Mitt ”lilla” kemikalieförråd …

Japp, så här är det. Allt är framplockat. Nästan. Men nu går jag från stora brickan till lilla brickan vad gäller rengöring av både hem och mig själv. Rent spontant så ser det betydligt mer aptitligt ut på lilla brickan och det känns plötsligt lite spännande att få ge sig in i det här.

Det som fortfarande kan kännas lite jobbigt är det här att gå ifrån ansiktskrämer, schampo och deodorant. Mitt ansiktsskinn känns lite som att det ska spricka upp om jag inte smörjer in mig i fejjan. Ibland kan jag nästan tro att jag har utvecklat något slags krämberoende både fysiskt och psykiskt. Psykiskt genom att läsa alldeles för många modemagasin som är proppfulla med artiklar om mirakelkrämer.

Nu blir det mandelolja för skinnet, inköpt på ett apotek nära mig. Den innehåller en ingrediens; mandelolja. Inga parabener, ingen parfym. Perfekt, möjligtvis kan man önska att den vore ekologisk. Vet någon var jag kan hitta det?

När jag var på apoteket hittade jag också en annan typ av olja kallad ”Bio-olja”. Bio låter ju fint. På ingrediensförteckningen är det många olika oljor och fantastiskt många parfymämnen. Hela 13 stycken allergiframkallande parfymämnen. Och några färgämnen:

Växtextrakt
Calendula Officinalis Flower Extract (Calendulaolja), Lavandula Angustifolia Oil (Lavendelolja), Rosmarinus Officinalis Leaf Oil (Rosmarinolja), Anthemis Nobilis Flower Oil (Kamomillolja)
Vitaminer
Retinyl Palmitate (A-vitamin), Tocopheryl Acetate (E-vitamin)
Oljebas
Paraffinum Liquidum, Triisononanoin, Cetearyl Ethylhexanoate, Isopropyl Myristate, Glycine, Soja Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, BHT, Bisabolol
Parfym
Alpha-Isomethyl Ionone, Amyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Farnesol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene, Linalool
Färg (orange/rosa)
CI 26100 (Red 17) och/eller CI 60725

Jag har lånat en präktig bok på bibblan också. ”Ren, mjuk och vacker – Kemi och funktion hos kosmetika”. Måste veta lite mer om kemin i schampo och deodorant.

Min ”gamla” deodorant innehåller aluminium. I boken läser jag att aluminiumsalter reagerar med keratinet i min svettkörtel och bildar en PLUGG som bromsar svettutsöndringen. Mekanismen är inte helt klargjord …

Min nya hemmagjorda deodorant innehåller:
Kallpressad kokosolja
Bikarbonat
Potatismjöl

/Kemikaliefria Karin

MENY