En världsomsegling med skräp i fokus

”Vi är unga och trötta på kortsiktiga lösningar. Vi vill visa vägen mot en framtid där konsekvenstänk är en självklarhet.” Det skriver dagens bloggare – och ger sig ut på en världsomsegling i jakt på stränder att städa!

Varje år dumpas mer än 6,4 millioner ton plastavfall i våra hav. Mer än 1 million fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Var tredje havsfågel äter plast troende att det är mat. Vår slarviga inställning till nedskräpning leder till mer än bara lidande för djuren och det är högtid att vi tar haven och de hot som de står inför på allvar. Haven är våra lungor, utan haven hade Jorden varit ett andra Mars.

Det finns många klyschiga citat när det kommer till att göra förändring. En sak många av dem har gemensamt är att det börjar hos en individ. Förändringen börjar med dig, med mig, och fortsätter med oss. Någon måste ta första steget, någon måste prata, dela, sprida budskapet.

Vi vill sprida kunskap, vi vill göra skillnad och vi vill segla runt jorden. Allt började med en idé, en tanke.

I augusti lämnar vi Öckerö hamn för att bege oss ut på en långsegling som kommer att ta oss runt jorden och lite till. Vi kommer möta en otalig mängd människor, med förhoppningar om att alla blir en del av projektet. Detta strävar vi att uppnå genom strandstädningar tillsammans med lokalbefolkningen, popup-utställningar, föreläsningar, konserter och konst. Vi strävar också efter att skapa olika partnerskap med organisationer, universitet och forskningscentrum för att gemensamt förbereda mätningar, för att identifiera och bidra till forskning av plast i haven och dess inverkan på marina ekosystem.

Att färdas med vinden och känna ett orubbligt tungt fartyg forsa fram genom vattnet är en sann naturupplevelse som alla bör få uppleva. Dag som natt, under stjärnhimlar och åskmoln, från soluppgång till solnedgång, är havet och himlen ständigt närvarande. Att vara med och segla ombord på R/S 43 Astrid Finne är ett äventyr. Samarbetsförmåga och kommunikation är ett måste även när tröttheten gör sig påmind. Många är även de stunder där sammanhållningen är den största tryggheten och de du seglar med blir ofta vänner för livet. I föreningen finns en tradition av att föra vidare kunskap till varandra och av att hjälpa varandra. Vi menar att alla har sin del i att tillvaron ombord är både lärorik och rolig. Utan kunskapsutbyten hade inte projektet varit möjligt och genom att ständigt föra vidare och ta emot kunskap finns möjligheten att växa.

Vi är unga och trötta på kortsiktiga lösningar. Vi vill visa vägen mot en framtid där konsekvenstänk är en självklarhet.

Det behöver inte vara svårt att göra skillnad. Här kommer några förslag:
* Släng inget skräp på gatan
Skräp som slängs på gatan kommer att ta sig ut i dagvattnet och/eller havet på något vis. Oavsett om du är nära kusten eller långt ifrån. Inte minst i ett blåsigt Göteborg.
* Ta med en tygkasse eller väska när du handlar.
Så slipper du använda plastpåsar, som egentligen är onödiga. Det går att slänga skräp i papperspåsar.
* Segla med oss!
Det finns såklart möjlighet att följa med ut på en (eller flera) etapp ombord R/S 43 Astrid Finne. Maila isåfall info@mbv.se

Mer information finns på facebook.com/circumexpedition och gofundme.com

/Cecilia Jönsson, föreningen Mot Bättre Vetande

Dela:
MENY