Hammarkullekarnevalen och Megaloppis i Majorna

Snart är sköna maj månad med temat hållbar fritid till ända. Innan vi tar nya tag med juni månads utmaningstema Kemikalier, vill vi passa på att tipsa om två av vårens höjdpunkter i Göteborg – Hammarkullekarnevalen och Megaloppis i Majorna.

I år arrangeras den 40:e Hammarkullekarnevalen. Ett årligt arrangemang fullspäckat med kultur och familjeglädje i ett gediget program! Karnevalen börjar redan idag, fredagen den 29 maj 17.00 vid Stora scenen, Idrottshallen, där karnevalsgeneralen Tony Parath hälsar välkommen. En av höjdpunkterna är annars själva karnevalståget som startar 12.00 på lördag. Trots att varken sommar- eller vårvärmen har hittat till Sverige än så lär det bli heta rytmer i tåget och det är bara att svänga med för att hålla värmen! Missa inte heller Barnkarnevalståget med hundratals barn från hela staden i tåget. Det äger rum på söndagen – startar 12.00 och siktet är inställt på att 1000 barn ska delta.

När ni tittat på Barnkarnevalen på söndagen är det bara att bege sig till andra änden av stan’ – Majorna. Här går årets stora Megaloppis av stapeln denna dag – 31 maj. Megaloppisen håller på mellan 11-17 över hela Majorna och arrangeras i år för sjunde året i rad.

Ursprungsidén till megaloppisen kom från några kvinnor i stadsdelen som ville ordna en bakluckeloppis på Karl Johans Torg. Via Hyresgästföreningen Västra Sverige togs sedan ett större grepp och Megaloppisen var född – alltid sista söndagen i maj. Iden går ut på att alla Majbor ställer ut ett bord utanför sin egen port och säljer sina saker direkt till besökarna. Evenemanget bidrar både till ökad gemenskap och samhörighet i stadsdelen men också till ökad medvetenhet om vikten av att värna jordens resurser och minska en alltför stor överkonsumtion.  Så bor du i Majorna – plocka fram det du inte längre behöver och skicka det vidare via ett försäljningsbord utanför där du bor. Bor du inte i Majorna – fyll plånboken med cash och gör ett besök i stadsdelen. Det blir en dag fylld med glada människor och hög fyndpotential!

 

Foto (till vänster – Hammarkullekarnevalen): Stefan W Persson
Foto (till höger – Megaloppis i Majorna): Mikael Börjesson

MENY