Kemikaliefria Karin sammanfattar: Tufft, men kul

Nu är juni till ända och jag har haft en tuff men rolig månad. Jag ska på några korta rader sammanfatta min utmaning. Att vara kemikaliefri är en omöjlighet men att minska sin användning är fullt möjligt. Och både min soffa och mina stövlar går bra att behålla!

Det går hyfsat fint att klara städningen med gamla husmorsknep men det finns ju också ett gott utbud av miljömärkta rengöringsprodukter.

Vad gäller min egen rengöring och uppsnyggning så har jag varit sminkfri en månad, använt min hemmagjorda deo och del olika oljor som kokosolja och mandelolja som alternativ till hudkräm. Jag har tyvärr inte klarat mig utan schampo. Men tänker ge det en ny chans under sommaren. Solskydd har ju inte direkt behövts!

Ätit ekologisk mat och plastbantat har jag också ägnat mig åt. Det finns ju faktiskt många bra alternativ till plast. Det jag är rätt stolt över är att jag har ställt frågor om kemikalieinnehåll i både gummistövlar och soffa, och fått långa fina svar! Inga farliga kemikalier i dessa.

Under min månad har det varit en hel del nyheter som handlat om läskiga kemikalier på fel plats; i förpackningar till micropopcorn, i brandsläckningsskum som hamnar i dricksvatten och i vardagsprodukter i plast. Det är där här biten som är svårast tycker jag. Att allt innehåller kemikalier och ibland är det väldigt svårt att ta reda på vilka.

I augusti är jag tillbaka och då ska jag bland annat försöka ta reda varför så många kosmetiska produkter innehåller pyttesmå plastkorn som hamnar i våra hav. Det verkar väl väldigt onödigt?

Simma lugnt och skön sommar!

/Kemikaliefria Karin

MENY