Kemikaliefria Karin: Nu är det upp till bevis

Hej! Jag heter Karin Kruse och jobbar som miljöinspektör i Göteborgs Stad. Under juni och augusti går jag under namnet Kemikaliefria Karin eftersom jag har antagit utmaningen att kemikaliesanera mitt hem – efter många års arbete med kemikaliefrågor är det upp till bevis för mig.

Jag har läst kemi i Lund men bytte till miljövetenskap efter tre år. En av anledningar till mitt byte var att jag tyckte det var otroligt frustrerande att blanda, mäta, pipettera, destillera och räkna fram och tillbaka på hur många och vilka molekyler som fanns i mina provrör. Säkert var det flertalet gånger något annat i provröret än det som var tanken då jag är alldeles för fipplig och otålig för labbarbete. Den frustrationen kommer komma krypande tillbaka nu. Det går ju liksom inte att titta på till exempel en barnvagn och se vad det är för kemikalier i den. Och det står ju inte heller på den. Det är ju så knäppt.

Jag kan köpa smink, schampo och tvättmedel och det finns en ingrediensförteckning på det jag köper. Många livsmedel likaså. Det gör ju att jag kan välja bort sådana kemikalier som jag inte vill ha. Detta kommer bli en av de stora utmaningarna denna månad – att inte få med sig äckliga kemikalier hem i kläder och skor och presenter som jag kommer åka på att köpa i samband med skolavslutningar och studentfester. Fast när jag tänker efter kommer det bli lite tricky att tvätta håret med bikarbonat också.

Mina kemikalieutmaningar kommer hamna i fem olika kategorier; städ, kosmetika och hygien, livsmedel, plast och textilier.

Att kemikaliesanera kommer för mig att innebära att inte använda smink, ansiktskrämer, schampo, deodorant, inte heller ”svish-svosh och bang så rent i köket”-produkter och maskindiskmedel … Nu blir det följande ingredienser som ska göra jobbet: bikarbonat, bakpulver, salt, vinäger, ättika och olja. Men tandkrämen får vara kvar, där går min smärtgräns och den innehåller i alla fall inget triclosan.

Det kommer också innebära att äta ekologiska livsmedel. Jag kommer även försöka ta reda på vad mina två senaste inköp, en blender från Electrolux och en soffa från Ikea, kan tänkas innehålla för mindre mysiga kemikalier och om jag måste kemikaliesanera dem ur mitt hem.

Till sist kommer jag också utmana min man som verkar ha utvecklat något slags beroende av ett visst mjällschampo. Detta kommer bli en utmaning för alla i familjen, det kan vara så att katten, de två hamstrarna och de tre silkeshönorna kommer lindrigast undan!

/Kemikaliefria Karin

MENY