Fem enkla tips för mindre matsvinn

Visste du att vi årligen slänger i snitt 28 kilo mat per person i Göteborg. Det är såklart helt galet att först lägga mycket tid och pengar på att odla, skörda, transportera flera gånger innan vi slutligen slänger maten som därefter behöver transporteras bort.

Så hur kan du och jag stoppa denna galenskap? Här kommer fem enkla tips:

1. Planera dina inköp! Det låter kanske tråkigt men om du bara köper hem det du behöver kommer du att slänga mindre mat. Att beställa mat för hemleverans utefter din standardlista kan minska risken för spontana inköp.

2. Laga inte till mer än som går åt. Ett exempel på livsmedel som har stor miljöpåverkan är kaffe. Det är lätt att mäta upp innan, utifrån hur mycket som går åt.

3. Sänk temperaturen i din kyl till + 4 grader och frys till -18 grader så kommer maten att hålla längre. Det är också viktigt att inte slänga mat bara för att bäst före-datumet är passerat. Lukta och smaka! Det mesta håller mycket längre än man tror. Tänk på att det är skillnad på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Livsmedel där sista förbrukningsdag är angiven inte ska ätas efter passerat datum.

4. Hinner du inte använda upp maten så lägg in den i frysen tills vidare. Det går exempelvis jättebra att riva ner ostkanter och spara tills du ska göra pizza eller paj nästa gång. En vinskvätt kan frysas i tärningar och förhöja smaken på kommande sås och soppa. Bröd kan tärnas och plockas fram när sallad och soppa behöver förgyllas av krutonger, bara att steka i lite rapsolja

5. Veckans rester till fredagsmyset? Utmana din fantasi och använd veckans rester till exempelvis pizza, wrap, taco, soppa, paj, pytt i panna, stekt ris, omelett eller varför inte som en upcyclad förrätt innan middagen, serverad på en sked. Bröd som börjar bli torrt och tråkigt förvandlas enkelt till en lyxig bruschetta stekt i olivolja med soltorkade tomater på.

Fler tips

Missade du sommarpratet med Paul Svensson som tidigare har gästat GreenhackGBG så finns chansen fortfarande kvar. Du kan lyssna på Pauls sommarprat här. Paul Svensson och Ann Lundberg pratar också matsvinn och tipsar om sätt att ta hand om både morotsblast och kaffesump i programmet ”Maträddarna” med premiär i SVT i november. Du hittar dessutom fler tips om hur du minskar ditt matsvinn här. 

 

Dela:
MENY