Rattlöshet är bra för ekonomi, miljö, hälsa och samhälle

Rattlösheten innebär fördelar för ekonomi, miljö och hälsa och ger till och med utökat tillfälle för fika. Alla har dock inte möjlighet till ett rattlöst liv men även de tjänar på andras rattlöshet.

Innan vi sålde bilen satte vi upp en kalkyl med alla kostnader som bilen medförde och jämförde det med olika alternativ. Bilägandet kräver att man betalar skatt och försäkring, om man använder bilen eller inte. Använder man bilen, tillkommer det kostnader för drivmedel, reparationer och underhåll. Sedan finns det en kostnad som är lätt att glömma bort och det är värdeminskningen. I de flesta fall blir bilen mindre och mindre värd ju äldre den blir och ju fler mil den har körts. Vi hade köpt en bil som inte var värd så mycket från början men då blev kostnaderna för underhåll och reparationer högre istället. I alternativen räknade vi med kostnader för bilpool, hyrbil till semesterresa och lastcykel. I efterhand blev det ingen lastcykel och vi använder bilpoolen mindre än beräknad. På ett år sparar vi minst 7000 kronor enligt vår kalkyl.

Fördelarna för miljö och samhälle är flera. Att köra mindra bil leder till mindre utsläpp av växthusgaser, partiklar och andra luftföroreningar. Det blir också mindre trafikbuller. Bilarna vi hyr genom bilpool eller biluthyrning är rätt nya och vi kan välja bilar med låg bränsleförbrukning eller förnybara bränslen. Genom att dela på en bil i en bilpool måste det inte tillverkas så många bilar och det sparar energi och resurser. Dessutom krävs det inte så många parkeringsplatser vilket frigör yta till bostäder och grönytor eller till en extra uteplats som i vårt fall. Det går att räkna fram mer eller mindre exakta siffror för allting men för mig räcker det att jag vet om fördelarna och att det känns rätt.

Samhället och vi själva tjänar också på att vi cyklar mer eftersom vi rör på oss och undviker en rad möjliga sjukdomar och besvär. För min del är min dagliga ration cykling helt avgörande eftersom jag verkligen gillar att äta, jag gillar att äta mycket och inte minst mycket choklad. En av mina kollegor sa någon gång efter att jag hade tryckt i mig en chokladkaka efter lunch ” Jag hoppas du aldrig slutar att cykla, för då kommer du gå upp som bara den”.

Jag vet att när man pratar om att inte äga bil eller inte köra så mycket bil väcker det känslor hos en del människor. Motargumenten handlar ofta om människor som inte klarar sig utan bil på grund av olika omständigheter, på grund av vad man måste hinna med eller var man bor. Och visst finns dessa människor, de som inte kan lösa sina transporter med cykel eller kollektivtrafik, de som behöver bilen. De som å andra sidan, som vi, kan välja bort bilen har tur och alla i samhället tjänar på det. Bara för att lösningarna inte passar alla, kan de passa många fler än idag. Även många av dem som idag är beroende av bilen kan i framtiden få bättre förutsättningar genom bättre utbyggd kollektivtrafik eller bipoolsnät, låneelcyklar eller möjlighet att jobba hemifrån. Vem vet. Jag unnar det i alla fall alla och gemensamt kan vi kämpa för att möjligheterna ökar.

/Er, även i fortsättningen, rattlöse och rastlöse Rydberg.

Dela:
MENY