Mycket verkstad på Sluta snacka – börja greenhacka!

En dag fylld av action och inspiration för hållbara livsstilar! Det var intentionen med temadagen Sluta snacka – börja greenhacka som gick av stapeln för ett par veckor sedan på Frilagret i Göteborg. Men vad hände egentligen där på plats den 10 oktober?

De 400 personer som besökte temadagen möttes av en uppsjö av aktiviteter, workshops, föredrag, filmvisning och utställare. Budskapet var lite snack – mycket verkstad! Och verkstad blev det!

Var du där? Hjälp oss utvärdera dagen och fyll i en kort enkät på Facebook!

Elcykeltävling

Under dagen kunde besökarna tävla om en elcykel, och för att delta skrev de ned sitt bästa greenhack och svarade på frågan ”Hur många liter vatten krävs i tillverkningen av ett par jeans?” Svaret är att det går åt cirka 10 000 liter vatten! Hela 70 bidrag trillade in under dagen och juryn fick ett svettigt uppdrag, det var många bra greenhacks – både stora och små. Efter noga överläggning av juryn blev Tove Stibe den glada vinnaren som fick cykla hem på en sprillans ny elcykel. Hennes greenhack löd så här:

”Matlåde- och byteskvällar. Gå ihop med grannar och vänner någon, eller några gånger i månaden och laga matlådor att dela på av de gemensamma rester alla har hemma. Slattar, fula grönsaker etc. Umgås och ta också med sådant man kan dela på, t.ex. verktyg, barnens urvuxna kläder eller extraprylar som bara ligger och bytlåna dessa med varandra!”.

Grattis Tove!

Cyklade du hem på elcykeln efter Sluta Snacka-eventet? Hur gick det? var du beredd på det och hade tagit med dig en extra tröja?
Haha, jag blev riktigt paff när jag insåg att jag skulle få med en cykel hem och den fick ju inte följa med på spårvagnen. Så istället fick jag en inte alltför kall premiärcykeltur genom Göteborg. Det var riktigt härligt att susa fram i stan och sen var elmotorn väldigt uppskattad i backarna upp mot Kortedala… Vad roligt också att det finns så bra cykelbanor i Göteborg, det var bra skyltat och lätt att hitta hem tyckte jag.

Hur är det att cykla elcykel? Hur använder du elcykeln så här någon månad efteråt?
Det är ju inte som att åka moped, man måste ändå ta i när det är uppförsbacke och trampa på för att komma framåt, men samtidigt går det så väldigt mycket fortare än jag någonsin cyklat förut, och så smidigt att aldrig behöva hoppa av och leda cykeln, alltid orka cykla på. Det är barnsligt roligt att kunna svischa fram så obehindrat. Jag ska få en bebis snart och är inte alltför mycket ute med cykel precis nu, men ser verkligen fram emot att cykla mer framåt våren!

Tycker du att fler borde investera i en elcykel? Varför då?
Det beror säkert på lite hur man bor ifall man har rejäl nytta av sin elcykel. Är det riktigt korta avstånd och platt mark kanske det inte är lika angeläget, men med en lite längre väg dit man ska och/eller lite kuperad terräng så är det så motiverande att kunna cykla bekvämare. Jag tror den extra bekvämligheten och snabbheten det kan vara avgörande för till exempel om man väljer att cykla till jobbet eller inte.

Har du antagit något av GreenhackGBG’s hållbarhetslöften?
Det är många av dem som jag redan gör, och då är det ju inte så svårt att lova, men så har jag funderat på att anta några av de andra hållbarhetslöftena för att utmana mig själv – till exempel att vara mer aktiv med att fråga i butiker hur varor är producerade, prata med andra om klimat och hållbarhet och lära mig mer om hur jag spar energi.

Cykelvinnare
Den lyckliga vinnaren av elcykeln – Tove Stibe!

Läs mer och spana in fler bilder från dagen nedan!

Dagen startade igång med filmvisning av filmen Bikes vs Cars som handlar om kampen mellan cyklister och massbilismen. Klädbytet med Klädoteket hade 100 personer som bytte kläder och över 200 plagg fick nya hem.

Till Cykelköket kom besökare både med och utan sina cyklar och fick handgriplig hjälp, tips och råd med hur de bäst fixar och lagar sin cykel. I Verkstan var det full rulle vid borden i textiltrycket hela dagen och var en aktivitet som lockade både stora och små. Med bland annat grönsaker till hjälp tryckte besökarna tygpåsar för att förvara till exempel frukt och grönt i och målade Miljöhjälte-T-shirts.

I utställningshallen fanns flera utställare och hos Smergy var det många som tog chansen att titta på online-verktyget SMERGYmetern där det tydligt går att se vad olika åtgärder i ditt hem ger för effekter i sparad energi och klimatutsläpp.

Den ideella föreningen Göthenburgo arbetar bland annat med att ta fram Göteborgskartor där innehållet helt baseras på medborgarnas egna tips, och visade upp sin sprillans nya karta över Lundby som nu är klar.

Det fanns möjlighet att provsmaka och få information om etiskt märkt choklad, och i en matutställning kunde besökarna även lära sig mer om rättvis och klimatsmart mat. Martin Hollmer från Resursrestaurangen visade hur det går till att mjölksyra grönsaker och hur enkelt det är att tillvarata grönsaker som annars kanske skulle bli avfall.

Utanför Frilagret fanns möjlighet att spana in och provsitta en velomobil och prova att cykla elcykel.

Vid lunchtid startade ett Lunch Beat med Emrik Larsson, som spelade skön musik och spred en härlig stämning till eventet.

Under scenprogrammet kunde besökarna ta del av ett antal greenhacks och deltog gjorde Emrik Larsson, Anna Bilén – Bilfria Bilén, Yvette Rasch från Naturskyddsföreningen, Martin Hollmer från Resursrestaurangen, Roozbeh Behtaji från Göthenburgo och Julia Runeson som talade om Fair Trade City Göteborg.

När Klara Zimmergren äntrade scenen var ämnet hållbarhet med humor och pepp. Bland annat lovade Klara att ta upp utmaningen att kemikaliebanta sitt hem! Dansaren Marcel från Twisted Feet gav ett smakprov ur föreställningen 5 Degrees, som handlar om klimatförändringar och de utmaningar vi står inför. Missa inte deras föreställning som kommer på nytt i december på Storan i Göteborg!

Här finns ett radioinslag om dagen.

Stort tack till alla medverkande och besökare som var med och gjorde Sluta snacka – börja Greenhacka! så bra, och förhoppningsvis ses vi igen nästa år!

Utställning 2
Några av utställarna
I verkstan
Full rulle i Verkstan!
Scenen
På scen! Bland andra Klara Zimmergren, Roozbeh Betaji från Göthenburgo och Martin Hollmer från Resursrestaurangen – moderator var Elina Järkil från konsument- och medborgarservice.
Emrik, Marcel och Haasse A
Emrik Larsson, Marcel från Twisted Feet och Hasse Andersson från P4 Extra.
Mat
Hållbar mat-utställning och mjölksyrade grönsaker.
Flyktingguiden och Martin Hollmer
Flyktingguiden fanns på plats och här visar även Martin Hollmer hur man tar tillvara mat och mjölksyrar grönsaker.
Utställning
Etiskt märkt choklad, Göthenburgo och SMERGYmeter
Velomobil
Eric Zinn’s velomobil väckte uppmärksamhet och det var många nyfikna frågor.
Klädbyte
Klädbyte med Klädoteket. 200 plagg fick nya hem!
MENY