Kemikaliefria Karin: Skydda havet och gör din egen peeling

Plastpartiklar i deon, peelingen och raklödret som sedan hamnar i havet och förorenar? Nej tack, säger jag.

Tillbaka på jobbet och tillbaka på bloggen efter fem veckors semester, bland annat en vecka på Nordkoster. Tyvärr inte ett enda bad i Kosterhavet. Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark då det i vattnen runt Kosteröarna finns unika havsmiljöer och arter. Förra veckan fick Kosterhavet och övriga Västerhavet lite extra välförtjänt uppmärksamhet genom ”Västerhavsveckan” med en massa aktiviteter hela veckan. Jag fick hålla mig till Nordstan som bland annat hade filmvisning. Jag och min äldsta dotter gick dit för att se filmen ”Strömmar av plast – Västerhavets dilemma”. Problemet med plastpartiklar i våra hav är stort och vi lärde oss att små plastpartiklar förs vidare uppåt i näringskedjan och som inte det vore illa nog så visar det sig att plasten binder till sig miljögifter som inte är vattenlösliga.

Naturskyddsföreningen har sammanställt rapporten ”Raklödder till fiskarna”, här finns en granskning av produkter som deodoranter, peelingkrämer och raklödder som kan innehålla mikroplastpartiklar. Plastpartiklar åker med tvättvattnet ut i avloppet, en del fastnar i våra reningsverk men inte allt. Det innebär att stora mängder slutligen når våra hav. Onödigt. Enligt Naturskyddsföreningen är peelande produkter storsäljare och har funnits länge på marknaden men innehöll tidigare mest biologiska och nedbrytbara tillsatser som sandkorn, salter eller krossade frön och nötter. På kosmetiska produkter går det att utläsa av innehållsförteckningen om mikroplaster ingår. Håll utkik och undvik följande:

polyeten, PE
polyetentereftalat, PET
polypropylen, PP
polyvinylklorid, PVC
polystyren, PS
polyvinylacetat, PVAc
polymetyl-metakrylat, PMMA (plexiglas)
polytetrafluoroetylen, PTFE (teflon)

Det går finfint att göra egen peeling. Jag har provat en blandning av socker och olivolja. Eller så provar man med fruktkärnor. Granatäpplekärnor kan man beställa hos organicmakers.se som har flera härliga ingredienser och recept på hudvård som har underlättat min kemikaliefria tillvaro. Nästa helg ska jag till Malmö och volontära för KRAVMalmöfestivalen, då ska jag passa på att besöka Organic Makers butik och inhandla lite mer ekologisk, kemikalieminimerad hudvård.

Missa inte heller att anta löftet Jag lovar att välja bort hygienprodukter som innehåller små plastkulor!

/Kemikaliefria Karin

Dela:
MENY