Saadi: Jag mår bättre av att cykla

Att cykla inne i Göteborg kan vara en utmaning och ibland får man hålla tungan rätt i mun. Är man dessutom nybörjare kan man känna sig riktigt nervös och osäker. Saadi Mahmoudi känner sig tryggare på sadeln sedan han deltagit i Flyktingguide Göteborgs cykelkurs.

I juli har Saadi Mahmoudi bott i Sverige i två år. Han hörde talas om Flyktingguide Göteborg när han gick en kurs för att lära sig om det svenska samhället. Flyktingguide Göteborg är placerat under Social resursförvaltning och hjälper svenskar och nykomna invandrare att mötas i personliga kontakter, gruppaktiviteter och studiecirklar.

När Saadi anmälde sig till deras cykelkurs för vuxna kunde han redan cykla. Det lärde han sig som femtonåring i hemlandet men han upplevde att han behövde få bättre koll på reglerna.

– I Sverige finns det så mycket regler och skyltar. Jag ville lära mig att cykla rätt och efter de regler som finns. Runt Linné och centrum är det svårt för det är så mycket trafik. Men jag behövde bara delta vid ett tillfälle. Nu känner jag mig tryggare.

I Saadis klass var dock flera nybörjare. Han tycker inte att det är konstigt att man vill lära sig cykla i vuxen ålder.

– Att kunna cykla är naturligt i Sverige. Det finns 80-åringar som cyklar här. I Iran är det inte vanligt att man ser äldre människor cykla. Skillnaden att lära sig cykla i vuxen ålder är kanske att det inte går lika snabbt. Man är nog mer osäker och det är svårare med balansen.

Han tycker att cykeln fyller många viktiga funktioner, både för samhället och för den enskilde individen.

– Att cykla är en del av denna kultur och alla människor kan använda cykel. Alla har inte möjlighet att skaffa bil. Staten och kommunen måste ge människor möjlighet att lära sig cykla. Det gör man i Sverige och det är bra. En cykel är billig, bra för miljön men framför allt – bra för hälsan! Jag mår bättre av att cykla och jag slipper köpa gymkort.

Eftersom Saadi bor och arbetar i olika kommuner reser han mycket kollektivt. Men han tycker att kollektivtrafiken fungerar bra.

– Jag är nöjd med Västtrafik. Men om jag hade bott i Göteborg hade jag cyklat till jobbet. Det är lite för långt att cykla från Ale in till stan.

Till dig som går och funderar på att lära dig cykla har Saadi bara ett råd:

– Kör på bara! Man kommer att ramla några gånger men sen går det bra.

/Selma, ansvarig reseutmaningen

Dela:
MENY