Nu räddar vi klimatet!

Nu är vi på klimattoppmötet i Paris och vi ska rapportera för er vad som händer på plats.

Vi, det är Linda Svensson och Peter Krahl Rydberg som i vardagen jobbar med klimat- och livsstilsfrågor på miljöförvaltningen i Göteborg. Vi är i Paris för att vara stöd till våra politiker på plats, sprida information om Göteborgs klimatarbete, lära oss av andra städer och aktörer, knyta kontakter och i bästa fall, bidra till ett lyckat internationellt klimatavtal.

Vi började vårt uppdrag med resan till Paris. Tåget var det självklara valet för oss även om vi var medvetna om vilka utmaningar det skulle innebära.  Tåg, som är det klimatsmarta alternativet, är svårare att boka eftersom det inte finns någon snygg svensk bokningssida så som det finns för flygresor. Eftersom nattågen från Köpenhamn ut till Europa har försvunnit nyligen blir det omöjligt att få till en sammanhängande resa utan övernattning på vägen, om man inte vill sova sittandes. Därför är det inte konstigt att de flesta deltagare kommer med flyg till Paris.Vi tog gärna smällen och njöt av fördelarna med tågresa. Vi kunde förbereda oss på vårt arbete, skriva blogginlägg till er, ringa några sista jobbsamtal och ta oss tid till reflektion kring det globala klimatklimatet just nu.

På tåget från Köpenhamn lät tåget mer än vad vi var vana vid eftersom man körde på diesel. Det gjorde aningen ont i klimathjärtat. Faktum är att tågresor i Sverige är en hel del renare än i många andra länder där man antingen kör på fossila bränslen eller på el från kolkraft. Men det gör ändå inte att man kommer i närheten av flygets stora utsläpp. Mitt under resan till Hamburg blev vi tvungna att byta tåg av okänd anledning. När vi kliver av kan Peter inte annars än att nynna låten från Indiana Jones, det är helt enkelt för lustigt att tågresor fortfarande har ett inslag av äventyr som gör att man känner sig som en hjälte som vågar sig på en sådan resa. Så borde det egentligen inte vara men samtidigt får man något att berätta. Men lagom är bra.

Klockan 22 på kvällen den 2 december får vi äntligen gå in på våra hotellrum. Tågresan gick över förväntan bra och vi kom fram i tid. På torsdag börjar vår arbetsvecka i Paris. Peter ska prata om Göteborgs fjärrvärmenät och vi ska vara med när Göteborgs Stad presentera sitt arbete med gröna obligationer. Vi rapporterar mer från det vi får vara med om på twitter.com/greenhackgbg, hashtaggen #lindaochpeter visar att det är vi som twittrar. Så följ oss gärna på vårt Parisäventyr!

/Linda och Peter

Dela:
MENY