Matsvinnshjälte ändrade den franska lagen – belönas med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award

Den franske politikern och domaren Arash Derambarsh är vinnare i årets WIN WIN Gothenburg Sustainability Award. Derambarschs arbete har resulterat i en lagändring i Frankrike som förbjuder matbutiker och restauranger att slänga mat. Lagen tvingar dem istället att samarbeta med välgörenhetsorganisationer eller ”food banks” så att maten tas om hand. Ur motiveringen:

”Livsmedelsförsörjningen är inte bara grundläggande för vår överlevnad utan har också ett av de största avtrycken på vår globala miljö. Den bär också på en av de svåraste globala paradoxerna att lösa – att en tredjedel av den mat som produceras slängs eller går till spillo, samtidigt som människor går hungriga. Årets pristagare har inte bara lyckats peka på denna svårlösta paradox och grundläggande orättvisa utan genom drivkraft och handling skapat konkreta åtgärder som innebär verklig förändring.” 

– Det är en stor ära för mig att motta den här utmärkelsen, men jag som person är egentligen oviktig i sammanhanget. Det viktiga är lagen mot matsvinn och att den kommer till nytta för dem som bör gynnas av den: människor som lever i ekonomisk utsatthet, hemlöshet och utan socialt skyddsnät. Jag uppmanar både EU och enskilda länder att införa liknande lagar som den vi nu har i Frankrike, säger Arash Derambarsh.  

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award (tidigare Göteborgspriset för hållbar utveckling) är ett internationellt hållbarhetspris som sedan 2000 har delats ut till betydelsefulla förändringar för en hållbar värld. Bland de tidigare pristagarna finns Gro Harlem Brundtland, Al Gore, Kofi Annan, Park Won Soon, Margot Wallström och Alejandro Aravena. Göteborgs Stad är partner till priset.

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award delas ut den 31 oktober på GöteborgsOperan. Ceremonin är öppen för alla och gratis, det går redan nu att anmäla sig till den här.

Läs mer om priset och motiveringen i sin helhet på winwingothenburgaward.com

Här kan du titta på Arash Derambarshs Ted Talk.

Foto: Eugenie de Lozada.

MENY