Kemikaliefria Karin analyserar: Är second hand-leksaker giftiga?

Vi gillar ju när vi återanvänder, skapar nytt av något gammalt och köper second hand i stället för nytt. Och det gäller så klart leksaker också. Men hur är det med gamla leksaker egentligen? Det har Kemikaliefria Karin bestämt sig för att ta reda på!

Kemikaliefria Karin är, som ni kanske vet, miljöinspektör med inriktning på kemikalier till yrket. En av hennes arbetsuppgifter är att köpa in varor som sedan analyseras. Och nu har hon bestämt sig för att ta en titt på leksaker i second hand-butiker.

– Precis, nu är vi ute i second hand-butiker och köper diverse plastsaker. Målsättningen är att bringa klarhet i om gamla plastsaker kan innehålla mjukgörare och öka kunskapen kring det. Det är något som vi tror att många som köper second hand funderar på, säger hon.

Göteborgs Stads miljöprogram innehåller 12 lokala miljömål och 212 åtgärder för att förbättra miljön i Göteborg. Miljömål 4, Giftfri miljö, handlar om att Göteborg ska vara så giftfritt att inte människor eller miljö påverkas negativt och har bland annat delmål 8 kopplat till sig: Minskade gifter i barns vardag. Och det är där möjligheten att arbeta med den här typen av inköp och analyser finns. Flera andra kontroller och analyser har gjorts tidigare.

– Second hand är ju en fantastisk idé som minskar vårt resursslöseri avsevärt men vi vet att det kan finnas reproduktionstoxiska mjukgörare i mjuka plaster. Utan att göra analyserna är det svårt att veta om mjukgörare, så kallade ftalater, finns i plasten eller inte. När det gäller PVC-plast ska man alltid vara lite extra misstänksam. Under våra inköpsrundor har vi hittat flera lite äldre regnkläder till barn som är gjorda av PVC-plast, säger Karin Kruse, alias Kemikaliefria Karin, och fortsätter:

– Det ska bli intressant att se vad de innehåller. Med oss hem från våra inköpsrundor har vi också en hel del dockor, leksaksdjur och små väskor.

Hon lovar också att återkomma när de har ett färskt resultat av sina analyser.

Vill du redan nu ta en titt på dina barns leksaker kan du ta hjälp av Retoys checklista för giftfri lek.

/Peter, projektledare GreenhackGBG

MENY