Engångsfria experiment 26 februari

Vill du vara med och göra det engångsfria samhället? Välkommen till tre timmar i Brasseriet på Teatergatan!

Det händer otroligt mycket inom engångsfritt. Bakgrunden vet du – i den här takten så kommer det finnas mer plast än fisk i havet 2050. EU förbjuder därför ett antal engångsartiklar av plast 2021. Vad som behövs nu är kreativitet, samverkan och experiment. Massa experiment. Just därför bjuder vi in till tre timmar om detta i Brasseriet på Teatergatan i Göteborg den 26 februari 2020, klockan 14 till 17.

Anmälan är nu stängd, vid frågor eller avanmälan – hör av dig till Anna Waljestål Åhs på anna.ahs@goteborg.com. Vi kommer att skicka en bekräftelse via mejl senast 20 februari om du fått en plats på evenemanget.

Pris: Evenemanget är kostnadsfritt men en avgift på 500 kr tas ut om du anmält dig men inte dyker upp.

Välkommen!

Vi sätter görandet i fokus

Tre experiment kommer att presentera hur de har gjort och idéer kring hur ni kan göra likadant. Efter det kommer vi ha mycket tid till att prata med varandra och diskutera hur vi implementerar engångsfritt i våra egna sammanhang.

På plats i samtalen finns festivalen Way Out West samt deltagare och aktörer från alla tre experimenten.

De tre experimenten:

1) IVL Svenska Miljöinstitutet
Nu i februari 2020 lanserade IVL sitt retursystem där hela 11 restauranger och caféer i Stockholm och Göteborg är med från start. Lena Youhanan, projektledare hållbar konsumtion och resursflöden, berättar hur IVL har arbetat och hur ni kan göra likadant.

Här är ett inslag från TV4 om retursystemet.

2) Engångsfritt i City
På Göteborgs restauranger lanseras i februari 2020 projektet ”Engångsfritt i city” som välkomnar alla kunder att köpa lunch i egen flergångslåda. Bakom initiativet står Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg. Tillsammans med restauranger och arbetsplatser runt om i stan ska projektet verka för ett engångsfritt, skräpfritt och trivsamt Göteborg. Maria Smeds från park- och naturförvaltningen, Jessika Wassberg från Avenyföreningen och Lena Dalerup från Innerstaden Göteborg visar hur enkel pedagogik kan göra stor skillnad.

3) Göteborgs Kulturkalas
Göteborgs Kulturkalas har satt som mål att bli helt engångsfritt till 2021. Två år i rad har det experimenterats med porslin och att låta besökarna få tio procents rabatt om de har med sig egen matlåda. Till Göteborgs Kulturkalas 2020 läggs den sista stora pusselbiten på plats – ett pantsystem där tallrikar används, diskas och används igen. Anna Lindvall, projektsamordnare för pantsystemet, berättar om hur systemet går till, lärdomar och hur evenemang kan arbeta på liknande sätt.

Gå även med i LinkedIn-gruppen Engångsfria Experiment där alla vi som arbetar med frågan samlas.

——
Engångsfria Experiment arrangeras av Göteborg & Co, GreenhackGBG, Avenyföreningen, Park- och naturförvaltningen och förvaltningen kretslopp och vatten samt Innerstaden Göteborg.

Kontakt och frågor:
Mattias Jägerskog, projektledare Engångsfria Experiment
gunnar.mattias.jagerskog@goteborg.com

Foto: Matilda Nyström

MENY