KliMATsmarta Anna om sin tuffa hardcorevecka

Jag gjorde det! En superKliMATsmart vecka avklarad. Jag är stolt. Havremjölk till frukost, cashew- och mandelsmör på mackan och så massor med värmande veganska grytor till middag. Inte så svårt alls. Eller?

Jo, jag måste erkänna att det tidvis var besvärligt. Jag var så hungrig. Ofta. Hur blir man mätt på bara grönsaker och bönor? På kvällarna drömde jag om feta ostar, smöriga chokladkakor och stora klickar grädde. Skulle jag kanske tagit det mer stegvis så att kroppen hunnit vänja sig? Troligtvis.

Vad har vi ätit då? Jo, en hel del läckra Asieninspirerade grytor och wokar på kokosmjölk och curry med mycket grönsaker och bönor, och fina barnvänliga pastasåser med havregrädde och massor med rotfrukter. Och veganpannkakor så klart. Cashewnötsmör och mandelsmör på mackan är ljuvligt, både jag och barnen älskar det – prova ni också! Fast det där med veganska pannkakor gick inget bra. Trasiga slamsor som inte höll ihop var det enda vi fick ihop, stressade föräldrar med skrikande trötta och hungriga barn vid fötterna. Puh, det slutade med att vi fick äta mackor. Jag har dock fått tips att kolla på pannkakor.se/veganpannkakor för bättre pannkaksrecept, ska prova det nästa gång!

Förutom veganmaten så försökte vi i övrigt att maten skulle ha så låg klimatpåverkan som möjligt. Exempelvis så beställde vi hemleverans på storinköpet i stället för att ta bilen till affären. Matresterna som blev över sparade jag alltid i min matlåda och tog med till jobbet dagen efter, och vi försökte äta så säsongsanpassat som möjligt. Fast jag måste erkänna att när barnen bad om en klick crème fraiche på pastan eller ett glas mjölk till maten så fick de det. Mannen vägrade vegetariskt till lunch på jobbet då vi åt veganmat hemma. Och när vi var bortbjudna på helgen åt jag vad som serverades. Både ost och en bit lufttorkad skinka. Lite pinsamt, men jag hade inte mage att kräva veganmat.

Trots vissa svårigheter med familjens vegandiet så är det ändå så här vi kommer att äta i framtiden. I alla fall delvis. Enligt forskaren Fredrik Hedenus, Chalmers, behöver vi minska vår kött- och mejerikonsumtion med 75 procent för att kunna leva hållbart i framtiden – så vi behöver alla äta mindre kött och mejeriprodukter! Finns det något du kan göra?

Nu är det i alla fall snart jul. Hur gör man om man vill vara klimatsmart under jul? Jo, man minskar på köttet och osten och ökar andelen grönt så klart. Lättare sagt än gjort kanske. Julen är ju full av traditioner. Då vi ska hem till släkten under jul tänker jag att jag ska ta med ett antal gröna rätter som komplement till det klassiska julbordet. Borde inte släkten också tycka att julbordet bara blir godare och läckrare med fler färgglada grönsaksrätter? Hm… vi får se. Det finns ju massa alternativ som griljerad kålrot istället för skinka, vegetarisk korv och köttbullar, men jag är mer sugen på att lägga till lite nya läckra rätter fast med tydlig julsmak.

Min nya inspirationskälla är Green kitchen stories som har flertalet gröna och läckra julrecept som jag vill laga allihop. Vad sägs om saffransfalafel, kaneldoftande rostade rotfrukter eller portionspajer på grönkål? Eller en lugn julfrukost med saffranspannkakor? Åh vad jag blir sugen! Kanske några färgstarka vintriga sallader på rödkål med apelsin och nötter eller på brysselkål och grönkål, med granatäpple, apelsin och hasselnötter? Nu längtar jag verkligen till julen och all fantastisk grön mat jag kan äta!

God Grön Jul!

/KliMATsmarta Anna

MENY