Azaleadalen i Slottsskogen

På spaning efter stenknäcken

För många djur är Slottsskogen en grön oas mitt i en steril öken av sten, betong, glas och asfalt. I parken finns det gott om höga och grova gamla träd av många olika slag. Även vi människor söker oss gärna undan stadens stress när vi promenerar under de mäktiga trädkronorna. Slottsskogen har ett rikt fågelliv och för den uppmärksamme stadsvandraren finns det mycket att upptäcka.

Lyssnar man noga kan man till exempel få höra ett metalliskt ljud som låter ungefär som när man hastigt slår ihop en sax. Ljudet kommer uppifrån och söker man med blicken högst upp bland grenarna kan man upptäcka källan: stenknäcken.

Stenknäcken är en mycket vacker fågel som främst kännetecknas av sin kraftiga näbb. Med näbbens hjälp knäcker den kärnor från hårda stenfrukter som till exempel körsbär, därav artens namn. Stenknäcken är egentligen inte särskilt sällsynt om man bara vet var man ska lyssna efter den. Eftersom den för det mesta håller till högt upp i lövträdens kronor är den svår att få syn på och det är oftast genom lätet den avslöjar sig. Så nästa gång du tar en avkopplande promenad i Slottsskogen – lyssna efter stenknäcken!

/Leif Lithander, biolog Göteborgs Naturhistoriska Museum

Hur stenknäcken låter kan du höra här!

Så hittar du till Slottsskogen

Foto från Azaleadalen: LonezorEget arbete. Licens CC BY-SA 3.0
Foto stenknäck: FrankDrebin. Licens CC BY-SA 3.0

Dela:
MENY