Arkiv

Jag lovar att skydda mig själv och mina barn från giftiga kemikalier

”En ny kemikalie lämnar industrins laboratorier var tredje sekund. Den här veckan kommer jag att hjälpa dig att få bort farliga kemikalier från din vardag.” Det skriver Ethel Forsberg i sitt första inlägg som gästinstagrammare på vår insta.

Hon har skrivit boken Makt, plast, gift & våra barn, är före detta generaldirektör för Kemikalieinspektionen och nu generaldirektör för Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Varje dag kommer vi i kontakt med kemikalier och kemiska ämnen, en del naturliga och en del framställda. Och en del av dem vet vi om att de inte är bra för oss, en del riskerar att bli det när de blandas med andra. Som Kemikaliepappan sa när han gästade vår insta förra året: ”Oavsett om en kemikalie är syntetiskt framtagen i ett laboratorium eller om ämnet är naturligt förekommande, så är det viktiga att lära oss vilka ämnen som kan vara skadliga. Och dessa ämnen bör samhället verka för att begränsa vår exponering för.”

Barn är särskilt känsliga för kemiska ämnen och små barn utsätts oftare genom att de stoppar saker i munnen och befinner sig på golv där kemiska ämnen samlas i damm. Om du vill veta mer om kemiska ämnen så finns det mycket bra information hos Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen.

Ethels löfte den här veckan är att skydda sig själv och sina nära och kära från farliga kemikalier.

Vad lovar du?

Dela:
MENY