Din vardag påverkar andras vardag – 1 000 mil bort

Diana Skoglund var engagerad i miljöfrågor redan tidigare och hade före en födelsedagsresa till Indonesien inte rest mer än sju kilometer på semestern. Födelsedagsresan blev ändå en ögonöppnare för hur vår livsstil påverkar andra människors vardag.

Jo, klimat är en livsstilsfråga i vår stressiga vardag när vi ”måste” ta bilen till jobbet och vi är ”värda” en Thailandsresa för att kunna vila upp oss. I dag är 70 procent av transportsektorns koldioxidutsläpp (CO2) från privatbilismen för det är SÅ många som kör bil i dag och merparten av de resorna är korta resor som kan ersättas.

Jag som miljöstrateg fick åka ända bort till Indonesien för att förstå vad vi ställer till med, rullgardinen gick bokstavligt upp för mig. Det jag tidigare endast läst om i tidningar och sett på TV fick jag nu se med egna ögon. Att stå mitt i ett skyfall som aldrig vill ta slut eller vistas på risfälten under extrem hetta.

Det hela började med att jag blev erbjuden att följa med till Indonesien för att fira min födelsedag. Min första tanke var, vad skulle jag där att göra? Jag, en präktig miljöstrateg som i tjugo års tid rest sju kilometer årligen på semester. Jag tackade motsträvigt ja, ville ju ändå vara lite modern. Packade ner solskyddsfaktor 30+, stödstrumporna och solhatten likt Lasse Åberg i Sällskapsresan och gav mig iväg på det som skulle bli mitt livs resa!

Efter att ha skvalpat runt i det turkosblå havet med randiga och prickiga fiskar och simmat med sköldpaddor var det så dags att lämna paradisön och de vita stränderna.

Diana S profilbild 20151027Det var dags att bege mig till djungeln. Där på mitt livs tredje flygresa kom jag vandrandes i sommarklänning när det började prassla i buskarna, det hade gått ett rykte om att det skulle komma en vit kvinna, omtumlande stod jag där och tänkte:
– Detta är inte sant!
Det var som i en film! De gav mig senare livets viktigaste budskap, djungelns lag –att ensam inte är stark utan det är tillsammans vi överlever! Jag har haft förmånen att komma tillbaka flera gånger till dessa fantastiska människor som lärt mig så mycket om livet. Vad är viktigt? Vad behöver vi? De lever sina liv i djungeln och vad den ger, några går ner till närmaste by, några ända bort till marknaden. Men de lever sina liv i en radie av några kilometer.

Dessa människor är drabbade av klimatförändringarna även om de väldigt sällan har varit med och påverkat. De själva säger att det regnar mycket mer när det regnar och de soliga dagarna är mycket hetare. Just här är det inte som TV-bilderna från Filippinerna och Haiti men regnet som faller är som att vända upp och ner på en vattentunna och det ger jordskred och nere i byn när det ska skördas ris är det så hett att jag endast klarar av att vara på fälten i några minuter.

Men det absolut största hotet är Denguemyggan som kan ge Denguefeber. Den har ökat lavinartat i Asien och Latinamerika av att det blivit 0,5 grader varmare på vår planet sedan 1950-talet. WHO uppskattar i dag att 50–100 miljoner människor årligen blir smittade och till skillnad från Malaria finns det ännu inget botemedel. Ett stort antal dör årligen.

Med denna erfarenhet kom jag tillbaka till Sverige med ett ännu starkare engagemang i mitt arbete – du och jag, vi i de rika länderna måste bli medvetna om hur vår vardag påverkar människor på andra sidan jordklotet. Alltifrån vår konsumtion av kläder och prylar till våra resvanor. Jag har nu fyllt min kvot av CO2-utsläpp för resten av mitt liv. En resa tur och retur till Indonesien ger ett CO2-utsläpp på cirka 10 000 kilo = 10 ton, en abstrakt siffra men kan liknas vid vikten av 10 normalstora bilar. Det syns inte, det känns inte, de luktar inte men finns där och förtätar vår atmosfär. Den vanligaste resan, en Thailandsresa motsvarar vikten av ca 8 bilar.

Du kan läsa mer på utslappsratt.se och beräkna dina egna CO2-utsläpp. Vi ska komma ner i knappt 2 ton per/person så vi har alla ett viktigt arbete framför oss.

* Räkna på de faktiska kostnaderna som du har för bilen och tänk efter hur många timmar den används om dagen! I genomsnitt är det ca 1 tim. Cykla, åk kollektivt, det blir billigare!
* Fundera på om det är värt allt slit på jobbet under året för att få råd till den årliga utlandsresan med flyg eller weekendresan som blivit allt populärare ju billigare de blir!
* Det kan bli lika mycket CO2-utsläpp av att åka och veckohandla på köpcentret per år som en flygresa till Thailand. Räkna på dina CO2-utsläpp i vardagen!
* Vid nästa bilbyte, välj en bil med förnyelsebart drivmedel.
* Har du ingen möjlighet att ställa bilen se till att maten du köper inte har rest så långt.
* Köp kvalitet när du köper kläder och prylar. Dela med dig!
* Bli en medveten konsument! Ställ frågor i butiken!

Det finns inget som är billigt! Det är alltid någon som får betala priset!

/Diana Skoglund, projektledare och samordnare på Hållbar utveckling Väst

1 svar på “Din vardag påverkar andras vardag – 1 000 mil bort

Kommentarer är stängda.

MENY