Arkiv

Jag lovar att cykla till och från jobbet

Veckans instagrammare David Nilhén är en av testcyklisterna som byter ut bilen mot en elcykel som han fått låna av Göteborgs Stad. Nu lovar han att fortsätta cykelpendla till jobbet även efter testet.

Här har vi ett lyckat exempel på hur det går när bilister får testa att cykelpendla till jobbet! Göteborgs Stad och Trafikverket behövde avlasta biltrafiken inför ett byggarbete som nu sker i områdena Lilla bommen, Gullbergsvass och Kruthusgatan. Då passade de på att ge tvåhundra bilister med arbetsplats i något av områdena möjlighet till att ändra sin bilpendling till cykelpendling. De lånar ut elcyklar till bilisterna under tre månader, september till december. Läs mer om projektet här. Nu susar de tvåhundra testdeltagarna runt på elcyklar och en av dessa är veckans gästinstagrammare David Nihlén.

Efter en månad med elcykel har David Nihlén bestämt sig för att fortsätta cykla till och från jobbet även efter testtiden. Vad var det som fick dig att byta ut bilen mot cykeln nu?
– Jag ansåg att det var bekvämt och smidigt att ta bilen men gillar utmaningar och jag tycker om att röra på mig. Eftersom jag är nyinflyttad till Göteborg från Skåne, tänkte jag att det skulle vara ett roligt sätt att lära sig staden på ett annat sätt än bara bil och spårvagn.

Hur är det att cykla med en elcykel?
– Det är faktiskt roligt, speciellt om man inte har provat på det innan. En elcykel är bra på så vis att man själv kan bestämma hur mycket hjälp man vill ha av motorn. Det är väldigt smidigt att cykla. Man kan ta sig fram överallt, det är inga köer, och med en elcykel går det dessutom fort!

Känner du att det är någon skillnad i din vardag nu när du tar cykeln till jobbet?
– Jag känner mig piggare under dagen, tidigare var jag seg och trött på förmiddagen. Att komma igång på morgonen med att röra på sig och få i sig frisk luft hjälper mycket! Jag får dessutom mer tid över, jag sparar ungefär 45 minuter per dag på att ta cykel istället för bil.

Om du också vill ta dig an nya hållbara cykelvanor kan du ta del av våra tips om hur du håller löftet här.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att cykla

Passa på att ta dig an nya vanor när du kommer tillbaka från semestern. Bli året runt-cyklist du också!

Veckans löfte handlar om att ta cykeln var du än ska ta dig och allra helst när som helst på året. Peter Löwendahl är projektledare för GreenhackGBG och har lovat att cykla mer, vad är det du lovar Peter?
– Jag lovar att cykla. I regn, vind, solsken, snö eller helgråa dagar. På våren, på sommaren, på hösten och på vintern. Till jobb, till klättring, till mataffären och till skogen. Är det möjligt att cykla så lovar jag att cykla.

Ett tips till dig som tar dig an löftet är att ladda ner appen Cykelstaden. Appen ger dig möjlighet att hitta till cykelserviceställen, cykelpumpar, lånecyklar, cykelparkeringar och att planera din cykelväg i Göteborg. Ladda ner den från appstore här.

Tidigare på bloggen har både Energieffektive Eriksson och Rattlöse Rydberg skrivit om att välja cykeln som färdsätt. Här kan du läsa om Energieffektive Eriksson som beräknade hur mycket han kan minska utsläppen genom att ta cykeln istället för att ta bilen. Han använder elcykel för att behålla motivationen till att ta sig fram längre sträckor med motvind och uppförsbackar. Rattlöse Rydberg skriver ner sina bästa tips för att ta sig fram på cykel i alla väder här. Han nämner bland annat bra belysning och reflexer samt bra kläder mot vatten och kyla.

Om du sätter dig på cykeln kan du också passa på att lova att vara tydlig i kommunikationen i din cykling också. För din och andras säkerhet men också för att göra det trevligt att ta sig runt på cykel i Göteborg. Peter Löwendahl tipsar om hur:
– När jag cyklar lovar jag att bidra till att Göteborg är en trevlig stad att cykla i. Det är faktiskt rätt enkelt, lämna företräde ibland, sök ögonkontakt med de du möter så ni båda vet vem som ska köra först, tacka när någon annan lämnar företräde åt dig och visa hänsyn.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att åka kollektivt till och från jobbet

När du kommer tillbaka från semestern kan du lova dig själv att börja med nya hållbara vanor som att ställa bilen och åka kollektivt till jobbet.

Välj bort bilen när du åker till jobbet om du kan – alla i samhället tjänar på det. Stadens kollektivtrafik, bilpoolsmöjligheter, samåkningsforum som skjutsgruppen och lånecyklar från styr och ställ gör det möjligt för allt fler att ställa bilen.

Veckans löfte kommer från Jón Ásberg Sigurdsson som gästinstagrammar för oss den här veckan tillsammans med sina kollegor på The Summer Space. Tidigare har Bilfria Bilén och Rattlöse Rydberg varit inspirationskällor till att välja bort bilen för greenhackare.

Det finns flera skäl till att ställa bilen och ta kollektivtrafiken till arbetet. För miljöns del minskar du dina utsläpp av växthusgaser, partiklar och andra luftföroreningar. Höga halter av luftföroreningar är ett problem i Göteborg vilket kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, inflammationer och luftrörsbesvär. Luftkvaliteten är värst längs de hårt trafikerade lederna och i de centrala delarna av staden. Om du ändå måste köra bil kan du ha i åtanke att ju högre hastigheter du kommer upp i desto större blir utsläpp.

Ställer du bilen blir det också mindre trafikbuller och det krävs färre parkeringsplatser. Då frigör du yta till grönytor som med rätta kallas stadens lungor – de renar vattnet och luften, skapar syre och reglerar klimatet.

Nu är det varmt att vara utomhus och du kan passa på att njuta av sommarsolen när du står vid spårvagnshållplatsen – passa på att börja med nya goda vanor! Med hjälp av Västtrafiks reseplanerare kan du enkelt planera din resa i mobilen.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att semestra hållbart

– Vi kommer spendera vår semester på hemmaplan och vi ska kunna ta oss till ställena med lokaltrafik, säger veckans gästinstagrammare Malin Nilsson och Jonas Kullman som lovar att semestra hållbart.

Malin Nilsson och Jonas Kullman ska vandra i Göteborgsområdet och vill inspirera andra till att upptäcka sitt närområde med sitt löfte om att semestra hållbart.
– Det är lätt hänt att en blir hemmablind och missar de pärlor som finns i närheten, säger Jonas Kullman som du ser vid en rastplats i Vättlefjäll på bilden.

Hemester är ett sätt att semestra hållbart vilket vi tidigare skrivit om på bloggen här. Testa att sova i vindskydd, upptäck ett nytt naturområde eller ge dig ut i stadens kulturliv. Enligt Malin Nilsson och Jonas Kullman krävs det knappast någon ansträngning eller ekonomi för att få till en fantastisk hemesterdag.
– För att semestra behövs ingen stor budget. När det kommer till vandring i stadsnära natur behövs inga dyra tält eller kängor och aktiviteten behöver inte så stor planering. Ofta finns någon form av promenadvänlig skog i närheten och en ryggsäck finns redan i hemmet för att packa ner matsäck och vattenflaska. Att förbereda matsäck hemma behöver varken vara dyrt eller jobbigt. Koka några ägg, gör en fruktsallad och fyll en termos med kaffe eller te. Mer behöver du inte för att du ska få en fantastisk semesterdag ute i naturen!

Men att semestra hållbart kan också handla om att göra så liten miljöpåverkan som möjligt. Malin Nilsson och Jonas Kullman ser på hållbar turism som att försöka begränsa sitt miljöavtryck:
Ett realistiskt synsätt på resande är att folk inte kommer sluta med det, det kan vi förstå. Däremot tror vi att vi kan begränsa våra miljöavtryck när vi semestrar. Vi behöver bli bättre på att semestra på hemmaplan! På Instagram vill vi visa att semester kan vara något annat än en sandstrand i ett soligt land.

Vad säger ni om en ändå vill åka ut i världen?
– Om en ska resa med flyg bör en hellre resa sällan och stanna borta länge än göra många korta resor. Väl på plats är det bra att tänka på att spendera sina pengar så att de kommer lokalbefolkningen till gagn. Mellan de längre resorna kan en väva in semester på hemort alternativt ta tåget och upptäcka nya platser.

Var en hållbar turist och följ Förenta Nationernas miljöprograms checklista i deras Green Passport. Där finns råd till vad du behöver tänka på när du packar, till hur du ska ta dig dit, vad du kan göra på plats och vad du kan göra när du kommer hem från semestern.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att sova i vindskydd en natt i sommar

– När du sover i ett vindskydd kommer du väldigt nära naturen, säger Peter Boberg som ofta strävar efter att få naturkänsla genom friluftsaktiviteter i Göteborgsområdet.

Sova i ett vindskydd är ett sätt att sova i naturen en natt som kan kännas tryggare än att sova under bar himmel. Ett fast vindskydd som du kan se på bilden är ett alternativ där du kommer en bit ovanför marken, det kan vara bekvämt om det är blött eller kallt. De fasta vindskydden hittar du på de större vandringslederna som till exempel Pilgrimsleden som sträcker sig från Gamlestaden via Lärjedalen och Vättlefjäll, vidare till Lödöse och Skara. Vindskydden kan se olika ut men har oftast tre väggar, ett tak och en eldstad framför öppningen.

Du kan också sova i vindskydd av presenning eller hitta andra kreativa sätt att sätta upp ett skydd mot vinden. Hur du kan göra det visar Vandringsguiden här och Scouterna tipsar här om vad du ska tänka på om du vill sova ute i naturen.

Peter Boberg gillar friluftslivet och tycker det är mysigt att sova i vindskydd. Varför tycker du om att sova i vindskydd?
– När du sover i vindskydd kommer du väldigt nära naturen. Du kan alltid se ut ur det och det finns många fasta vindskydd som är placerade vid fina naturvyer. Om du gör i ordning en lägereld blir det ännu mysigare! säger Peter.

Vad ska jag tänka på inför min första natt i ett vindskydd?
– Tänk på att den nära naturkänslan också ökar risken för mygg- och knottangrepp under sommaren, så ta med dig ett effektivt men också miljöskonsamt myggmedel. Anpassa din sovutrustning efter utomhustemperaturen och använd ett mjukt liggunderlag. Fasta vindskydd har i regel trägolv.

Finns det vindskydd i närheten av Göteborg?
– Det finns många fina möjligheter att sova i fast vindskydd i närheten av Göteborg, Bohusleden och Vildmarksleden är bara några exempel. Men mitt hetaste tips är naturreservatet Vättlefjäll norr om Angered.  Naturen är jättefin, veden gratis och du kan hyra kanoter till ett bra pris. Du kan också lätt ta dig dit med spårvagn och buss.

Bilden på Peter är tagen vid Stensjön i Kungsbacka på Hallandsleden.

Vad lovar du?

 

Dela:
MENY