Hurra, vi har ett klimatavtal! Vad händer nurå?

Nu har det gått drygt en månad sedan klimatförhandlingarna i Paris avslutades med det glädjande beskedet att världens ledare har kunnat enas om ett gemensamt avtal. Ett avtal som ska leda till att den globala uppvärmningen begränsas till helst maximalt 1,5 grader. Vad gör vi nu då?

Jo, rent formellt måste avtalet nu godkännas av minst 50 länder som tillsammans står för minst 55 procent av de globala utsläppen. Just nu märker vi inte av något från den processen, utan här i Sverige har vi hört olika röster som har framfört det som är bra eller mindre bra med avtalet, information finns bland annat på svt.se, regeringen.se och sverigesradio.se.

Och sedan hände inte så mycket mer. Alla som hade förväntat sig att den politiska debatten och samhällsdiskussionen skulle börja kretsa kring klimatfrågor får nog vänta ett tag till. Inte minst eftersom klimatavtalet inte börjar gälla förrän år 2020. Sen kom snön och kylan till Sverige och då kunde vi även glömma den otroligt varma december som lätt kunde uppfattas som en hälsning från klimatförändringen.

Ska vi nu vara besvikna och vänta till 2020? Självklart ska vi inte vara det, och än mindre göra det!

Nu har dessutom snön regnat bort och värmen är tillbaka. Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman har tagit upp bollen och tycker att Sveriges klimatmål måste anpassas till ambitionen att hålla uppvärmningen under 1,5 grader. Det börjar hända saker!

Avtalet betyder trygghet och innebär en bekräftelse av att det vi har gjort hittills är rätt och mer av det behövs. Klimatarbetet fortsätter, inte minst i Sverige och Göteborg. Vi leder en utveckling som nu officiellt önskas av majoriteten av världens ledare, vi kan inspirera och sprida teknik och kunskap. Johan Rockström, professor i miljövetenskap, berättade i sitt vinterprat i P1 om sin upplevelse i Paris och hur han ser på avtalet som ett viktigt steg framåt. Han nämner dessutom Göteborgs klimatarbete inte bara en utan två gånger. Han tycker att vi i Göteborg har kommit en bit längre eftersom vi inkluderar konsumtionen i våra beräkningar och åtgärder. Vi, det är Göteborgs Stad med vårt klimatstrategiska program men det är också vi, göteborgarna, för utan er går det inte.

2016 har precis börjat och kanske har några av er valt att köpa mer hållbara julklappar, äta lite mindre kött eller till och med tagit ett klimatlöfte inför det nya året. Vi måste fortsätta driva utvecklingen framåt, vi måste visa att det går att leva hållbart och må bra. Många gör redan det, många är till exempel med i GreenhackGBG som fortsätter 2016, många samlades den 29 november 2015 på Götaplatsen för att kräva en tuffare klimatpolitik.

Regeringen har gått ut med att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och många kommuner och företag vill bidra till det målet. Så även om svallvågarna från klimatavtalet bara kommer in sakta finns det ingen anledning att ge upp hoppet. Tvärtom, nu vet vi att vi inte är ensamma och att vårt engagemang behövs mer än någonsin. Lycka till i det nya klimatåret, må kraften vara med er!

/Linda Svensson och Peter Krahl Rydberg, miljöförvaltningen Göteborgs Stad

Dela:
MENY