Arkiv

Jag lovar att ge bort avfallssnåla julklappar

Julen nalkas, en glädjefull tid för många men också en av våra mest avfallstunga festligheter. Veckans gästinstagrammare Avfallsfria Ada lovar därför att endast ge bort avfallssnåla julklappar.

Avfallsfria Ada är tillbaka som vår gästinstagrammare den här veckan för att ge oss tips på hur vi kan minska vårt avfall i juletider – och det vet vi att Avfallsfria Ada gör allra bäst. Kolla in instagram.com/greenhackgbg för att ta del av tipsen.
– Jag kommer att fokusera på hur man kan göra sin jul avfallssnål och mindre miljöbelastande, utan att ge avkall på julens verkliga syfte – glädje och gemenskap, säger Avfallsfria Ada om Instagramveckan.

Vilket också leder fram till veckans löfte som Avfallsfria Ada gav i vår intervju på facebook.com/greenhackgbg. Hon lovar att bara ge bort avfallsnåla julklappar för att spara in på avfallet i jul. Här hittar du våra tidigare julklappstips som bland annat är att ge bort av din tid, ge en fönsterodling och baka egengjorda chokladpraliner.

Andra avfallssnåla julklappar som också ger fler en god jul är att ge till de som behöver det mest genom hjälporganisationer. Då kan du ge bort gåvobevis i julklapp till dina nära och kära. Här är några exempel på organisationer som gör det möjligt att sprida julglädjen till där behovet är som störst:
Unicef – julpaket som räddar barns liv
Action Aid – gåvor som stödjer utsatta kvinnor och flickor i världen
Läkarmissionen – julklappar som gör det möjligt för utsatta människor att förändra sina liv
Läkare utan gränser – klappar som räddar liv och lindrar nöd

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att lära mig om min konsumenträtt

För att kunna konsumera hållbart är det bra om du planerar ditt köp. Veckans löfte  ger dig möjligheten att göra mer hållbara köp och ta makten över din vardag.

Veckans löfte kommer från gästinstagrammarna Louise Andersson och Maud Öhlund som är konsumentrådgivare på Konsument Göteborg. Såhär i juletider konsumerar många mer än vanligt och om du väl bestämt dig för att köpa något så är det bra att du vet dina rättigheter och skyldigheter.

Om dina skor går sönder onormalt snabbt efter köpet eller om fakturan från hantverkaren är högre än det pris ni kommit överens om finns regler som säger vad som gäller. Reglerna är tvingande, och det betyder att företagen genom sina villkor inte kan avtala bort dem. När du vet vad du ska göra om något blir fel kan du lättare stå upp mot företag och få igenom dina krav. Du kan också i förväg skydda dig mot att något går fel genom att till exempel skriva tydliga avtal med hantverkaren eller kontrollera företaget innan du anlitar dem.

Ta reda på dina rättigheter och skyldigheter som konsument

Följ länkarna i den här listan och läs mer om det du är intresserad av:

Reklamation (Konsument Göteborg)
Konsumentinformation om resor (Konsument Göteborg)
Telefon- och internettjänster(Konsument Göteborg)
Konsumentinformation om boende (Konsument Göteborg)
Privatekonomi (Konsument Göteborg)
Privatekonomisk rådgivning (Konsument Göteborg)
Kemikalieinnehåll i varor (Kemikalieinspektionen)
Hur olika produkter har presterat i tester (Råd & Rön)
TV, telefoni och bredband (Telekområdgivarna)
Bank och försäkring (Konsumenternas)

Du som bor i Göteborg, Ale, Mölndal, Partille och Öckerö kommun kan också ringa till Konsument Göteborg på telefonnumret 031-368 08 00 måndag-torsdag klockan 9-12 om du vill få rådgivning.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att fira en hållbar jul

Julen nalkas och det kan vara en utmaning att få till ett hållbart julfirande. Hur gör du för att skapa hållbara traditioner?

Vad är en hållbar jul? Vi har bjudit in Linus Bergström från Göteborgs Stadsmission som veckans instagrammare för att ge sin bild av hållbarhet och jul. Kolla in vad Stadsmissionen gör för aktiviteter nu i jul och få tips om vad du kan göra för att hjälpa till i juletider på instagram.com/greenhackgbg.

Men om julen ska bli en hållbar tradition för oss alla måste vi bland annat tänka till. Vad ger vi bort? Varför? Vad äter vi? Och så vidare! Det finns många aspekter att tänka på, här är några tips:

Ge bort dig själv i julklapp! Ge en vegetarisk måltid du själv har lagat eller gå på restaurang. Eller gör den aktivitet som du vet att personen som ska få julklappen tycker om; gå på teater, bio eller ta färjan till en ö i skärgården.

Vill du ge bort någonting grönt som kan så ett nytt frö av odlingsintresse kan du ge bort en fönsterbrädeodling. Kolla in tips på vad som är enkelt att odla här, så några frön i en fin kruka tillsammans med en instruktion hur julklappen ska skötas.

Second hand, gåvoklappar från till exempel Göteborgs Stadsmission, mat och egengjorda julklappar som chokladpraliner är också gåvor som både uppskattas och är hållbara. Om du kan undvika omslagspapper så spar du på miljön men blir det ändå papper och frigolit på golvet efter att julfesten är över, eller är du osäker på hur granen och julgransbelysningen som gått sönder ska källsorteras så kan du läsa dig till hur skräpet efter julen ska sorteras här.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att låna, byta och dela mera

Prylar, kläder och grejor produceras, konsumeras och slängs. Ta tillvara på resurserna och lova att låna, byta och dela mer!

Har du en borrmaskin som du knappt minns när du använde sist? Och om du behöver en borrmaskin, är det egentligen borrmaskinen eller hålet i väggen du är intresserad av? Vi är många som äger mycket som andra skulle kunna använda sig av!

Spara in på energi, material och avfall genom att ta tillvara på vad vi redan har i Göteborg. Du hittar kollaborativa verksamheter på kollekogbg.se. Det finns gratisbutiker, klädotek, bytesgrupper, fritidsbank och mycket mer som vi kan hjälpas åt att använda och uppmuntra andra till att använda! Vad vill du dela med dig av? På torsdag 17 november presenterar Kollaborativ Ekonomi Göteborg och Göteborgs Stad Smarta kartan – en tjänst som vill underlätta för göteborgare och besökare att leva hållbart, genom att uppmuntra till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande. Finns ditt behov med på kartan?

Temat för oss den här veckan är alltså delningsekonomi, ta chansen att lära dig mer om hur du kan ta tillvara på alla prylar den här veckan på vår Instagram. Där kan du följa Tove Lund, Anna Hjort och Nina Wolf som skapar plattformar i staden som du som göteborgare ska kunna använda för att låna, byta och dela mera prylar.
– Vi behöver återanvända och återvinna våra resurser, i strävan mot en hållbar relation mellan natur och samhälle men också mellan människor. Vi vill möjliggöra för människor att dela mera! säger de i en intervju på facebook.com/greenhackgbg.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att inte köpa plast under en månad

Det är utan tvivel en utmaning att undvika att köpa saker som innehåller eller är förpackat med plast idag. Och det är just därför du ska bli mer plastmedveten och lova dig själv en #plastfrinovember!

Plast är ett flexibelt material som kan användas till mycket, men det tillverkas av olja idag och bidrar till ökad mängd utsläpp av växthusgaser. Det vet Ellen Palm som forskar på hur man kan fasa ut fossila råvaror i plasten och hur vi kan göra omställningen i samhället möjlig. Hon är veckans gästinstagrammare och har lovat att inte köpa plast under november. Förra veckan lyfte Aktuell Hållbarhet fram Ellen Palm som en av Svergies 33 hållbarhetstalanger och en av anledningarna är att hon är en av grundarna till kampanjen PlastfriNovember. Det är också vad veckans löfte handlar om, en månad där du undviker att handla plast.

Det är tredje året med #plastfrinovember för Ellen och hon har tidigare upplevt det som ett köpstopp. På Supermiljöbloggen kan du läsa om vilka regler Ellen och vännerna satte upp för sig själva när de drog igång PlastfriNovember 2014. Till exempel bestämde de att de kunde använda den plast de redan hade, som till exempel tandkrämstub och visakort, men inte fick köpa något med plast eller som var förpackat med plast.

Så det är en utmaning att inte köpa plast under en månad och du kommer behöva inspiration och tips, det får du på PlastfriNovembers Facebooksida. Passa också på att få tips och information om hur du undviker att handla plast den här veckan på GreenhackGBG:s Instagram, där Ellen hänger hela veckan.
– Plast är ju ett väldigt bra material som på många sätt hjälper oss att hålla nere utsläppen av växthusgaser, men det finns också aspekter av plastsystemet som behöver förändras. Utmaningarna finns på olika nivåer, men den här veckan på GreenhackGBG kommer jag fokusera på alternativa råmaterial för fossilfri plast och på hur man som privatperson kan minimera sin plastkonsumtion, säger hon om sin vecka som gästinstagrammare. Hela intervjun hittar du som vanligt på Facebook.

Kanske är det viktigaste som kommer ut av en plastfri månad att du blir mer medveten om din plastkonsumtion och inser hur svårt det är att undvika att köpa plast. Och om du antar utmaningen är du med och uppmärksammar hur mycket vi använder plast och dessutom inspirerar du andra till att också bli mer plastmedvetna.

Vad lovar du?

Dela:
MENY