Kemikaliefria Karin: Loppisen minskar mitt kemikaliekonto

Klädproduktion är oerhört kemikaliekrävande.Ett sätt att komma runt det är genom att handla second hand eller på loppis. Här är mina döttrars sensommarkollektion från Alingsås Alléloppis!

Jag läser i en rapport på Kemikalieinspektionens sajt kemi.se ”Kartläggning av kemikalieanvändning i kläder” att det går åt drygt 3 kilo kemikalier för att göra 1 kilo t-shirt. Då har man räknat hela T-shirtens livscykel från odling av bomull, produktion, tvätt och återvinning av fibrer.

En kemikalie som det snackas mycket om är nonylfenoletoxilat som används som tvättkemikalie i slutsteget av produktionen och som kan sitta kvar i textilien när den når slutkonsument. Nonylfenoletoxilat bryts ned till nonylfenol i vattenmiljö. Nonylfenol är ett sedan länge känt miljögift, mycket giftigt för vattenorganismer och är dessutom hormonstörande. När man gör kemiska analyser på kläder hittar man det ofta fast textilbranschen om och om igen lovat och svurit på att få bort det ur sin produktion. Men nu är det tydligen slutsnackat för nu ska nonylfenoletoxilat äntligen förbjudas. Textilindustrin får fem år på sig att fasa ut ämnet, även från textilier som importeras till EU.

Varje lördag hela sommaren har det varit loppis i Alingsås. Jag är en hejjare på att köpa barnkläder på loppis. Billigt och roligt. Har säkert besparat mig många kilos ”kemikalieanvändning” under denna sommar. Kläderna har ju visserligen varit nya en gång och har med stor säkerhet bidrag till lite nonylfenol i våra vatten. Men inte på mitt kemikaliekonto!

På bilderna – mina två döttrar i var sitt prisvärt fynd. Hönan ingick inte!

/Kemikaliefria Karin

 

Dela:
MENY