Göteborgsmodellen – ett recept för mindre matsvinn

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn arbetar med att minska matsvinnet i stadens offentliga
kök. Sedan starten i april 2016 har vi utbildat i princip alla medarbetare i köken och matsvinnet har
minskat med 43 procent sedan mätningarna startade i januari 2017.

Hur har vi då lyckats med detta? Jo vi ser alla medarbetare i köken som miljöhjältar, de räddar jorden
varje gång de minskar matsvinnet och köper ekologiskt för de pengar som sparas. De är mycket
engagerade i miljöfrågan och brinner för att laga god och hälsosam mat från grunden till alla
matgäster i olika åldrar.

Åtgärder i flera steg

För att minska matsvinnet arbetar de efter verktyget Göteborgsmodellen för mindre matsvinn. Där
finns åtgärder och checklistor inom flera områden. Det viktigaste är att mäta och få koll på hur
mycket man slänger, men det finns åtgärder i alla steg i måltidsprocessen. Det kan till exempel handla om:

– Hur man planerar sin matsedel

– Att man anpassar portionsstorlekarna efter matgästerna

– Att skapa rutiner för att få veta hur många som ska äta och vad man ska köpa in.

– Hur man förvarar maten

– Att man lagar lagom mycket

– Att man inte lägger upp för mycket i serveringsdisken eller på borden och att man tar vara på den mat som
kan sparas.

Vi vill förmedla lite tips till er också. Lockas inte av erbjudanden två för en om du inte kan spara eller
frysa in. Om du kan frysa in så köp kort datum, ha fyra grader i kylen. Släng inte mat som har passerat
bäst före utan att lukta och smaka – det håller ofta mycket längre. Däremot är sista förbrukningsdag
en annan sak. Ha en plan för mat som blir över. Gör en buffé, hitta på nya recept eller packa helt
enkelt matlådor till jobbet. Det viktigaste är att inte slänga något i onödan!

Vill ni veta mer så mejla goteborgsmodellen@goteborg.se eller hitta oss på Facebook under namnet gbgmodellen.

För dig som är intresserade av att använda er av Göteborgsmodellen kan du läsa mer om verktyget här. 

/Christina Linnerhag,
projektledare Göteborgsmodellen för mindre matsvinn

Dela:
MENY