Energieffektive Eriksson funderar på sin uppvärmning

Enligt SMHI är det fortfarande sommar i Göteborg. Men vi som bor och lever här vet att hösten redan är på plats. Det har fått Mikael Eriksson, energi- och klimatrådgivare i Göteborg, att fundera över uppvärmningen. I maj flyttade han in i sitt nya hus och nu väntar den första vintern. Kan han minska sin energianvändning? Var finns energitjuvarna? Under oktober följer vi hans jobb med att energieffektivisera och -planera för framtiden!

Jaha, då har man gått och köpt sig ett nytt hus. Flyttade in i maj månad och har hittills inte haft något värmebehov, och även om hösten varit varm så är det hög tid att fundera över hur det står till med husets uppvärmningsbehov.

Huset har i dag vattenburen värme. Utmärkt, då har jag flera olika alternativ att värma huset på. Huset har självdragsventilation, synd för då kan jag i dagsläget inte återvinna energin i frånluften. I dag består uppvärmningen av huset av en äldre oljepanna, där man konverterat från oljebrännare till en pelletsbrännare i stället. Skall jag investera i en riktig ved- eller pelletspanna och köra mot en ackumulatortank? Värmepumpar skall ju vara bra, kanske luft/vatten eller bergvärme? Varför inte en billig luft/luft värmepump som kan stötta upp? Solfångare eller solceller, funkar det med platt tak? Vad kostar de olika system egentligen?

Det är många frågor när man köper ett hus. Just nu vill jag veta mer om uppvärmningen. Känns som jag behöver få en känsla för hur effektiv/ineffektiv min nuvarande pellets-/oljepanna egentligen är.

Ja, hur effektiv är egentligen en pelletskonverterad oljepanna med 20 år på nacken?

Ju äldre panna, ju sämre verkningsgrad är det, sägs det. Stängde av pelletsbrännaren och cirkulationspumpen i slutet av maj. Körde i stället med elpatronerna i pannan. Ville se hur mycket energi som krävdes för att göra tappvarmvatten, vilket blir tydligt när man kollar sin dygnsförbrukning. Stängde av tappvarmvattenproduktionen för att se skillnaden i förbrukning. Under två dygn var elpatronerna avstängda. Ni ser vilka dagar?

Energianvändning

Fördelen med att kolla dygns/timvärden

Genom denna enkla test fann jag att förlusterna var väldigt stora. Gamla pannor är ju inte lika välisolerade, och just under sommaren är dessa förluster inte till någon större nytta. Tyckte ändå siffrorna var väl stora. Kollade i helgen lite mer noggrant och fann en del förklaringar. Jag har nu fått ner förlusterna med nästan hälften. Slutsatsen är dock att det är klart olämpligt med enbart varmvattenberedning sommartid i den typ av panna som jag har. Visst, vintertid kommer värmeförlusterna huset till nytta, men ett övertemperarat pannrum, nja jag vet inte. Får hitta ett mer effektiv sätt att både värma huset och göra varmvatten. Nästa vecka går jag igenom vilka alternativ som jag övervägt samt presenterar mitt val av värmesystem.

/Energieffektive Eriksson

Energieffektive Erikssons nya hus
Boarea:
Huset är byggt på 70-talet och är 100 m2 i markplan och 135 m2 i källaren.
Ventilation: Självdrag
El: Elanvändning enligt tidigare ägare: 4 500 kWh/år.
Uppvärmning: Huset har i dag pellets som uppvärmning. En pelletsbrännare har ersatt oljebrännaren i en äldre oljepanna, och ger varmvatten till både radiatorerna och till tappvarmvattnet. Enligt tidigare ägare går det åt cirka 5 pallar med pellets, vilket ungefär motsvarar 20 000 kWh till uppvärmning och tappvarmvatten. Energiinnehållet i pellets och vad du får ut i systemet är inte samma sak. Dessvärre är verkningsgraden generellt inte så bra. På en gammal oljepanna kan den beräknas till 70-75 procent och resten blir alltså förluster av olika slag.

Dela:
MENY