Sortera matresten, sortera allt förresten!

Bostads AB Poseidon har avfallet i fokus vad gäller miljöarbete. Deras senaste satsning handlar om att öka utsorteringen av matavfall hos deras hyresgäster. Med en gemensam belöning för de deltagande lagen som morot hoppas Poseidon på att fler börjar sortera ut sitt matavfall – och att sortering av övrigt avfall också ökar i längden.

Förra veckan startade den – vår viktiga tävling där vi, Bostads AB Poseidon, ihop med våra hyresgäster ska försöka bidra till en bättre miljö! Det vi gjort är att vi har skapat områdeslag med hyresgäster, där varje lags ökning av utsorterat matavfall mäts från 1 november 2017 till 1 maj 2018. Målet är att öka 10 procentenheter, eller ännu bättre, 50 % sorterat matavfall! De lag som lyckas belönas i maj 2018 med en summa pengar som går till en gemensam sak i området. Vad pengarna ska gå till är hyresgästerna med och bestämmer, om de till exempel vill ha en grillplats på gården eller kanske en gemensam gårdsfest.

Att vi valt att fokusera på matavfall i den här kampanjen är för att vi tror att det är lätt att börja med, och att steget till att sortera övrigt avfall inte är så stort när man väl börjar sortera matresterna. En annan viktig anledning är såklart den stora miljönyttan genom att matavfallet blir till biogas och biogödsel!

Lite om oss

Bostads AB Poseidon är ett kommunägt bolag och Göteborgs största bostadsföretag. Vi äger och förvaltar nästan 27 000 lägenheter runt om i Göteborg och var 10:e göteborgare bor hos oss, alltså cirka 60 000 personer. Det innebär att det blir en hel del avfall som vi som fastighetsägare måste hantera varje dag.

Avfall i fokus

Avfall är ett av våra absoluta fokusområden när det gäller miljöarbete och en viktig del i detta är att försöka engagera och underlätta för våra hyresgäster att bidra till en bättre miljö. För att lyckas med detta måste vi arbeta på flera fronter, bland annat genom information och kommunikation till våra hyresgäster. En av våra största utmaningar är att engagera och entusiasmera våra hyresgäster att sortera sitt avfall.

Varje person kan bidra till Göteborgs mål!

Genom den här satsningen vill vi motivera våra hyresgäster att börja sortera ut sitt matavfall, och visa att var och en faktiskt kan bidra till en bättre miljö på ett enkelt sätt i sin vardag. Med det är vi med och bidrar till att Göteborg når miljömålet att 50 % av matavfallet ska samlas in år 2020. Hos Poseidon samlades 19 % av matavfallet in under 2016 så vi har en bra bit kvar. Till 2018 har vi som mål att öka detta med minst 10 procentenheter. Den här kampanjen är en del i det arbetet och vi vill belöna våra hyresgäster för den stora insatsen de gör för miljön.

Är du nyfiken på hur det går i tävlingen eller vill veta mer om kampanjen? Kika in på vår hemsida via länken poseidon.goteborg.se. Där du kan följa resultaten månad för månad och även få lite matnyttiga tips om hur du kommer igång med att sortera ditt matavfall.

 

/Terese Svensson, Kretsloppscontroller på Bostads AB Poseidon

Dela:
MENY