Arkiv

Jag lovar att alltid äta vegetariskt till lunch

Vill du äta mer vegetariskt men har svårt att komma igång? Ett enkelt steg är att göra som Lena Malm (S) och välja vegetariskt till lunch. 

Veckans löfte kommer från Lena Malm (S), ordförande i Göteborgs kommunfullmäktige. Hon gav löftet i vår intervju om klimatpriset som Göteborg fick på FN-mötet i Marocko förra veckan.
– Jag har precis ätit en vegetarisk lunch, som var jättegod och lovar också att äta vegetariskt till lunch även i fortsättningen, säger hon i vår intervju på facebook.com/greenhackgbg.

Precis som Lena Malm säger finns det också ofta jättegoda vegetariska rätter. Och det är dessutom ett enkelt löfte att ta sig an, speciellt för dig som brukar äta lunch ute eller köpa med dig från närmaste matbutik. Gör det enkelt att välja klimatsmart och lova dig själv att alltid välja vego!

Tidigare löften om att äta vegetariskt kan också ge inspiration till att laga egna matlådor. Läs om när KliMATsmarta Anna tog sig an det vegetariska köket under en månad eller när hon förberedde sig inför en vecka med enbart vegansk mat. Vegokocken Maximilian Lundin lovade att inspirera till vegansk matlagning – i löftet finns också tips på var du hittar veganska recept. Hans bok Miljödieten finns att låna på biblioteket här och rekommenderas varmt för dig som vill minska matens klimatpåverkan.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att äta mindre och bättre kött

Vi blir fler som väljer vegetarisk mat på tallriken och nu talar statistiken för att köttkonsumtionen nått sin peak. Gör som veckans instagrammare Niklas Wennberg från Stadsjord och ät mindre och bättre kött.

Är peak meat här? Det menar i alla fall Julia Senninger i blogginlägget The end of meat på uandwe.se (missa inte heller den fantastiska infografiken Veganism & the environment: by the numbersfrån inhabitat.com som hon länkar till i bloggen). Och det finns statistik som visar att hon mycket väl kan ha rätt. Från att köttkonsumtionen ökat stadigt under 1900- och början av 2000-talet har det nu hänt något.

– Köttkonsumtionen i Sverige har varit ganska stabil de senaste två åren, säger Ulla Lundgren, utredare hållbar mat i Göteborgs Stad. Mer om det hittar du i Jordbruksverkets statistik över köttkonsumtionen i Sverige.

Och om vi ska förbättra djurhållningen och minska de fossila utsläppen är mindre kött på tallriken rätt väg att gå. Det tar Niklas Wennberg från Stadsjord fasta på. Han är veckans instagrammare och berättar under veckan om sitt stadsjordbruk där han skapar en nygammal hållbarhetskultur genom odling, lokal mat och samverkan i området. Därifrån kommer veckans löfte som han ger i vår intervju på Facebook:
– ­Jag lovar att göra mitt bästa för att med mina grisar, fiskar och getter få människor att äta betydligt mindre kött, och betydligt bättre kött, säger Niklas i en intervju på facebook.com/greenhackgbg.

Ulla Lundgren menar också att intresset för vegetarisk mat har ökat och det har tillkommit begrepp som flexitarian för att beskriva hur mycket man väljer att äta vegetariskt. Du hittar också allt fler restauranger som serverar mestadels eller endast vegetarisk mat, här är en lista över sådana restauranger i Göteborg.

Niklas Wennberg och Stadsjord har sin basgård vid Delsjön. Där går grisarna ute i stadsnära landsbygd vilket både den enskilda gården och områdena intill vinner på. Istället för fossildrivna maskiner som gör jorden brukbar gör grisarna det jobbet. Den småskaliga djurhållningen kan också erbjuda naturvård och upplevelser för besökare utan att det äventyrar djurens eller kringboendes hälsa och trivsel. Missa inte att följa Stadsjord under veckan på Instagram!

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att inspirera andra till att äta veganskt

Laga en vegansk rätt tillsammans med vännerna och inspirera dina närmsta till att äta mer veganskt – för miljön, klimatet och hälsan.

Maximillian Lundin är kock och förespråkare för vegansk mat från ekologiskt jordbruk. Han är vår gästinstagrammare den här veckan och inspirerar alla greenhackare till att äta mer veganskt för miljön, klimatet och hälsans skull. Det är också veckans löfte som han har gett oss:
– Jag lovar att de följare som hänger med den här veckan på Instagram kommer känna att de missar något om de inte redan har testat på bra vegansk mat, säger Maximillian.

Det är också precis den känslan du som tar dig an det här löftet vill åt. Vännerna som inte har fastnat för det veganska köket ska känna det som de har missat något. Det mest pedagogiska sättet att inspirera andra att äta mer veganskt kan bara vänner ge varandra – att laga mat tillsammans och gå igenom tillagningen steg för steg. Då blir det enklare att ta sig an nya recept när vännen sedan står och lagar mat i sitt eget kök.

Välj en maträtt att laga som känns lagom enkel att göra för vännen eller vännerna du vill inspirera. Du hittar veganska recept på till exempel receptbankerna ICA, Köket och Djurens rätts Vegokoll.

Laga en god vegansk rätt tillsammans och det finns stor chans att vännerna också tar det veganska köket till sig. Den här veckan kan du passa på att tipsa vännerna om vårt Instagramflöde, det kommer vara fyllt med inspiration till vegansk matlagning från Maximillian Lundin.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att inte köpa något som innehåller palmolja

Vår gästinstagrammare Helen Sylvan från Ekocentrum säger nej till palmoljan som finns i våra vardagsprodukter. Vi måste vara rädda om världens regnskog!

Palmoljan finns bland annat i mat som margarin, sötsaker och friterade produkter men också i smink, tvål och tvättmedel. Här hittar du vårt tips på hur du kan undvika palmoljan i vardagsprodukterna. Nästan hälften av EU:s import av palmolja är öronmärkt för biodiesel. Utbredningen av palmoljans plantager gör att regnskog huggs ner, vilket får förödande konsekvenser för miljön, djurlivet och lokalbefolkningen. Trots detta ökar konsumtionen i världen ständigt.

Det är billigt och effektivt att odla palmolja eftersom oljepalmen ger mer olja per hektar än någon annan gröda. Utvinningen av palmolja görs på milslånga plantager. De största plantagerna finns i Indonesien och Malaysia  De står för 86 procent av produktionen. Resten finns i bland annat Uganda, Liberia, Peru och Brasilien. Tillsammans uppgår produktionen till närmare 60 miljoner ton per år.

Regnskog huggs ner

Produktionen sker på bekostnad av värdefull regnskog. Det leder till ökad mängd växthusgasutsläpp eftersom koldioxiden som är bunden i träden frigörs vid skövlingen. Torvmossar torrläggs också vilket även det frigör koldioxid. Det drabbar förstås också djuren och den biologiska mångfalden. Deras hem rivs när skogen skövlas och många djurarter är nu hotade.

Andra miljöproblem som odlingarna och avskogningen skapar är minskade vattentillgångar, ökad mängd hälso- och miljöfarliga bekämpningsmedel i naturen, förorenade vattendrag, utarmning av jordar och okontrollerade skogsbränder. Lär dig mer av Naturskyddsföreningen om palmolja här.

Samtidigt påverkas också lokalsamhällen som ofta inte har något inflytande över plantagerna och dess utbredning. Invånarnas möjlighet att bedriva ett jordbruk och få tillgång till rent vatten blir mycket begränsad i takt med expansionen. Palmoljeföretag kränker ursprungsbefolkningars mänskliga rättigheter när lagar och policys går igenom till företagens fördel. Läs Naturskyddsföreningens reportage om hur Malaysias urfolk kämpar för regnskogen här.

Undvik palmolja du också!

Sedan två år tillbaka måste alla EU-länder ange vilket vegetabiliskt fett eller olja som finns i produkterna. Fördjupa dig i informationsförordningen på Livsmedelsverkets.se.  Nu kan du som konsument läsa innehållsdeklarationen och ta ställning till om du vill ha palmolja i de produkter du handlar. Ta dig an löftet du också och undvik produkter som innehåller palmolja.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att sluta köpa vatten på flaska

Karl-Johan Nylén på Havs- och vattenmyndigheten har gjort det. Avfallsfria Ada har gjort det. Nu är det din tur. Säg nej till vatten på flaska!

Branschorganisationen Sveriges bryggerier menar att deras livscykelanalys visar att flaskvatten ger ett så försumbart utsläpp att du inte är någon miljöbov om du dricker flaskvatten.

Bloggen En miljon små steg besvarade detta redan 2011 och påtalade att vi är många individer och sammantaget blir det ändå väsentlig miljöpåverkan:

* För kranvatten går det åt elektricitet till pumparna, men det är mycket mindre energi än vad som krävs för enbart transporten av flaskvatten – omkring 1000 gånger mindre.
* I praktiken har kranvatten helt försumbara koldioxidutsläpp. Konsumtion av en liter flaskvatten alstrar också förhållandevis lite koldioxid – strax under ett kilo. Men det dricks 197 135 300 liter flaskvatten per år bara i Sverige.
* 10 000 av alla långtradare som kör genom Sverige varje år transporterar flaskvatten.
* Transporterna samt tillverkningen och återvinningen av själva flaskorna som säljs varje år motsvarar 16 000 oljeeldade villors årliga miljöbelastning.

Även branschorganisationen Svenskt Vatten anser att kranvatten är att föredra ur såväl miljö- som ekonomiska skäl och skriver bland annat så här om det:

* Flaskvatten kostar upp emot tusen gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka 1 000 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska.
* Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 4 öre. Då ingår förutom produktion och distribution till en kran nära dig också skydd av våra vattentäkter där vårt dricksvatten hämtas, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Så trots att utsläppen från flaskvatten är betydligt mindre än de utsläpp många av våra andra val i vardagen orsakar finns det ändå väldigt goda skäl att anta detta löfte. Och även om många flaskor återvinns är det rätt många kvar som hamnar på fel plats.

Vad lovar du?

Dela:
MENY