Mörka moln över teplantage

Rättvis handel och klimatförändringar

Klimatförändringarnas effekter märks redan av på många platser på jorden och påverkar människors odlingsmöjligheter och livssituation. Förändrade väderförhållanden gör bland annat att grödor utsätts för nya typer av sjukdomar, marker eroderar och skördar slår fel. En del av de vanligaste grödorna vi äter, som kaffe och kakao, produceras ofta av småskaliga bönder som är helt beroende av en enda gröda för sin inkomst. Detta skapar en sårbarhet mot klimatförändringarna eftersom det förändrade vädret kan slå ut hela inkomstkällan. De människor som lever på marginalen är de som blir mest utsatta.

Hur hänger då rättvis handel ihop med detta? För att människor ska kunna anpassa sig till det förändrade klimatet behövs så väl ekonomiska som materiella resurser. Etiskt märkta produkter ger producenten bättre betalt än vid konventionella produktioner. Bättre ekonomi skapar ett större handlingsutrymme och fler möjligheter för anpassning. En del etiska märkningar har dessutom skapat särskilda program för att hjälpa producenter att ställa om till ett mer diversifierat jordbruk. Genom att odla många olika typer av grödor blir inkomsten inte lika eftersatt när skörden av en typ av gröda slår fel. Pär Holmgren, meteorolog och klimatexpert menar att det finns flera kopplingar mellan rättvis handel och klimat:

─ Den tydligaste kopplingen tycker jag är att så länge som det finns fattigdom och orättvisor kvar i delar av världen kommer man där inte ha tid och energi över för att bry sig om vanliga miljöfrågor. Fattigdomsfrågorna är en central del av omställningen. Blir vi bara en kritisk massa, med tillräckligt många människor som tycker att dessa frågor är tillräckligt viktiga, så blir det till slut en ketchupeffekt och en mycket snabbare omställning.

Miljöfrågor och mänskliga rättigheter är alltså sammanflätade i varandra. När människor får sina basala behov tillgodosedda skapas ett handlingsutrymme för dem att skydda sin närmiljö och säkra sin produktion. När vi värnar miljön, genom att till exempel undvika skadliga bekämpningsmedel, skyddar vi också människan som arbetar med råvaran.

/Julia Runeson, planeringsledare hållbar konsumtion på Göteborgs Stad Konsument- och medborgarservice.

Dela:
MENY