Marsutmaningen: Konsumtion och avfall

På tio år har konsumtionen i Sverige ökat med 24 procent. Varje år fyller vi göteborgare hela Ullevi med sopor, 2013 blev det 216 000 ton. Det sliter på jordklotet. Den här månaden fokuserar vi därför på konsumtion och avfall. Häng med, och utmana dig själv att minska ditt sopberg!

Vi köper fler möbler, hushållsartiklar, kläder, datorer och telefoner än någonsin. På bara tio år har konsumtionen i Sverige ökat med 24 procent (konsumtionsrapporten 2014, CFK).

Prylar blir förr eller senare sopor och idag genererar en genomsnittlig göteborgare 400 kg avfall per år. Det är en nedgång jämfört med för fem år sedan, men fortfarande kan vi fylla hela Ullevi med stadens sopor.

Om vi inte långsiktigt ändrar vårt beteende kan avfallsmängderna öka till så mycket som över ett halvt ton per person år 2040 (Mängden hushållsavfall i Göteborg 2040, Profu 2014). Då fyller vi också gamla Ullevi med sopor, sopor som vid produktionen krävt mängder av råvara, olja, transport, kemikalier och utsläpp av koldioxid.

För att upprätthålla vår livsstil krävs 3,7 jordklot. Det talar sitt tydliga språk, det är inte hållbart på sikt.

I Sverige har vi en effektiv insamling och behandling av soporna men det räcker inte längre, mängden sopor måste också minska. Att sortera och återvinna är en självklarhet som sparar mycket resurser. Men vi måste gå längre än så – vi måste hindra att avfall överhuvudtaget uppstår, Zero waste helt enkelt.

Nedan har vi samlat månadens tips på hur du kan minska dina avfallsmängder och konsumera på ett smartare sätt. Vår tuffaste utmaning under mars månad är Avfallsfria Ada. På bloggen, facebook och instagram kan du under mars följa Ada som bestämt sig för att anta utmaningen och trotsa sopsamhället!

Följ Ada här!

/Stina, Annika och Johanna, ansvariga för konsumtion- och avfallsutmaningen, Göteborgs Stad

Mars utmaningar är indelade enligt Zero Waste-rörelsens indelning. I första hand avstå, sedan minska, följt av återanvänd och till sist återvinn.

fig4

Jag lovar att i mars AVSTÅ från:

* Reklam
Sätt upp en skylt med ”nej tack till reklam” och anmäl dig till NIX-registret.
Då ser du till att det sparas 50 kg papper per år och är vi många som tackar nej undviks också onödiga transporter. Läs mer på ingenreklamtack.com och swedma.se/reklamsparr
Genom att tacka nej till reklam slipper du dessutom bli frestad att köpa något du egentligen inte behöver, en win win för miljön.

* Engångsartiklar
Plastpåsar, blöjor, pappersservetter, mensskydd, pappersmuggar och take away-förpackningar. Vår vardag är full av engångsartiklar. Utmana dig själv att inte använda en enda under hela mars, eller bara någon. Alternativen är många:
Tygblöjor, menskoppar och ha med en egen tygkasse eller väska när du handlar. Om ni byter från engångsmuggar av papp till keramikmuggar för kaffe eller te i fikarummen sparar ni 3,3 kg CO2-utsläpp per anställd och år. Detta motsvarar att brygga över 1 200 koppar kaffe. Och genom att byta bort engångsmensskydd som bindor och tamponger mot en menskopp sparar du både på miljön och på dina pengar. Du kan dessutom bada med menskoppen!

* Sopor
Gör som Avfallsfria Ada – anta den tuffaste utmaningen av alla. Under en månad ska du försöka att inte producera en enda sopa. Är det möjligt? Du kan följa och stötta Ada på facebook och Instagram!

Jag lovar att i mars MINSKA min konsumtion av prylar genom att:

* Testa 10-metoden
Du kan minska skräpet genom att använda en enkel metod när du står inför ett köp- eller slängbeslut.

* Använda mina saker längre och vårda och reparera dem så att de håller längre
Använd vinterjackan ett år till och spara 4,7 kg CO2-utsläpp. Detta motsvarar materialåtervinning av 470 plastkassar. Och använder du din mobiltelefon i tre i stället för två år sparar du 10 kg CO2-utsläpp. Det motsvarar att lyssna på Spotify på mobilen 24 timmar om dygnet i över 23 år.

* Starta en verktygspool med grannarna
I stället för att alla har egna uppsättningar av verktyg, trädgårdsredskap eller hushållsmaskiner, saker som man inte använder dagligen, kan man dela med andra. Om du lånar en borrmaskin i stället för att köpa en egen sparar du 25 kg CO2-utsläpp. Det motsvarar att dagligen titta på en 65″ platt-TV (LED) i över 5 timmar i ett helt år (IVL pedagogiska fakta 2014). Det kan också handla om kläder, böcker eller något annat – det är bara din fantasi som sätter gränsen!

Jag lovar att i mars ÅTERANVÄNDA genom att:

* Handla second hand
När du behöver köpa något kolla först om det finns begagnat i second hand affär, på köp- och säljmarknad på nätet eller loppis. Köper du ett par jeans på second hand i stället för ett par nya och sparar du – förutom pengar – 4 600 liter vatten. Så mycket vatten motsvarar över 6 timmars dusch, alternativt 30 bad i badkar. Läs mer på: envarldutansopor.nu
Här hittar du ideell second hand i Göteborg: Reningsborg, Erikshjälpen, Emmaus Björkå, Myrorna, Stadsmissionen, Human bridge, Röda korset.

* Delta i en gratis bytesträff
Det finns flera olika att välja på:
Leksaker på Retoy i Frölunda kulturhus 14 mars.
Kläder på Naturskyddsföreningens klädbytardag 18 april. Vi vet att det inte är i mars, men det här är så bra så vi tipsar om det ändå.
Tipsa gärna oss och alla andra greenhackare om fler sådana här tillfällen!

* Sälja eller skänka mina teknikprylar när de inte längre fungerar
Du minskar dina CO2-utsläpp med 28 kg genom att sälja eller skänka din begagnade laptop så att någon annan  kan fortsätta använda den. Detta motsvarar materialåtervinning av 700 schampoflaskor.

Jag lovar att i mars ÅTERVINNA det som inte går att avstå, minska eller återanvända, genom att:

* Sortera ut mitt matavfall
Fyra kilometer. Så långt kan du köra på en brun påse matavfall. Av matavfallet gör vi biogas som ersätter bensin, därmed minskar utsläppen av koldioxid, svavel och andra skadliga gaser. Dessutom får vi biogödsel att lägga på åkern. Då minskar behovet av konstgödsel och vi får ett slutet kretslopp.

* Lämna in min teknik och övrigt farligt avfall på rätt ställe.
Du kan till exempel lämna ditt farliga avfall i farligt avfall-bilen.

* Sortera mina förpackningar
I Göteborgs Stads sorteringsguide kan du se hur du ska sortera och var du kan lämna förpackningarna.

Vad lovar du?

MENY