Arkiv

Jag lovar att engagera mig för Göteborgs Stads hållbara utveckling

Veckans instagrammare Linda Nilsson, Helena Sagvall och Johan Davidsson från upphandlingsbolaget lovar att ta vara på engagemanget i Göteborgs Stad och föra en öppen dialog för att öka andelen hållbara upphandlingar i Staden.

Upphandling – finns det något spännande med det? Är inte upphandling bara en massa lagar, regler och rutiner som ändå alltid slutar med att billigaste anbudet vinner? Det är nog den vanligaste förutfattade meningen om offentlig upphandling att det bara utvärderas på pris och att alla andra faktorer negligeras.

Vi på Upphandlingsbolaget har en viktig roll inom flera av Göteborgs Stads hållbarhetsmål. Genom att ställa krav i våra upphandlingar så kan vi se till att varor och tjänster som köps in genom våra ramavtal motsvarar de krav vi ställer inom såväl miljömässiga som sociala hållbarhetsaspekter. För mer konkret information kring vårt hållbarhetsarbete vill vi tipsa om vår hållbarhetsredovisning som du kan läsa här, det kommer en ny version under mars 2017.

Detta blogginlägg ska mynna ut i ett löfte. Ett löfte som vi kan stå för och sträva efter både nu och framöver. Detta är lite knepigt som ett kommunalt bolag eftersom vi styrs av policys, verksamhetsplaner och riktlinjer ofta framtagna på en politisk nivå, vilket ju gör att vi kanske inte kan lova för mycket. Däremot kan vi lova att alltid göra vårt yttersta inom ramarna för vårt mandat! Där har ni en formulering som säkert får det att vattnas i munnen på alla er som läser detta. ”Så starkt och vågat”, tänker ni, ”Vilken framåtanda!”, ”Som att lösa korsord med bläckpenna!”. Okej, vi förstår sarkasmen. Om vi säger så här då?

Vi lovar att ta vara på engagemanget i Göteborg och föra en öppen dialog för att öka andelen hållbara upphandlingar i Staden.

Vad kan du som göteborgare göra då? Jo, du kan engagera dig för Göteborgs Stads hållbara utveckling.

Vad lovar du?

/Linda Nilsson, Helena Sagvall och Johan Davidsson, Upphandlingsbolaget.

Dela:

Jag lovar att låna, byta och dela mera

Prylar, kläder och grejor produceras, konsumeras och slängs. Ta tillvara på resurserna och lova att låna, byta och dela mer!

Har du en borrmaskin som du knappt minns när du använde sist? Och om du behöver en borrmaskin, är det egentligen borrmaskinen eller hålet i väggen du är intresserad av? Vi är många som äger mycket som andra skulle kunna använda sig av!

Spara in på energi, material och avfall genom att ta tillvara på vad vi redan har i Göteborg. Du hittar kollaborativa verksamheter på kollekogbg.se. Det finns gratisbutiker, klädotek, bytesgrupper, fritidsbank och mycket mer som vi kan hjälpas åt att använda och uppmuntra andra till att använda! Vad vill du dela med dig av? På torsdag 17 november presenterar Kollaborativ Ekonomi Göteborg och Göteborgs Stad Smarta kartan – en tjänst som vill underlätta för göteborgare och besökare att leva hållbart, genom att uppmuntra till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande. Finns ditt behov med på kartan?

Temat för oss den här veckan är alltså delningsekonomi, ta chansen att lära dig mer om hur du kan ta tillvara på alla prylar den här veckan på vår Instagram. Där kan du följa Tove Lund, Anna Hjort och Nina Wolf som skapar plattformar i staden som du som göteborgare ska kunna använda för att låna, byta och dela mera prylar.
– Vi behöver återanvända och återvinna våra resurser, i strävan mot en hållbar relation mellan natur och samhälle men också mellan människor. Vi vill möjliggöra för människor att dela mera! säger de i en intervju på facebook.com/greenhackgbg.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att cykla till och från jobbet

Veckans instagrammare David Nilhén är en av testcyklisterna som byter ut bilen mot en elcykel som han fått låna av Göteborgs Stad. Nu lovar han att fortsätta cykelpendla till jobbet även efter testet.

Här har vi ett lyckat exempel på hur det går när bilister får testa att cykelpendla till jobbet! Göteborgs Stad och Trafikverket behövde avlasta biltrafiken inför ett byggarbete som nu sker i områdena Lilla bommen, Gullbergsvass och Kruthusgatan. Då passade de på att ge tvåhundra bilister med arbetsplats i något av områdena möjlighet till att ändra sin bilpendling till cykelpendling. De lånar ut elcyklar till bilisterna under tre månader, september till december. Läs mer om projektet här. Nu susar de tvåhundra testdeltagarna runt på elcyklar och en av dessa är veckans gästinstagrammare David Nihlén.

Efter en månad med elcykel har David Nihlén bestämt sig för att fortsätta cykla till och från jobbet även efter testtiden. Vad var det som fick dig att byta ut bilen mot cykeln nu?
– Jag ansåg att det var bekvämt och smidigt att ta bilen men gillar utmaningar och jag tycker om att röra på mig. Eftersom jag är nyinflyttad till Göteborg från Skåne, tänkte jag att det skulle vara ett roligt sätt att lära sig staden på ett annat sätt än bara bil och spårvagn.

Hur är det att cykla med en elcykel?
– Det är faktiskt roligt, speciellt om man inte har provat på det innan. En elcykel är bra på så vis att man själv kan bestämma hur mycket hjälp man vill ha av motorn. Det är väldigt smidigt att cykla. Man kan ta sig fram överallt, det är inga köer, och med en elcykel går det dessutom fort!

Känner du att det är någon skillnad i din vardag nu när du tar cykeln till jobbet?
– Jag känner mig piggare under dagen, tidigare var jag seg och trött på förmiddagen. Att komma igång på morgonen med att röra på sig och få i sig frisk luft hjälper mycket! Jag får dessutom mer tid över, jag sparar ungefär 45 minuter per dag på att ta cykel istället för bil.

Om du också vill ta dig an nya hållbara cykelvanor kan du ta del av våra tips om hur du håller löftet här.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att skydda mig själv och mina barn från giftiga kemikalier

”En ny kemikalie lämnar industrins laboratorier var tredje sekund. Den här veckan kommer jag att hjälpa dig att få bort farliga kemikalier från din vardag.” Det skriver Ethel Forsberg i sitt första inlägg som gästinstagrammare på vår insta.

Hon har skrivit boken Makt, plast, gift & våra barn, är före detta generaldirektör för Kemikalieinspektionen och nu generaldirektör för Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Varje dag kommer vi i kontakt med kemikalier och kemiska ämnen, en del naturliga och en del framställda. Och en del av dem vet vi om att de inte är bra för oss, en del riskerar att bli det när de blandas med andra. Som Kemikaliepappan sa när han gästade vår insta förra året: ”Oavsett om en kemikalie är syntetiskt framtagen i ett laboratorium eller om ämnet är naturligt förekommande, så är det viktiga att lära oss vilka ämnen som kan vara skadliga. Och dessa ämnen bör samhället verka för att begränsa vår exponering för.”

Barn är särskilt känsliga för kemiska ämnen och små barn utsätts oftare genom att de stoppar saker i munnen och befinner sig på golv där kemiska ämnen samlas i damm. Om du vill veta mer om kemiska ämnen så finns det mycket bra information hos Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen.

Ethels löfte den här veckan är att skydda sig själv och sina nära och kära från farliga kemikalier.

Vad lovar du?

Dela:

Jag lovar att åka kollektivt till och från jobbet

När du kommer tillbaka från semestern kan du lova dig själv att börja med nya hållbara vanor som att ställa bilen och åka kollektivt till jobbet.

Välj bort bilen när du åker till jobbet om du kan – alla i samhället tjänar på det. Stadens kollektivtrafik, bilpoolsmöjligheter, samåkningsforum som skjutsgruppen och lånecyklar från styr och ställ gör det möjligt för allt fler att ställa bilen.

Veckans löfte kommer från Jón Ásberg Sigurdsson som gästinstagrammar för oss den här veckan tillsammans med sina kollegor på The Summer Space. Tidigare har Bilfria Bilén och Rattlöse Rydberg varit inspirationskällor till att välja bort bilen för greenhackare.

Det finns flera skäl till att ställa bilen och ta kollektivtrafiken till arbetet. För miljöns del minskar du dina utsläpp av växthusgaser, partiklar och andra luftföroreningar. Höga halter av luftföroreningar är ett problem i Göteborg vilket kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, inflammationer och luftrörsbesvär. Luftkvaliteten är värst längs de hårt trafikerade lederna och i de centrala delarna av staden. Om du ändå måste köra bil kan du ha i åtanke att ju högre hastigheter du kommer upp i desto större blir utsläpp.

Ställer du bilen blir det också mindre trafikbuller och det krävs färre parkeringsplatser. Då frigör du yta till grönytor som med rätta kallas stadens lungor – de renar vattnet och luften, skapar syre och reglerar klimatet.

Nu är det varmt att vara utomhus och du kan passa på att njuta av sommarsolen när du står vid spårvagnshållplatsen – passa på att börja med nya goda vanor! Med hjälp av Västtrafiks reseplanerare kan du enkelt planera din resa i mobilen.

Vad lovar du?

Dela:
MENY