt av med hushållspapper. Blanda ihop vinäger och kryddor som du gillar eller har hemma, till exempel dill, mynta eller rosépeppar. Strö socker och salt över melonerna. Om du vill kan du även lägga i ett vin- eller ekblad. Bladet innehåller tannin som bidrar till att djungelgurkan behåller sin krispighet eftersom tannin hindra enzymer från att mjuka upp gurkskalet. Till sist häller du den kryddiga vinägern över djungelgurkan och låter stå en vecka – sedan är det färdigt och bara att njuta! Lycka till.

Mer tips om djungelgurkeodling hittar du som vanligt i filmen på facebook.com/greenhackgbg! I filmen tipsar jag bland annat om att så i moduler med kapilärmatta, men eftersom min visningsskärm på kameran är sönder missade jag lite när jag visade upp modulerna. Så här ser de ut:

IMG_4311

/Emma Naqvi, pedagogiska odlingar

MENY