Låt livet segra – sluta röka

Alla som röker skadas på något sätt av sin rökning, varannan dör i förtid. I Sverige dödar rökningen årligen drygt 6 000 personer, i EU ca: 700 000. I dag är det internationella tobaksfria dagen – ta chansen att släppa en dålig vana!

I GreenhackGBG tipsar vi om olika sätt att förändra sina vanor för ett rikare liv. När det gäller rökning kan ett rikare liv både innebära ett längre liv men också ett friskare liv med högre livskvalitet. I dag är det den internationella tobaksfria dagen då tobakens skadeverkningar uppmärksammas över hela världen. Mer om rökningens hälsoeffekter hittar du på folkhalsomyndigheten.se.

Även din omgivning kommer till skada. Rök från cigaretter består av mer än 4 000 olika ämnen, som förutom att de är irriterande även är giftiga och cancerframkallande. Tobaksrelaterat skräp är det vanligaste skräpet i svenska städer, totalt hamnar cirka en miljard fimpar på marken i Sverige varje år. Fimpar innehåller giftiga ämnen exempelvis kadmium, och filtret görs av en form av plast som tar över ett år att brytas ner. Håll Sverige Rent vet mer.

Det är dock inte bara i Sverige som tobaken har negativ påverkan. Tobaksodlingarna bidrar till omfattande skogsskövling och på odlingarna används bekämpningsmedel som påverkar både miljön och hälsan för dem som arbetar på plantagerna. På tobaksbarn.se kan du läsa mer om det. I USA har problem med barnarbete på tobaksplantager uppmärksammats av organisationen Human Rights Watch.

Ta chansen i dag – hylla livet genom att sluta röka. Vill du ha stöd i ditt beslut att sluta röka så finns det mycket bra hjälp att få, exempelvis appen Rökfri som är med dig hela vägen. Vårdguiden har också bra information och stöd för dig som vill sluta röka.

Foto: Håll Sverige Rent

Dela:
MENY