Renlighet på flaska och skönhet på burk

Två veckor har gått och Adas hygienartiklar börjar ta slut. Detsamma gäller toapapper, tvättmedel, såpa och andra rengöringsmedel. Hur göra? Ja, den personliga hygienen är ju viktig och jag lyckas faktiskt hitta både tvål, schampo, balsam och deodorant på bit, utan förpackning.

Det var värre med toalettpappret. Instagram-följaren dinta81 förslog att jag skulle använda den indiska metoden: vänsterhanden, vatten och en liten handduk. Helt avfallsfritt, men jag är ändå lite skeptisk. I Göteborg blir toalettpapperet till biogas och gödsel på Ryaverket, så själva papperet är alltså inga problem eftersom jag får ha organiskt avfall. Det är värre med plasten runt balen och rullarna som blir kvar. I Belgien har man visst gjort dem i samma material som toalettpappret, de löses upp och går således att spola ner. Något för svenska tillverkare kanske?

Ada har även investerat i en menskopp. Enligt flertaliga källor fungerar den utmärkt och med tanke på att en kvinna i fertil ålder förbrukar cirka 300 tamponger och/eller bindor per år skulle det spara många bomullsfält om alla landets alla kvinnor använde menskopp i stället.

100 ton. Så mycket tvålar, schampo, krämer, deodoranter, mascara, ögonskugga och andra smink- och hygienartiklar konsumerar vi i Sverige. Varje år. Behöver vi allt det där? Visst vill Ada, liksom alla andra, vara vacker, men till vilket pris? Vad kostar alla dessa produkter miljö och plånboken?

För att inte tala om alla olika rengöringsmedel som finns. Det ska vara ett medel för badrummet, ett för toaletten, ett för spisen, ett för golvet, ett för diskbänken och ett för metallbeslagen i dörren. Mama mia. Städskåpet är överfullt. Och på avloppsreningsverket är man inte glad över dessa medels innehåll. Tillsammans med smink- och hygienprodukter står de för en stor del av de skaliga ämnen som man inte vill ha på reningsverket eftersom de inte bryts ner. Kiss och bajs och toapapper kan reningsverket ta hand om, men inte alla skadliga kemikalier.

De senaste åren har producenterna dessutom hittat på några riktigt elaka, antibakteriella produkter. De innehåller ofta silverjoner som dödar vattenlevande organismer. Och på vägen dit kan de skapa resistenta bakteriestammar. Är vi verkligen så smutsiga?

Nej, fram för tvål och vatten. Och lite såpa i skurhinken så här till vårstädningen!

Hej hopp!

/Avfallsfria Ada

Fakta: Veckostädningen kräver inte mer än såpa/diskmedel och microtrasa. Såpa och diskmedel är koncentrat som du kan späda mer eller mindre beroende på vad du ska rengöra. De flesta av dina specialrengöringsflaskor kan troligen bytas ut mot en flaska såpa, och vill du ha rengöringsmedel på sprayflaska så räcker en flaska såpa till 150 sprayflaskor. På detta sätt kan du spara mkt pengar och avfall och dessutom bespara ditt hem och miljön en massa onödiga kemikalier. SVTs  Plus har med bakterieodling bevisat att diskmedel var bäst på att ta bort bakterier när en jämförelse gjordes med kända storsäljande rengöringsmedel.

Fler avfallssnåla tipsTvättbara disktrasor, tand- och diskborstar med utbytbar borstdel ,tygnäsduk istället för papper, textiltrasa istället för hushållspapper, tvättlapp i textil istället för våtservetter, pads och bomull, vägra tops, tygblöjor till barnen, putstrasor av kläder som inte kan återanvändas längre, vägra slentrianservetten

Mer om smink och hygienprodukter blir det i juni då temat på GreenhackGBG är kemikalier.

MENY