Häng med på sow-along med Emma Naqvi

Odla med mig! Varanna vecka kommer jag så och visa hur sådden går till och hur du sköter dina plantor tills det är dags att skörda i realtid. Under tiden delar jag gärna med mig av tips och råd och ni kan ställa frågor på facebook.com/greenhackgbg. Följ med på ett gemensamt grönt äventyr som varar ända till november!

Jag heter Emma Naqvi och arbetar till vardags med att stödja pedagoger och lärare på skolor i Göteborgs Stad som vill arbeta med utomhuspedagogik där odling är ett viktigt verktyg för autentiskt lärande och levande möten med naturen. Barn som leker och lär ute stärker sin fysik och hälsa, har bättre förutsättningar att lära sig mer inne och är mer benägna visa omsorg om miljön.

Vill du hänga med på min sow-along under året är det bara att göra så här:
* I dag går jag igenom vad jag ska så och när.
* Du väljer och köper sedan de fröer som du tycker är intressanta – helst ekologiska eller fröer med märkning kulturarv.
* Varannan onsdag till och med november får du följa mina sådder och även få tips på hur du kan sköta dina. Bloggarna ligger här på greenhackgbg.se, och länkas till facebook.com/greenhackgbg och twitter.com/greenhackgbg.
* Och glöm inte dela med dig av hur det går! Lägg ut bilder på dina sådder och odlingar taggade med #greenhackgbg och #sowalong

Fröerna
Jag kommer så fyra sorters fröer i mars och april. Alla är lättodlade och går att odla i kruka både inne och ute – tänk dock på att välja rätt sort om du ska odla inne! Växterna är valda för att vara mycket grönt på liten yta, och är ätbara.

23 mars: Chili
Chili finns i många olika former, styrka och färg. De ändrar färg och blir starkare allteftersom chilifrukterna mognar. Jag kommer att odla en chilisort som gärna kan odlas i kruka utomhus efter sådd inne. Chiliväxten utvecklas under en längre period och en del sår den redan i januari. Jag skall dock odla Hungarian wax hot som är en kompaktare sort och lämpar sig för odling i kruka. Den är mild och aromatisk, kan användas i sallader, rostas eller läggas in.

6 april: Tomatillo
Det är kul och gott att odla tomater men varför inte pröva att odla tomatilla som är en blanding mellan tomat och gyllenbär! Tomatilla är lite större än gyllenbär och omges också med ett lyktliknande hölje likt japanska lyktor. Tomatilla är en viktig ingrediens i mexikansk salsa men kan syltas och även användas i bakverk och sallader.

20 april: Solros
Nästan alla fascineras av ståtliga solroser. Inte bara vacker men otrolig nyttoväxt på många olika sätt. Odla solrosor och se vem som lyckas få den högsta eller största solrosen!

4 maj: Djungelgurka
Gurkor är ofta en favorit men kan ta upp mycket yta och kräva en del värme om man skall odla den. Odla djungelgurka istället som är en minimelon och kommer i massor när den trivs. Den smakar både citron och gurka! En vacker slingerväxt med mycket vältäckande blad, vilket gör att den är utmärkt för att bland annat skapa ätbara och gröna väggar på balkong i soligt läge.

Det var allt för i dag, välkommen till min sow-along!

/Emma Naqvi, miljöförvaltningen Göteborgs Stad

MENY